„Cozonacul Secuiesc, Produs Românesc!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Produsul kurtos kalacks este un produs românesc atestat din 1784 ca fiind realizat de o doamnă de naţionalitate română.“

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara zilele trecute următoarele:

„Produsul kurtos kalacks este un produs românesc atestat din 1784 ca fiind realizat de o doamnă de naţionalitate română, dar cu cetăţenie maghiară din Transilvania. Acesta este produs în toată regiunea, în Cehia, Ungaria şi chiar în Slovacia şi, având în vedere că atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu că acest produs va trebui recunoscut, sigur, pentru România." (citat de agerpres.ro)

Românca din Transilvania despre care vorbeşte ministrul s-a numit doamna Poráni. Poráni înseamnă, în maghiară, „din/ de la Porán”. Singura localitatea cu acest nume pe care am găsit-o se află în Cehia. Tot ce ştim despre dânsa este că a fost doamna, adică soţia lui Poráni. Putea avea orice etnie. Reţeta doamnei Poráni se găseşte în cartea de bucate a contesei Mikes Mária, soţia lui István Dániel. Este cea mai veche reţetă a acestui produs ( („Porániné módja szerint kürtős kaláts” - Kürtőskalács după reţeta doamnei Poráni, Transilvania, 1784).

Reţeta originală:

image

Domnul Poráni teoretic ar fi putut să aibă etnie română, dar practic e puţin probabil. Despre etnia doamne Poránia nu ne putem pronunţa din singura sursă pe care o avem. Cetăţenie maghiară sigur nu avea doamna Poráni, pentru că Transilvania era sub dominaţie austriacă la vremea respectivă, toţi locuitorii Imperiului Habsburgic fiind cetăţeni habsburgi de diferite etnii.

În maghiară acest produs tradiţional poartă denumirea „kürtőskalács". Traducere aproximativă: cozonac în formă de corn. Englezii l-au tradus: „chimney cake" (cozonac în formă de horn/coş). În româneşte circulă denumirea cozonac secuiesc sau tulnic.

Domnul ministru ar dori înregistrarea cozonacului secuiesc ca produs PGI (Protected Geographical Indication) ceea ce ar înseamna ca măcar un stadiu de producţie a acestui produs s-ar putea efectua doar într-o ţară anume, în cazul acesta România. Din acest punct de vedere dl. Achim Irimescu are dreptate: regiunea Transilvania se află în România, dar din punct de vedere cultural produsul nu poate fi numit românesc.

Va urma o lungă discuţie despre cine a făcut primul kürtős în Ardeal...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite