Criza imunoglobulinei scoate în stradă părinţii copiilor aflaţi în pericol. Interviu cu medicul care a izbucnit în lacrimi de mila micuţilor ce nu pot fi trataţi

Criza imunoglobulinei scoate în stradă părinţii copiilor aflaţi în pericol. Interviu cu medicul care a izbucnit în lacrimi de mila micuţilor ce nu pot fi trataţi

Rudele pacienţilor au protestat Foto: Bariz Mihaita / Facebook

Lipsa tratamentului cu imunoglobulină pentru pacienţii cu imunodeficienţe primare au scos azi în stradă zeci de persoane. În acelaşi timp, medicul pediatru Alexis Cochino a izbucnit in lacrimi in timpul unui interviu în momentul în care a explicat situatia critică a aproape 100 de copii, a căror viaţă e pusă în pericol din cauza lipsei imunoglobulinei. Guvernul va adopta o OUG pentru suspendarea taxei de clawback pentru produsele din plasmă.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, acuză Guvernul Tudose că „a decis exact ce spuneam aseară că vor cere distribuitorii, profitând de situaţie: eliminarea taxei clawback!" şi că „deschide cutia Pandorei" prin suspendarea temporară a taxei clawback la produsele din plasma, ca solutie pentru criza imunoglobulinei. „Este exact ce îşi doresc companiile pharma. Toate companiile pharma. Se deschide cutia pandorei şi asta poate duce la un dezastru fie pentru celelalte produse farmaceutice (care vor trebui să împartă sarcina între ele), fie pentru buget (dacă sarcina pentru medicamentele exceptate va rămâne în curtea statului)", a scris Vlad Voiculescu.

UPDATE Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o OUG pentru suspendarea pe termen limitat a taxei de clawback pentru produsele din plasmă, decizia fiind luată miercuri, în timpul întâlnirii pe care premierul Mihai Tudose a avut-o cu reprezentanţii MS, CNAS, ANM şi a distribuitorilor de imunoglobulină.

„S-a hotărât că săptămâna viitoare se va propune o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piaţă. Cel mai rapid, se pare că chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce înseamnă că ar trebui să acopere necesarul pentru cel puţin o lună pe imunodeficienţe şi urgenţe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse cel puţin 2.000 de flacoane de acelaşi distribuitor, din februarie, martie să mai intre un distribuitor, iar din iunie încă doi. (...) Deci veştile sunt bune dacă vor fi aceste angajamente vor fi respectate”, a declarat medicul Alexis Cochino.

La întâlnirea de la Guvern au participat premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, reprezentanţi de la ANM, Unifarm şi CNAS, precum şi reprezentanţi ai distribuitorilor de imunoglobulină.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a fost convocat, miercuri, la Guvern, de premierul Mihai Tudose, pentru discuţii privind lipsa imunoglobulinei de pe piaţă medicamentelor din România. 

Bodog anunţă că s-a înfiinţat şi o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară care necesită tratament imediat. De asemenea, va fi înfiinţată o linie telefonică specială la care medicii din toată ţara pot anunţa apariţia cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcţionate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.

Plângere penală pe numele lui Florian Bodog pentru „conduita pasivă” în criza imunoglobulinei

În acelaşi timp, reprezentanţii Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) au anunţat că au sesizat Parchetul General cu privire la modul în care ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei care a dus deja la decesul unei persoane.

Plângerea se referă la conduita pasivă a Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog şi a subalternilor săi care, de mai bine de şase luni, „nu au luat măsuri pentru a pune la dispoziţia bolnavilor care suferă de imunodeficienţe primare şi de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulină”.

”În lipsa acestui medicament vital, viaţa a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, în fiecare clipă, în pericol. În vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunţat că se retrag de pe piaţă. Deşi i-a fost semnalată situaţia inclusiv de către FACIAS, şi a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil faţă de viaţa bolnavilor, Ministerul Sănătăţii condus de Florian Bodog nu a luat nicio măsură”, anunţă FACIAS.

Situaţie critică pentru bolnavi

De altfel, în această dimineaţă, medicul pediatru imunolog Alexis Cochino a izbucnit în lacrimi în timpul unui interviu la Europa FM în momentul în care a explicat situaţia critică a aproape 100 de copii, a căror viaţă e pusă în pericol la propriu din cauza lipsei imunoglobulinei.

Medicul pediatru spune că unul dintre adolescenţii pe care îi are în grijă a încercat să-şi ia viaţa, disperat de lipsa tratamentului. 

"Dacă nu vor ajunge azi, acum medicamentele, riscă să-şi piardă viaţa. Şi mulţi alţii sunt în situaţii similare, deşi încă nu la fel de grave. Sunt adolescenţi, dintre copiii mai mari, care auzind toate discuţiile şi simţind agitaţia noastră şi a părinţilor şi disperarea, unul a încercat să se sinucidă şi celălalt vrea să facă acelaşi lucru. Îmi pare rău (în lacrimi), cam asta e situaţia în pediatrie", a spus medicul Alexis Cochino la Europa FM.

De două luni, la fiecare două săptămâni, imunologilor pediatri li se spune că vor primi imunoglobuline pentru a-i trata pe pacienţi. România se confruntă cu a două criză de imunoglobuline, care a produs deja un deces în rândul adulţilor, după cea de acum patru ani, când din cauza unor încurcături birocratice, copiii şi adulţii cu imunodeficienţă au fost privaţi de tratamente, a explicat, mai târziu, medicul Alexis Cochino într-un interviu pentru „Adevărul”.

Doctorul Alexis Cochino: Pacienţii au ajuns cu anticorpii la un prag dezatruos, în sensul că orice infecţie pe care o iau le poate fi fatală. Avem deja situaţii în care copii din alte centre au fost trimişi la noi, la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului. De pildă, au fost trimişi aici doi copii din Timişoara, care sunt în stare mai gravă, adică au o imunodeficienţă gravă şi la ei riscurile sunt cele mai mari riscuri.
 
În ce măsură a fost procurată imunoglobulină din străinătate?
 
Nu putem face noi ca spital aşa ceva, statul român trebuie să fie responsabil de astfel de achiziţii. Pe mine nu m-a întrebat nimeni, niciodată, nimic. Este prima dată când sunt întrebat de către autorităţi despre această problemă, respectiv lipsa de imunoglobulină. 
 
În cazul copiilor, ce efecte are?
 
Copiii care au nevoie de imunoglobulină au o lipsă de anticorpi genetică, aşa s-au născut, deci nu e o boală pe care au dezvoltat-o pe parcurs, ci vorbim de boli genetice, aşa sunt ei construiţi, să nu fie în stare să îşi facă proprii anticorpi în cantităţi suficiente şi de o calitate suficientă. Dacă noi nu-i ajutăm cu suplimente de imunoglobulină, care se administrază lunar, cu produsele existente până acum pe piaţă, ei fac infecţii, şi dintre cele obişnuite pe care le facem noi, dar şi din altele, mai grave. Şi, aceste infecţii le pun în pericol viaţa. De exemplu, două dintre familiile ai căror copiii îi urmărim şi au un astfel de diagnostic au câte un copil decedat cu aceeaşi boală. 
 
Ce speraţi să obţineţi?
 
Am o singură solicitare: e nevoie de imunuglobulină pentru că o să moară copiii. Reacţii ale părinţilor există de cinci luni. Oficial, în luna iulie, Asociaţia Pacienţilor cu Imunodeficienţă a depus o cerere de audienţă la Ministrul Sănătăţii, care a fost ignorată cu succes până la sfârşitul toamnei. Au şi ieşit să protesteze în faţa Ministerului Sănătăţii şi degeaba. De două luni, din două în două săptămâni, ni se spune că vor veni imunoglobulinele, dar nu au de unde să vină în condiţiile actuale. Nu au de unde pentru că nu s-a făcut nimic, practic, în acest sens. 
 
Ministerul Sănătăţii spune că există doze de imunoglobulină. 
 
Aceste faimoase doze existente în ţară, despre care se spune că ar acoperi urgenţele, nu sunt toate imunoglobuline de care avem noi nevoie. Imunoglobulină e un termen generic dar ele pot fi de multe feluri, noi nu avem nevoie de oricare fel de imunoglobulină, ci de anumite tipuri. Deci acele stocuri despre care vorbeşte Ministerul Sănătăţii nu acoperă întregul spectru. E ca şi cum îţi ia foc casa şi tu vii şi tragi cu un pistol cu apă. E cam pe-acolo. Dacă nu facem nimic vor muri copiii şi adulţii. 
 
Ultima astfel de criză a fost acum patru ani, când s-au hotărât brusc că banii pe programul naţional de sănătate respectiv nu mai vin direct de la Ministerul Sănătăţii ci trec prin casele de asigurări de sănătate, dar au uitat atunci să le spună acest lucru şi caselor de asigurări de sănătate. A durat câteva luni până să se lămurească Ministerul Sănătăţii cu CNAS şi, din păcate, copiii au stat după imunoglobuline, au făcut infecţii dar din fericire niciunul nu a murit la vremea respectivă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările