COVID-19. Sistemul rezistă doar la o creştere de 10-20% a cazurilor. Cum comentează prof. Rafila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul pacienţilor depistaţi cu COVID-19 a fost, joi, 24 septembrie, de peste 1.600
Numărul pacienţilor depistaţi cu COVID-19 a fost, joi, 24 septembrie, de peste 1.600

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţia epidemiei de COVID-19 din România şi alte şase state membre UE, în care rata de cazuri severe şi mortalitatea sunt foarte ridicate. Prof.dr. Alexandru Rafila atrage atenţia că este important să ne păstrăm în limitele unei creşteri rezonabile, adică undeva la 10-20% faţă de situaţia actuală.

România se apropie de 120.000 de cazuri confirmate de COVID-19. Cifrele publicate joi de Grupul de Comunicare Strategică arată un bilanţ de 118.054 de pacienţi pozitivi, până acum, şi 4.591 de decese. Joi au fost raportate 1.639 de persoane diagnosticate cu noul coronavirus din 24.278 de teste efectuate, iar alte 41 au decedat. Numărul persoanelor internate cu COVID-19 a ajuns la 7.136, din care 506 sunt la Terapie Intensivă.

Ca şi până acum, Capitala se află în topul infectărilor, cu 281 de noi cazuri joi, urmată de judeţele Galaţi, cu 83 de noi infectări, şi Constanţa şi Bacău, cu câte 82. Totalul persoanelor depistate cu infecţie a ajuns în Bucureşti la 15.886. Cele mai puţine cazuri, 3 în 24 de ore, au fost înregistrate în judeţul Mehedinţi.

Reluarea activităţii în septembrie s-a văzut în cifre

Prof.dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a apreciat, joi, că noile cifre la zi sunt similare cu cele de săptămâna trecută. Ceea ce este important, spune însă Rafila, este să ne păstrăm în limitele unei creşteri rezonabile, adică undeva la 10-20% faţă de situaţia actuală pentru ca sistemul de sănătate să nu fie pus în pericol. „Important este să fie o creştere rezonabilă, adică să păstrăm undeva la 10-20% faţă de situaţia actuală, care să nu pună în pericol sistemul de sănătate. Remarcaţi totuşi că încet-încet numărul de cazuri la Terapie Intensivă a început să crească din nou şi a depăşit 506 cazuri, astăzi. Eu mă aştept ca în perioada următoare acest trend să continue, pentru că el este totuşi corelat şi cu numărul de cazuri diagnosticate pozitiv prin infecţie cu noul coronavirus. Rămâne să vedem dacă acest grad de ocupare care a depăşit acum marja de 50% a paturilor de Terapie Intensivă alocate acestei categorii de pacienţi va ajunge, cel puţin în unele zone din ţară, să fie suprasolicitat şi astfel pot apărea probleme“.

Universitarul a adăugat că, atâta vreme cât secţiile ATI şi spitalele de COVID-19 nu sunt suprasolicitate, se poate spune că situaţia este sub control, dar că urmează să vedem, într-o săptămână sau două, care va fi impactul deschiderii şcolilor. „Este clar că impactul reluării activităţii de la începutul lunii septembrie a existat. A fost o creştere cu circa 20% a numărului de cazuri, raportat la perioada anterioară. Acum aşteptăm să vedem ce se va întâmpla, dacă va exista un impact în ceea ce priveşte deschiderea şcolilor. La noi, de la începutul lunii iunie, a fost o evoluţie constant crescătoare care, din păcate, nu s-a oprit nici în momentul de faţă şi avem o a doua săptămână cu o medie de 1.400-1.500 de cazuri“, a declarat Alexandru Rafila.

ECDC, foarte îngrijorat de evoluţia epidemiei în România

Însă Centrul European pentru Prevenirea Bolilor, ECDC, a publicat joi un raport în care se arată că în şapte state, inclusiv România, situaţia este „foarte îngrijorătoare“ pentru că ratele de infectare în rândul populaţiei în vârstă şi, prin urmare, proporţia cazurilor severe sunt mari sau în creştere. De asemenea, în Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Malta, România şi Spania se observă deja o rată mare sau în creştere a mortalităţii sau aceasta va urma în curând.

„În unele localităţi sau regiuni din aceste ţări, furnizarea de asistenţă medicală este deja sub presiune, cu rate ridicate de ocupare a paturilor din spitale şi din secţiile ATI şi cu niveluri ridicate de oboseală în rândul lucrătorilor din domeniul sănătăţii. Îmbunătăţirile care au fost făcute în gestionarea cazurilor, tratamentul de susţinere şi îngrijirea bolnavilor nu sunt încă suficiente pentru a evita formele severe şi moartea la o proporţie mare de pacienţi vulnerabili“, subliniază raportul ECDC.

Potrivit reprezentanţilor agenţiei, singurele măsuri care pot fi luate sunt cele legate de prevenirea strictă a transmiterii virusului. Chiar şi în condiţiile în care vor fi impuse restricţii, riscurile pentru populaţie rămân ridicate, potrivit aceleiaşi surse.

Raportul mai arată că epidemia are o evoluţie în creştere în Europa, dar că, în unele state, rata cazurilor severe şi mortalitatea au rate reduse. Este vorba despre: Belgia, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Polonia şi Suedia.

În alte state, evoluţia este îngrijorătoare, respectiv în Luxemburg, Danemarca şi Marea Britanie. Cu toate acestea, creşterea ratelor de infectare raportate sunt urmarea unei testări largi în ultimele săptămâni şi luni, multe dintre cazuri fiind la tineri, cu simptome uşoare sau chiar asimptomatice.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite