Criza alungă copiii din şcoli: rata abandonului şcolar a ajuns la 16%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 70% dintre copii abandonează şcoala din motive familiale sau economice FOTO Adevărul
Peste 70% dintre copii abandonează şcoala din motive familiale sau economice FOTO Adevărul

Un studiu elaborat de Ministerul Educaţiei în colaborare cu UNICEF arată că abandonul şcolar în România a crescut. Remus Pricopie spune că procentul este mai mare din cauza crizei economice.

Abandonul şcolar este în creştere în România, urcând până la 16% în perioada 2010-2011, după ce cu un an înainte fusese de 15%.

„Abandonul şcolar a înregistrat un trend descendent, de la 18% la 15 % în 2009, pentru ca în 2010-2011 să crească din nou, ajungând la 16 la sută. Suntem pe un uşor trend ascendent, întrucât, în acea perioadă, bugetul educaţiei a avut cel mai mult de suferit“, a declarat ministrul Educaţiei Remus Pricopie, cu ocazia lansării studiului „Toţi copiii la şcoală până în 2015. Iniţiativa globală privind copiii în afara sistemului de educaţie“ – elaborat, în parteneriat cu UNICEF.

Copiii nu merg la şcoală din cauza sărăciei

Potrivit studiului, fenomenul de abandon afectează în special patru categorii de copii: cei de etnie romă, cei care au crescut în familii sărace, cei din mediul rural şi cei cu dizabilităţi.

Astfel, în 2009 aproximativ 20% din numărul total al copiilor de 3-6 ani nu mergeau la grădiniţă, 8% din numărul copiilor de 7-10 ani nu frecventau şcoala primară, în timp ce peste 5% din totalul copiilor de 11-14 ani nu mergeau la gimnaziu. „70% din cauzele abandonului şcolar ţin de contexte din afara şcolii, ţin de mediul familial, de sărăcie“, a explicat pentru „Adevărul“, coordonatorul studiului UNICEF pe România, Ciprian Fartuşnic.

Datele arată că băieţii din ciclul primar prezintă o rată a abandonului şcolar mai mare, în timp ce, în cazul fetelor de aceeaşi vârstă, riscul este reprezentat, mai degrabă, de nefrecventarea totală a şcolii. Spre exemplu, rata abandonului şcolar în ciclul primar este de 1,6% în rândul băieţilor şi de 1,3%, în cazul fetelor.

În ceea ce priveşte copiii de etnie romă, procentul celor care nu au fost niciodată la şcoală este de două ori mai mare decât al celorlalţi copii. În plus, proporţia copiilor romi care nu termină ciclul gimnazial, adică învăţământul de bază, este cu peste 10% mai ridicată decât în cazul celorlaţi copii din aceleaşi comunităţi
studiate.

Şcoala, prea scumpă pentru unii

Pe de altă parte, potrivit Institutului de Stiinţe ale Educaţiei, suma totală pe care o cheltuie o familie pentru un copil care merge la şcoală este de 419 euro pe an, mai mult decât îşi permit familiile sărace din România. „În aceste condiţii, multe familii sărace preferă să-şi ţină copiii acasă sau să-i retragă de la şcoală când nu mai pot suporta costurile“, au explicat specialiştii.

De altfel, chiar ieri peste 2.000 de elevi din judeţul Covasna au intrat în grevă japoneză pentru că Ministerul Educaţiei nu le-a mai decontat din octombrie 2012 abonamentele pentru navetă. Este vorba despre liceeni din mediul rural, iar datoria acumulată este de 1,6 milioane lei. În Harghita, 5.000 de elevi nu au mai primit banii pentru naveta din decembrie, datoria fiind de 1,5 milioane de lei, iar în Vaslui, restanţele către cei 7.000 de elevi navetişti sunt din septembrie anul trecut şi depăşesc 2,5 milioane de lei.

România a stabilit ca obiectiv scăderea ratei elevilor din sistemul de educaţie şi formare ce părăsesc timpuriu şcoala la 14,8% până în 2014, 12,8% până în 2017 si 11,3% până în 2020.

Ministrul Educaţiei promite manuale noi din septembrie

Elevii vor învăţa după manuale noi la şcoală începând din septembrie. Aşa a anunţat ieri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a prognozat că procesul de  schimbare a acestora se va încheia în 2017.

De altfel, metodologia noilor manuale şi calendarul pentru schimbarea lor vor fi lansate, astăzi, în dezbatere publică şi aprobate, cel mai probabil, pe 1 iunie, a mai spus Pricopie.

Tot din luna septembrie, elevii vor putea accesa manualele în format digital pe pagina web manuale.edu.ro. „Vom avea cărţi în format pdf, dar şi aplicaţii multimedia. Studiile au arătat că elevii învaţă mai rapid atunci când se folosesc de instrumente digitale. Atunci când copiii văd într-un film cum funcţionează sistemul solar, înţeleg mai uşor lecţia decât atunci când privesc o poză dintr-o carte“, a explicat Pricopie, precizând că şcoala nu poate rămâne ancorată în structurile vechi şi rigide.

Programa schimbată cere manuale noi

Ministrul Educaţiei a anunţat încă din aprilie, imediat după ce noua programă şcolară a fost aprobată, că intenţionează să introducă manuale noi în mediul preuniversitar, începând cu anul şcolar 2013-2014.

Potrivit specialiştilor, o primă etapă în acest sens este demararea procesului de selecţie a proiectelor de manuale şcolare pentru clasa I, iar pentru aceasta este nevoie de metodologia pe care o lansează în dezbatere astăzi şi care va stabili criteriile de evaluare ale acestor proiecte.

În sistemul de învăţământ preuniversitar există, în prezent, 1.491 de manuale şcolare, dintre care 293 sunt pentru învăţământul primar, 386 pentru gimnaziu, 339 pentru ciclul inferior al liceului şi 473 pentru ciclul liceal superior. Bugetul pentru achiziţionarea cărţilor retipărite este de 20 de milioane de lei pentru anul şcolar următor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite