Criza bebeluşilor cu probleme digestive se acutizează. Specialist în alimentaţie: „Nu e brânza de vină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o lună după ce primul copil infectat cu E.coli a ajuns în atenţia medicilor, criza micuţilor pare să nu mai ia sfârşit. Miercuri, o copilă de opt luni din Sfântu - Gheorghe a fost transferată cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic în Capitală, demontând, astfel, ipoteza conform căreia micuţii s-ar fi îmbolnăvit de la brânza producătorului din Argeş

Bacteria E. coli a început să facă ravagii şi în alte judeţe, după ce zeci de bebeluşi din Argeş au ajuns în spitalele din judeţ, dar şi din Capitală. Miercuri, o fetiţă de doar opt luni a fost transferată de urgenţă la spitalul Marie Curie din Bucureşti, fiind suspectă de sindrom hemolitic uremic. Iniţial, micuţa a fost dusă de părinţi la Spitalul din Covasna, unde a fost consultată de medicii. În urma analizelor, doctorii de aici au decis să o trimită direct la Bucureşti, în grija profesorului Monica Bălgrădean, şefa secţiei Nefrologie de la „Marie Curie”.
 
„Fetiţa prezintă anemie, cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic. A fost internată pe secţia de nefrologie pentru a i se face investigaţii suplimentare şi pentru a evita complicaţiile”, au anunţat oficiali ai Ministerului Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, patru copii mai erau miercuri internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, toţi cu sindrom hemolitic uremic. Din cei patru copii de la „Marie Curie”, trei fac dializă peritoneală. Totodată, un alt caz, de boală digestivă, a fost transferat în cursul zilei de marţi la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

„Nu e brânza de vină”

Apariţia cazului din Sfântu - Gheoghe pune, însă, la indoială ideea că micuţii, care se îmbolnăvesc în continuare de boli digestive grave, ar fi luat bacteria E. coli din brânza produsă de Lactate Brădet. „Dacă un lot a fost depistat cu probleme, vorbim de cel analizat pe 22 februarie, nu înseamnă că şi lotul anterior de brânză a fost cu probleme. Un lot poate fi infectat, altul nu”, au precizat specialiştii în alimentaţie publică.

Ei susţin că sursa de îmbolnăvire a bebeluşilor, în special a celor care provin din Argeş, trebuie să fie una comună.

„Se întâmplă ceva în zona aceea, apa ar fi singura sursă comună tuturor copiilor. Mai există E.coli în brânzeturi şi, este important de ştiut că nu există aliment care să nu conţină microorganisme. Esenţial e ca acestea să se încadreze în limitele admise. În caz contrar, apar într-adevăr riscuri pentru oameni, în special pentru bătrâni şi pentru copii, care au un sistem imunitar fragil. Anchetele au fost făcute foarte târziu. Este nevoie de o persoană care să integreze cele două echipe, de la Ministerul Sănătăţii şi de la ANSVSA”, au declarat pentru „Adevărul”, specialişti în bioresurse alimentare.

Aşadar, „trebuie mers pe lanţ pentru a putea fi descoperită sursa de contaminare. Şansele de a o descoperi sunt foarte mici. „Dacă nu toţi copiii au mâncat brânză, atunci nu are cum să fie acest aliment sursa de contaminare”, a conchis specialistul.

Irimescu: Poate am salvat astfel viaţa unor copii

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, şi-a explicat, pe Facebook, decizia de a face publică informaţia referitoare la depistarea lotului de brânză contaminată cu E-coli. Patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeş, Marius Badea, a declarat marţi, cu lacrimi în ochi, că va închide producţia şi că nu mai crede în reabilitarea unităţii, deşi este posibil ca "ministrul să se fi grăbit să arate" spre firmă.

„Am dat informaţia în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparenţă de care am dat dovadă. Poate am greşit, poate nu. Pe de altă parte, informaţia era deja cunoscută în mass media, jurnaliştii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, 'pe surse', cum se spune, înainte“, spune Achim Irimescu.

În opinia şefului de la Agricultură, se face ''o confuzie imensă între valori". El admite că nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată şi cazurile bebeluşilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă subliniază că lotul de brânză de 25 de kilograme provenit de la fabrica Lactate Brădet din Curtea de Argeş nu a mai fost găsită nici la producător, nici în unităţile de comercializare, ceea ce înseamnă că aceasta fusese cumpărată.

"Eu o să vă spun cum se vede situaţia de la mine şi de ce am decis să fiu atât de transparent. În primul rând, cred că se face o confuzie imensă între valori. Nu cred că putem pune în balanţă viaţa unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect şi moral a vedea astfel lucrurile. Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată şi cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătăţii să ducă la capăt ancheta. Însă, din informaţiile pe care le aveam când am ieşit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă NU A MAI FOST REGĂSITĂ NICI LA PRODUCĂTOR, NICI LA UNITĂŢILE DE COMERCIALIZARE. Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză SE AFLĂ ÎN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar în momentul în care eu făceam declaraţia, această brânză infestată cu E-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia NU ŞTIAU CE AU ÎN FRIGIDER ŞI CE PUTEAU SĂ LE DEA COPIILOR! Sper că nu a fost afectat grav un producător, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII şi asta moral îmi dă linişte. În cazul în care ar fi fost afectaţi alţi copii, mi s-ar fi reproşat că am ştiut numele producătorului ş l-am tăinuit", notează ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a declarat, luni, că o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeş conţine bacteria E-coli.

Citeşte şi:

Inspectorii DSVSA au identificat bacteria E.coli într-un lot de brânză proaspătă, la Curtea de Argeş

Declaraţii dure în scandalul brânzei cu E.coli: „Reacţia ministrului Agriculturii este de o iresponsabilitate crasă“

Un viitor părinte, către Iohannis: Dacă se va îmbolnăvi copilul meu şi va muri, voi veni şi vă voi lasă cadavrul pe treptele palatului de cleştar de la Cotroceni

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite