Cu analogia la protest

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnule Liviu Dragnea, deşi ar trebui să fiu imparţial, nu mă pot abţine şi recunosc: dintre diversele feluri de argumentare am şi eu preferatul meu: argumentul prin analogie.

Din comentariile publice făcute în spaţiul public îmi pare că în PSD există o neînţelegere totală a situaţiei actuale. Ori nu vă e clară dimensiunea problemei, ori împăratul e gol, dar ne spuneţi ce haine frumoase are. Argumentul prin analogie este foarte folositor dacă vrei mai degrabă să explici, nu să contrazici, şi poate fi astfel cea mai bună unealtă pentru a risipi neînţelegerea. Aşa că vă rog să îmi permiteţi să iau diverse aspecte curente unul câte unul şi să le ilustrez prin câte o analogie.

1. De ce mai protestează lumea după ce aţi retras ordonanţa?

Am să citez aici pe ultramaratonistul şi ultratriatlonistul Andrei Roşu. Probabil îl ştiţi, este cel care şi-a mutat biroul în Piaţa Victoriei. Iată cum explica acum câteva zile: „Să zicem că primeşti în casă un om de încredere, iar el pleacă într-o noapte cu mobila ta. Tu îţi dai seama că te-a furat (e cam greu sa nu observi...) şi te duci la el la uşă. Suni, dar nu îţi răspunde. Chemi nişte prieteni şi ţipaţi împreună la uşa lui. Vin şi vecinii lui, care îţi dau dreptate. După vreo câteva zile, omul ăla îşi dă seama că nu are de ales şi îţi dă mobila înapoi (...). Apoi, vine senin la uşa ta şi vrea să intre din nou la tine în casă (...) şi îţi promite că nu mai pleacă cu mobila. Ce-ai face, l-ai mai primi?!”

Explicaţie: În mod similar, guvernul actual, deşi a dat mobila (ordonanţa) înapoi, nu mai poate fi primit în casa încrederii românilor.

2. „Ordonanţa e juridic corectă.” OUG 13 îndrepta doar nişte aspecte declarate neconstituţionale. Ce e rău în asta?

În războiul troian, după zece ani de asediu zadarnic, grecii au construit un cal uriaş de lemn (calul era simbolul Troiei) şi l-au făcut cadou celor din cetate. Au ascuns înăuntru, însă, un grup de soldaţi care noaptea, pe furiş, au deschis porţile cetăţii. Prin porţile astfel deschise, armatele greceşti au pătruns şi au distrus Troia.

Explicaţie: În mod similar, guvernul Dumneavoastră s-a folosit de o nevoie certă (armonizarea legislaţiei penale cu deciziile Curţii Constituţionale) pentru a legifera adiţional, pe furiş, căi de a face scăpaţi nişte politicieni certaţi cu legea.

3. Criza este generată de o „comunicare defectuoasă a ministrului Justiţiei.”

E ca şi cum un şofer calcă un pieton pe zebră, iese din maşină, îi spune pietonului „Hait! Ţi-am rupt piciorul!” şi apoi crede că omul a leşinat nu de la izbitură, ci de la şocul veştii.

Explicaţie: Societatea, care a înţeles perfect situaţia, a reacţionat la fondul problemei, nu la cum i s-a prezentat chestiunea de către o tabără sau alta. În ceea ce priveşte calitatea comunicării, totuşi, mulţumesc Domnului ministru Iordache pentru efortul involuntar de a detensiona situaţia!

4. „Este o mişcare de contestare a rezultatului alegerilor”

E ca şi cum un şofer care tricotează cu maşina printre benzi îţi loveşte aripa, iar când îi ceri socoteală de ce conduce în halul ăsta îţi răspunde „Hai, dom’le, că eşti gelos că n-ai maşină tunată ca a mea!”

Explicaţie: Marea majoritate a protestatarilor nu îşi doreşte alegeri anticipate, ci un guvern şi o majoritate parlamentară care să aibă bărbăţia să îşi asume greşeala şi consecinţele ei (suspendarea permisului de conducere) şi care să desemneze la volan un conducător mai responsabil.

5. În spatele protestelor se află multinaţionalele

Dacă o companie are dreptul să se plângă că i s-a promis oficial autostradă Piteşti-Sibiu şi nu s-a făcut, de ce nu ar avea altă companie dreptul să protesteze că aţi viciat moral mediul în care îşi desfăşoară activitatea?

Explicaţie: Societatea nu este alcătuită doar din votanţi şi politicieni. Societatea conţine mulţi alţi actori care au interesul ca ţara să meargă bine, fără derapaje morale. Au tot dreptul să se pronunţe în acest sens mai ales companiile care duc economia înainte şi creează foarte multe locuri de muncă. Iar guvernul şi puterea politică ar trebui să deschidă larg urechile când multinaţionalele spun că au o nemulţumire majoră. În altă ordine de idei, să susţii că cei 600.000 de protestatari au fost împinşi de la spate de cineva (Soros, multinaţionale, oculta reptiliană) e dovadă de neseriozitate.

6. Guvernul nu a fost prezent la discursul Preşedintelui, iar parlamentarii PSD şi ALDE au părăsit sala.

Un copil năzdrăvan care, după ce a spart un geam şi vede că e în pericol de a fi certat, îşi vâră degetele în urechi şi spune „lalalalalalala” ca să nu audă nimic are şanse mari să mai spargă un geam şi a doua zi.

Explicaţie: După ce a creat o criză foarte gravă, noua putere nu vrea să ştie de nimic, nu pare să realizeze ce vină a avut în producerea crizei şi ce responsabilitate are acum în rezolvarea ei. Se creează, astfel, premisele pentru ca un pocinog similar să se întâmple curând.

7. O să închei cu o analogie legată de avertismentul celor şase ambasade occidentale şi al înalţilor oficiali europeni: „Dacă trei oameni îţi spun că eşti beat, te duci şi te culci.”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite