Crede şi nu cerceta. Sindicatele din cercetare, nemulţumite că banii destinaţi lor se duc la Catedrala Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Sindicală Hermes din învăţământul superior şi cercetare ştiinţifică critică în termeni duri decizia Guvernului de a tăia la rectificarea bugetară 122 de milioane de lei de la Cercetare, alocând în schimb 115 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. „B.O.R. obţine încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării pentru a finanţa, în afara oricărui control, Catedrala Mân(t)uirii Neamului”, spun sindicaliştii.

Într-un comunicat remis presei, Federaţia Sindicală Hermes din învăţământul superior şi cercetare ştiinţifică critică în termeni duri măsurile luate de guvernanţi, arătând că domeniul cercetării ştiinţifice este în derivă, fiind folosit „ca armă politică în disputa dintre palate”. 

„Cercetarea românească a fost înjosită până la nivelul la care politicienii se consideră specialişti ai cercetarii. Guvernele succesive P.S.D. au reuşit în 2 ani să izoleze decizia administrativă de mecanismele normale ale unui stat democratic: dialogul social sau dezbaterea publică în cadru oficial. (...) Recent, unităţile de cercetare au întrat şi în vizorul B.O.R.: Staţiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Legumicultură de la Buzău a fost deposedata de 12 ha de teren, prin minciună şi înşelătorie, de către Episcopia Buzăului şi a Vrancei, drept mită electorală  plătită de P.S.D. În aceste zile B.O.R. obţine în urma presiunilor încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării pentru a finanţa, în afara oricărui control, Catedrala Mân(t)uirii Neamului. Resursele financiare imense alocate acestei construcţii justifică suspiciunea utilizării lor pentru alte interese”, susţin sindicaliştii.  

Redăm în continuare comunicatul:

Ministerul Cercetării şi Inovării şi-a abandonat misiunea, tocmai instituţia care ar trebui să apere şi să dezvolte cercetarea, continuă campania de consolidare a poziţiei politrucilor şi impostorilor aflaţi în funcţii de conducere în institutele naţionale de cercetare – dezvoltare. Surogatul ştiinţei se adaugă ideilor ştiinţifico-fantastice care ţin loculul cercetării ştiinţifice autentice.

Competiţiile privind dezvoltarea instituţională au ajuns adevărate caricaturi groteşti, o cumplită bătaie de joc la adresa oricărui om cu bun simţ şi minimă inteligenţă. Una dintre cele mai prestigioase universităţi din România, după numărul de granturi câştigate, a devenit Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, fieful lui Lucian Puiu Georgescu, fost ministru, actual secretar de stat.

Unul dintre ”proiectele căpuşă” este Danubius- RI, o escrocherie sesizată chiar de Curtea de Conturi, fapt care a determinat o primă anulare a competiţiei, reînviată ulterior sub autoritatea ministerului cercetării şi inovării. Proiectul îşi propune să toace bani publici pentru a construi un centru de cercetări inutil la Murighiol.

Ministerul Cercetării şi Inovării a emis în medie 4 ordine de ministru pe zi începând cu 4 ianuarie 2017, dar mai putin de 5% dintre acestea sunt publice. Comisia de Dialog Social funcţionează ilegal, cercetătorii fiind reprezentaţi de septuagenari lipsiţi de atributul reprezentării, fără rezultate ştiinţifice, dar cu funcţii in colegiile consultative. Cercetătorii în funcţie sunt eliminaţi în mod abuziv din dialogul social.

Evaluarea propunerilor de proiecte se face preferenţial, punctajele evaluatorilor nu au legătură cu punctajul final acordat proiectului, iar lista finală se întocmeşte din pix, după bunul plac, la sediul U.E.F.I.S.C.D.I. Rezultatele raportate la ultimele competiţii sunt catastrofale, din acest motiv U.E.F.I.S.C.D.I. refuză să prezinte lista proiectelor cu beneficiarii, bugetele alocate şi punctajul primit la evaluarea finală.

Urmare a celor arătate mai sus, noile ”direcţii” impuse managementului cercetării înseamnă, în fapt şi în drept, izolarea de Uniunea Europeana prin eliminarea tuturor mecanismelor ce ne conectează cu bunele practici la nivelul uniunii, cu spaţiul european al cercetării.

Fără a exista un standard de cost şi o introducere a cercetătorilor din institutele naţionale în grila de salarizare unitară, Ministerul Cercetării şi Inovării îşi propune să trateze cercetătorii după bunul plac. Umilirea acestei categorii sociale urmăreşte ca oamenii de valoare din acest domeniu să părăsească sistemul, obiectivul final fiind deturnarea bugetului cercetării către buzunarele clientelei politice protejate de grupări din S.R.I. prin intermediul protocoalelor cu Parchetul General.

Şefii marilor structuri care gestionează fondurile destinate proiectelor de cercetare sunt exponenţi de frunte ai flagelului P.S.D. Bombonica-Dragnea: Adrian Curaj, directorul general U.E.F.I.S.C.D.I. participă în mai multe contracte individuale de muncă simultan şi încasează 7.000 euro net lunar, iar Marius Ioan Piso, directorul general al Agenţiei Spaţiale Române încasează, pe lângă funcţia managerială, un salariu de 13.000 lei pentru un contract individual de muncă pe durată nedeterminată, pentru norma întreaga la Institutul de Ştiinţe Spaţiale, ambii fiind salariaţi fictivi.

Salariaţii firmelor de consultanţă pentru redactarea proiectelor europene sunt abonaţi la banii europeni prin C.I.M. fictive încheiate cu clienţii lor. Autoritatea de management muşamalizează toate aceste eludări ale legii.

Majoritatea investiţiilor în cercetare zac din lipsă de personal calificat, dar şi din cauza managementului defectuos care domină institutele şi alungă cercetătorii de valoare.

Un număr exagerat de mare de pensionari, fără rezultate ştiinţifice, ocupă sute de locuri de muncă în detrimentul tinerilor cercetători, mecanism prin care guvernanţii caută să consolideze acest status quo care le asigură controlul resurselor bugetare alocate, dar şi liniştea necesară deturnării fondurilor. Opinia publică are falsa impresie că în domeniul cercetării ştiinţifice lucrurile merg mai bine decât în alte domenii de activitate, dar cercetarea este la fel de infectată prin relaţii de cumetrie si impostură.

Fabricile de diplome universitare inundă institutele de cercetare cu impostură şi mediocritate, orice reclamaţie, sesizare sau notificare rămâne fără răspuns, ilegalităţile flagrante sunt muşamalizate de Ministerul Cercetării şi Inovării pe cale administrativă. La acest complot instituţionalizat participă şi Parchetele care întârzie nepermis orice plângere.

În aceasta situaţie, singura speranţă rămâne atitudinea opiniei publice, numai aceasta poate frâna, sau poate opri definitiv, ofensiva incompetenţei şi a imposturii, păstrând distanţa cuvenită faţă de mecanismul confruntării politice.

Federaţia Hermes va rămâne fidelă obiectivelor declarate privind apărarea domeniului cercetării, reprofesionalizarea acestuia, depolitizarea lui şi demascarea ingineriilor financiare caracteristice actului managerial actual. Misiunea sa este aceea de a apăra drepturile tuturor salariaţilor din acest sector de activitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite