Criza rezidenţiatului, rezolvată în al doisprezecelea ceas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foro Arhivă
foro Arhivă

Examenul de rezidenţiat va putea fi organizat fără semnătura ministrului Educaţiei după ce Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat în unanimitate, marţi seară, legea care scoate cu totul această instituţie din organizarea concursului, dar absolvenţii de medicină tot mai au un hop de trecut pentru a susţine examenul pe 8 decembrie.

În urma promulgării de către preşedintele Iohannis şi în lipsa atacării legii la Curtea Constituţională, un eveniment improbabil având în vedere unanimitatea deputaţilor în sprijinea modificărilor, legea va fi publicată în Monitorul Oficial. 

„Este un procent destul de mare de probabilitate ca 8 decembrie să fie data susţinerii examenului. De luni ar fi trebuit să înceapă înscrierile pentru data aceasta, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Vom discuta cu ministerul să vedem dacă data mai este oportună şi dacă din punct de vedere logistic se mai poate organiza atunci. Noi credem că da, se poate, dar şi data de 15 ar fi o variantă în regulă”, a spus Teodor Blidaru, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România. Acesta a explicat că singurul inconvenient pentru data de 8 decembrie este scăderea zilelor de înscriere a candidaţilor şi a perioadei aflate la dispoziţia ministerului pentru centralizarea datelor.

Ministerul Sănătăţii capătă atribuţii sportie

Deputaţii au adoptat modificarea legii de organizare a examenului de rezidenţiat într-o formă sensibil diferită de cea decisă de Senat, în mare parte ca răspuns la solicitările mai multor asociaţii studenţeşti. Mai exact, organizarea concursului de admitere în rezidenţiat se va realiza de acum exclusiv de ministerul Sănătăţii, fiind eliminată complet necesitatea colaborării cu ministerul Educaţiei. Mai mult, ministerul Sănătăţii rămâne unica instituţie care decide metodologia examenului, urmând să încheie acorduri cu fiecare centru universitar în care se desfăşoară examenul. 

Ministerul Educaţiei dispare şi din procesul de decidere a cifrei de şcolarizare, care va fi stabilită prin ordinul direct al ministerului Sănătăţii. Mai mult, reglementările adoptate impun creşterea cifrei de şcolarizare – mai exact, cifra de şcolarizare va trebui să fie cel puţin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie din promoţia anului în curs. 

„Per total, varianta trecută e pozitivă. A existat un consens politic şi lucrurile au fost făcute repede, dar şi destul de bine. Pe lângă deblocarea propriu-zisă a organizării examenului de rezidenţiat, legea adoptată aduce şi alte două câştiguri. În primul rând, va creşte cifra de şcolarizare, ceea ce un lucru bun pentru că toţi cei care vor promova examenul se vor putea integra pe piaţa muncii. Ăn al doilea rând, un amendament crează premisele pentru plata corectă a gărzilor efectuate de medicii rezidenţi pentru că până acum pentru rezidenţii de anul I şi II nu se puteau efectua aceste plăţi”, a mai spus Teodor Blidaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite