Criză majoră de sânge în Capitală. Directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti: „Am ajuns să mergem în Oradea după sânge”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este criză majoră de sânge în Capitală, doar 150 de donatori pe zi mergând zilnic la sediul Centrului de Tranfuzii Bucureşti pentru a dona. Aşa susţine doctorul Doina Goşa, directorul instituţiei, precizând că deficitul major e pe grupele de sânge negative.

„Chiar dacă a trecut perioada de concedii, doar 150 de donatori se prezintă pe zi, asta în condiţiile în care în mod normal se prezintă cam 280-300 de persoane. Este foarte puţin. Ne descurcăm pentru că luăm sânge de la centrele din jurul Bucureştiului, dar am ajuns chiar şi în Oradea pentru a lua sânge. Spitalelor reuşim să le îndeplinim, cu greu, solicitările. Avem nevoie de mai mulţi donatori”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Doina Goşa. Potrivit acesteia, cele mai mari probleme sunt pe grupele negative. 

Sângele donat va fi testat pentru virusurile HIV, toate formele de hepatită şi sifilis, rezultate ce pot intra în posesia donatorului după 48 de ore, în baza carnetului de donator.


După testare, unitatea de sânge donată poate fi împărţită în elemente figurate ale sângelui şi plasmă, astfel încât se va putea răspunde cât mai exact nevoilor pacientului transfuzat. În acest fel, cu o singură donare pot fi salvate trei vieţi. 

Condiţii pentru a putea dona

E important de ştiut: pentru a deveni donatori de sânge, cei interesaţi trebuie să îndeplinească minimum următoarele condiţii: să aibă între 18 şi 60 de ani; greutatea corporală cuprinsă între 50 şi 100 kg (femeile), 60 şi 110 kg (bărbaţii; să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni; nu pot fi femei însărcinate, în perioada de lăuzie sau în cea menstruală; să nu consume grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării; să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite