Criză de sânge în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este nevoie disperată de sânge în Capitală, după ce numărul donatorilor a scăzut dramatic în perioada sărbătorilor. Chiar dacă după apelul făcut de Centrul de Transfuzii Bucureşti, s-au prezentat la donare undeva în jurul a 200 de persoane, centrul abia reuşeşte să aprovizioneze cu sânge şi produse din sânge unităţile sanitare.

Spitalele au ajuns să ceară chiar şi 300 - 400 de pungi pe zi, mai ales că în Capitală la trecerea dintre ani s-au prezentat foarte mulţi pacienţi în stare gravă.

„Cu chiu, cu vai, am reuşit să le dăm 200 de pungi”, a explicat medicul Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Bucureşti, care a fost nevoită să solicite sânge şi produse din sânge şi de la centrele din Buzău, Galaţi, Slobozia, Piteşti şi Ploieşti. Din fericire, însă, medicii de la Spitalele Floreasca şi Universitar, care au primit şi cei mai mulţi pacienţi, nu au fost obligaţi să amâne operaţii.

„Faţă de anul 2015, cererea spitalelor aproape că s-a dublat, iar numărul de donatori a crescut foarte puţin în urma campaniilor pe care le-am făcut. Au apărut şi spitale private, suntem nevoiţi să le aprovizionăm şi pe acelea, iar spitalele publice s-au dezvoltat, deci nevoia e mai mare, iar cazuistica e tot mai diferită şi, din păcate, tot mai gravă. Avem mare nevoie în fiecare zi de sânge, aşa că îi rugăm pe oameni să vină să doneze, pentru a-i putea ajuta pe pacienţi”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Doina Goşa.

Medicul a explicat că în minivacanţa de sărbători colecta de sânge a fost scăzută. De rezerva de sânge nici nu se poate pune problema, completează Doina Goşa. „Acum avem în rezervă doar 20 de pungi, în condiţiile în care atunci când s-a petrecut tragedia Colectiv aveam pe stoc 180 de pungi. Cel mai grav este că şi la nivel naţional colecta a scăzut foarte mult. Dacă pe 3 ianuarie au fost 150 de donatori, ieri, până la ora 12.00, am avut puţin peste 200. Sperăm ca această tendinţă pozitivă să se păstreze”, a continuat medicul.

Deficit de grupe de sânge cu Rh negativ

Şi medicii din spitale fac un apel la români şi îi roagă să doneze, pentru a nu pune viaţa pacienţilor în pericol. La Institutul Fundeni, unul dintre cei mai mari consumatori de sânge, sunt probleme cu pacienţii care au leucemie şi care au nevoie de produse din sânge.

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), spune însă că sărbătorile, fie că vorbim de Paşte sau de Crăciun ori Anul Nou, le-au pus mereu probleme în privinţa colectei de sânge. Şi, de fiecare dată, cele mai mari lipsuri sunt înregistrate la grupele de sânge cu Rh negativ. „Nu ştiu cum s-ar putea reglementa această problemă. De săptămâna viitoare va începe haosul pentru noi, mulţi pacienţi care vor fi operaţi vor avea nevoie de transfuzii. Deja se merge pe reprogramări. Din nefericire, pacienţii suferă din lipsa sângelui iar bolile lor avansează. E nevoie de o reorganizare a sistemului, noi ne chinuim şi mergem întotdeauna la avarie”, a explicat Gănescu.

Cine poate dona

Specialiştii spun că pot dona sânge persoanele care nu au hepatită sau alte probleme grave de sănătate, nu au suferit recent intervenţii chirurgicale şi au cel puţin 50 de kilograme. De asemenea, donatorii nu trebuie să consume alcool cu 48 de ore înainte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite