CTP, despre abuzurile poliţiştilor. Gazetarul a povestit cum a fost ridicat de miliţie, pe vremea lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Cristian Tudor Popescu afirmă că apariţia unor cazuri şocante precum cel de la Secţia 16 de poliţie Bucureşti, unde nouă agenţi sunt cercetaţi pentru torturarea şi sechestrarea a doi bărbaţi reprezintă doar moştenirea lăsată de la miliţienii de altădată.

Potrivit gazetarului, înainte de 1989, toate aceste organe aveau ca primă funcţie în stat să supravegheze cetăţenii, în primul rând ca aceştia să nu comită nişte acte împotriva puterii dictatoriale a lui Ceauşescu. 

”Asta era principala preocupare. A, că erau şi unii de drept comun, nicio problemă! Ceauşescu din când în când dădea amnistie pentru cei de drept comun, ca să-i mai sperie cu asta pe cetăţenii paşnici şi liniştiţi. Era o poziţie de superioritate pe care o aveau organele de ordine”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Acesta a relatat o experienţă proprie din anii '80, când într-o seară a fost ridicat dintr-o berărie şi dus la secţia de miliţie.

”În anii '80, am fost ridicat într-o seară de miliţie, împreună cu alţi oameni, eram într-o berărie lângă Cişmigiu şi îmi uitasem buletinul, n-aveam buletinul la mine. Şi a venit o razie care a luat pe toată lumea de acolo. Cei care nu aveau buletinul au fost luaţi la secţie, duşi acolo. La secţie, ne-au aliniat pe toţi, pe hol, la zid. Niciunul dintre noi nu era susceptibil de vreo infracţiune, ceva. Singura problemă era că nu aveam buletinul, trebuia într-un fel să ne confirmăm identitatea şi să rezolvăm această problemă.”, a precizat gazetarul.

”Un ins de acolo, un miliţian cu grad, trecea prin faţă şi se uita şi cum nu-i plăcea lui de vreunul dintre noi, zicea: „Eşti şmecher, ai pleată, ai blugi, eşti şmecher, ai?” La care, omul acela, mai ţepos aşa, îi răspundea: „Da, domn'e, sînt şmecher! Şi? Ce?”. „Aaaa, eşti şmecher? Ia vino încoace!”. Şi era dus respectivul, la „separee” şi de la „separee” se întorcea printre noi cu lacrimi cât boaba de strugure, nu mai scotea un cuvânt. Ştiţi că sunt metode: se dă cu săculeţul de nisip la stomac, se dă profesionist, nu rămân urme, dar sigur, se pot rupe pereţii stomacului... Aceasta era atitudinea, deci simplii cetăţeni erau nişte gândaci pentru miliţieni. Miliţienii erau superiori. Ei erau trataţi de către medici, de către măcelari, de către gestionari, cu mare deferenţă şi respect, erau tovarăşii de la miliţie!”, a povestit CTP.

Potrivit acestuia asta vedem acum transmis din generaţie în generaţie, pentru că cei care au făcut asta acum (poliţiştii de la Secţia 16 cercetaţi pentru tortură  - n.r.) ”probabil că sunt destui dintre ei care sunt prea tineri ca să fi fost instruiţi înainte de 1989.” 

”De unde au învăţat ei asta, dispreţul acesta faţă de cetăţean? Păi, l-au învăţat de la cei mai bătrâni. Când au venit în poliţie au învăţat cum se face meserie. De la cine? De la cei vechi. Şi asta fac în clipa de faţă: şi jandarmii de la Braşov şi aşa-zişii poliţişti de la Oneşti şi cei care l-au batjocorit şi l-au torturat pe omul acela pe câmp, iar pe celălalt l-au aruncat prin Rahova”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite