FOTO Reţeaua "Moş Crăciun din cutia de pantofi". Cum a impus un om ideea unui copil în 19 oraşe din ţară. Te bagi în reţea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sediul "ShoeBox" din Cluj-Napoca se strâng anual mii de cadouri. FOTO: Valentin Vesa
La sediul "ShoeBox" din Cluj-Napoca se strâng anual mii de cadouri. FOTO: Valentin Vesa

Clujeanul Valentin Vesa are grijă ca mii de români să fie, în perioada Sărbătorilor de iarnă, Moş Crăciuni pentru copiii săraci şi orfani. El a avut ideea unei campanii prin care oameni din 19 oraşe oferă, în cutii de pantofi frumos împachetate, cadouri pentru puştii nevoiaşi.

În această perioadă, când mulţi plănuiesc vacanţe exotice de sărbători, îşi iau angajamente de Anul Nou sau aleargă prin magazine după cadouri, toată bucuria pe care şi-o doresc alţii de Crăciun, sau pur şi simplu Crăciunul, încape într-o cutie de pantofi.

Acum şase ani, Luca, băiatul cel mare al lui Valentin Vesa, îşi alegea, din sertarele pline cu jucării, o maşinuţă, un soldat şi-un lego, apoi le dăruia unui copil sărac care locuia lângă groapa de gunoi din Cluj. Încurajat de părinţi, le-a aşezat într-o cutie de pantofi găsită prin casă, a mers împreună cu ei la marginea oraşului şi a învăţat ce înseamnă să faci o faptă bună. În mod obişnuit, povestea unui gest frumos s-ar încheia aici: un copil de 4 ani învaţă să dăruiască, iar viaţa merge mai departe. Dar, de fapt, această întâmplare a fost motorul pentru ca Luca şi alţi mii de copii şi de părinţi să facă acest gest frumos în fiecare an.

TELEFONUL FĂRĂ FIR

În acel an, la serbarea de Crăciun de la grădiniţă, părinţii lui Luca au fost înconjuraţi de ceilalţi părinţi cu tot felul de întrebări. „Eram uluiţi. Veneau şi ne întrebau cu ce ne ocupăm, cum se numeşte proiectul nostru, dacă avem vreo campanie şi noi nu înţelegeam nimic. De fapt, Luca le povestise colegilor de la grădiniţă că a mers şi a dat o cutie cu jucării şi dulciuri unui copil sărac. Iar copiii le-au povestit apoi părinţilor. Aceştia au înţeles că aveam un proiect şi au vrut să ştie mai multe despre «cutiile de pantofi cu cadouri»“, îşi aminteşte Valentin despre acest şir de întâmplări, un fel de telefon fără fir început de fiul său. Dar, pe atunci, nu aveau niciun proiect.

Reacţia caldă din partea părinţilor i-a încurajat apoi pe Valentin şi pe soţia sa, Oana, să facă mai mult anul viitor. Au scris la Yahoo! Messenger următorul mesaj: „Strângem cutii de pantofi cu cadouri pentru copiii orfani şi sărăci“. Şi pentru că erau multe de spus şi un spaţiu limitat, au scris mai simplu: „ShoeBox – cadoul din cutia de pantofi“. S-au strâns atunci, în Cluj, dintr-un simplu mesaj, 512 cutii.

DE LA 6 LA 19 ORAŞE

Treptat, din muncă voluntară, cu un site construit pe bucăţi, de prieteni, un logo desenat de un coleg de muncă, fluturaşi şi afişe printate gratis de diverse firme, „pentru că atunci când văd despre ce e vorba nu mai vor să ia bani“, proiectul a reuşit să fie cunoscut şi să se extindă, până anul trecut, în 6 oraşe. Anul acesta sunt 19. Oameni din mai multe colţuri ale ţării au pus la dispoziţie o cămăruţă dintr-un cabinet stomatologic, un loc mai separat dintr-un magazin, un hol din sediul unei asociaţii, impovizând mici depozite unde să fie strânse cutiile. „E o muncă voluntară. Oamenii m-au contactat şi mi-au spus că vor să aibă şi ei un sediu în oraş, că au un loc unde pot fi depozitate cadourile, ne-am înţeles şi asta a fost. Ei se ocupă şi ca darurile să ajungă la copii“, povesteşte Valentin.


7.000 DE CUTII CU CADOURI

Iar acestor oameni inimoşi li se adaugă alte mii care vin cu cadouri în fiecare an. Anul trecut, în 6 oraşe, s-au strâns aproape 7.000 de cutii cu cadouri. De la oameni simpli, modeşti, cu dragă inimă, cu mai mulţi sau mai puţini bani, oameni. „Acum doi ani, am primit o cutie de cizme nou-nouţe şi înăuntru era o felicitare. Fata care a scris avea 12 ani şi povestea că primise bani de la părinţii ei, plecaţi la muncă în Spania, ca să-şi cumpere o pereche de cizme. Atât îşi dorea ea. Şi a ales să le ofere în dar unei alte fetiţe. Pe felicitare scrisese: «Nu te cunosc, dar îţi dăruiesc cizmele acestea ca şi cum le-aş fi cumpărat pentru mine şi te rog să le porţi şi să ai grijă de ele»“, povesteşte Valentin. Şi are dreptate să fie impresionat.


CUTII CU CADOURI, NU BANI

Într-o cutie goală de pantofi împachetată cu hârtie colorată, oamenii pun orice cadou de care s-ar bucura un copil, cumpărat sau ales dintre lucrurile personale, şi-l duc, apoi, la sediul „ShoeBox“ din oraş. Iar Valentin ţine mult la „obiceiul“  cutiilor de pantofi. „Am primit şi oferte de donaţii, dar le-am refuzat. O dată pentru că e mai dificil să demonstrezi ce ai făcut cu banii, e multă birocraţie. În al doilea rând, pentru că se pierde aspectul personal al gestului. Acela în care îţi iei o oră, două, trei să te duci în oraş, să te gândeşti ce cadou să le iei şi apoi să le împachetezi. Ai o stare personală când faci toate lucrurile acestea. Îmi dă cineva 1.000 de euro şi se achită. Nu, prefer să se implice mai mult, să meargă, să vadă, să pună suflet“, explică Valentin.

„ShoeBox“ este şi pe Facebook. Şi cu ajutorul reţelelor sociale, mii de oameni au aflat de minunea cutiilor de pantofi. Oamenii dau share şi like. Unii se opresc la asta, alţii intră în debarale şi încep să caute cutii de pantofi. „O cutie mă ajută, un like nu mă ajută. Un like nu este egal o cutie“. Aşa că nu mai daţi like! Faceţi ce e de făcut!

Refuzul orfelinatelor

Cadourile ajung, în fiecare an, la orfelinate, familii sărace din oraş sau din apropierea lor, la diferite asociaţii care au grijă de copii abandonaţi sau bolnavi. Dar legăturile cu orfelinatele nu sunt, în realitate, uşor de împletit. „La suprafaţă, totul pare roz, uneori chiar refuză să accepte cadouri, susţinând că nu ar avea nevoie. Dar când mergem acolo, lucrurile stau altfel. Am văzut o fată care împlinise 18 ani chiar cu câteva luni înainte să ajungem şi noi acolo. Şi ne-a spus că timp de şapte luni şi-a strâns banii pe care îi primea de la stat – 15, 20 de lei pe lună  –, ca să poată cumpăra, pentru cele patru colege de cameră, câte o pizza şi câte o sticlă de Cola. Doar ca să-şi sărbătorească ziua de naştere. Dacă totul e aşa de roz cum spun directorii, de ce fata îşi ţine timp de şapte luni banii pentru aşa ceva?!“, se întreabă Valentin, emoţionat de iniţiativa fetei şi, deopotrivă, iritat de problemele existente cu instituţiile.


Accesaţi site-ul www.shoebox.ro pentru a afla cum şi unde puteţi lăsa cadourile de Crăciun.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite