COVID-19 este pe punctul de a învinge sistemul medical. Doctorii cer restricţii noi pentru limitarea numărului de infectări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul epidemiei cu noul coronavirus este departe, iar numărul mare al noilor îmbolnăviri va duce în cel mult zece zile la blocarea secţiilor de terapie intensivă care sunt deja pline cu pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Medicii spun că este nevoie de restricţii noi pe zona de socializare

Medicii spun că nu se întrevede încă un final al epidemiei cu noul coronavirus şi că, cel mai probabil, sărbătorile de iarnă din acest an vor fi unele atipice. În acelaşi timp, ei spun că, având în vedere că la ultima raportare un testat din trei avea COVID-19, în curând vom ajunge şi la 6.000 de noi infectaţi pe zi, şi implicit la blocarea sistemului de terapie intensivă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că „cel puţin până în primăvara sau în vara anului viitor” nu va fi rezolvată problema cu noul coronavirus şi până atunci trebuie să învăţăm să trăim cu virusul şi să respectăm toate regulile. „Totul depinde de noi şi de ce activităţi reluăm, cum le reluăm, sub ce formă le reluăm, cum putem controla situaţia şi să nu ajungem la o situaţie foarte dramatică în care nu mai putem face faţă”, a declarat Arafat. De asemenea, şeful DSU a mai precizat că şi sărbătorile de iarnă trebuie adaptate acestei perioade. „Ştiu că atunci din nou vom avea foarte mulţi oameni care vor să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca şi cum nu ar fi fost virusul. Din păcate, acest lucru va fi imposibil. Va trebui să ne adaptăm modul în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranţa că la anul să putem într-adevăr să revenim cât mai aproape de viaţa normală”, a explicat Arafat. 

Acesta a precizat că nu crede că vaccinarea va putea începe mai devreme de februarie-martie, în cazul în care vaccinul va începe să fie distribuit până la sfârşitul anului. „Este o problemă de logistică foarte serioasă care va trebui să fie organizată pe plan mondial. România face parte dintr-un mecanism european şi nu suntem singuri în această situaţie şi e foarte bine”, a conchis Arafat.

De ce este necesară testarea 

La rândul lui, medicul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, spune că vede o soluţie pentru combaterea noului coronavirus. „Legat de momentul când va fi mai bine, într-adevăr este greu de crezut că va fi într-un viitor apropiat şi asta pentru că nu poate România să facă notă discordantă. Totul va merge cumva împreună cu Europa, adică este clar că lucrurile se vor întâmpla în acelaşi timp, cu mici decalaje. Dar putem combate epidemia. Pe lângă măsurile deja cunoscute, partea de testare este foarte importantă, pentru că în momentul în care ai o transmitere accelerată la nivelul populaţiei, şansa pe care o ai este să izolezi cât mai mulţi oameni care au COVID-19. Sigur că nu poţi să îi testezi PCR pe toţi pentru că nu ai atâtea laboratoare, dar, aşa cum bine ştiţi, există şi variantele de teste rapide destul de performante - teste antigenice care acum sunt acceptate. Poţi să le foloseşti în şcoli, în instituţii, în spitalele non-COVID”, a subliniat medicul. 

Cinci judeţe sunt „roşii“

Declaraţia lui Adrian Marinescu vine în ziua în care s-au efectuat teste relativ puţine, 8.709, dar rata de pozitivare a fost imensă, de 32,6 la sută. Cu un număr de 520 de noi infectări din totalul de 2.844, Bucureştiul rămâne primul în topul noilor îmbolnăviri, ajungând astfel la o incidenţă de 3,55 cazuri la mia de locuitori. Cinci judeţe, Alba, Cluj, Harghita, Sălaj şi Timiş, sunt şi ele în scenariul „roşu” după ce au depăşit 3 cazuri la mia de locuitori. Tot ieri s-a mai comunicat că 79 de pacienţi COVID-19 au decedat într-o singură zi şi că 823 de români sunt în stare gravă la ATI. 

Toate aceste cifre care nu se mai opresc din creştere pun pe gânduri medicii, care spun că sunt tot mai aproape de momentul în care, dacă nu se face ceva, sistemul medical va intra în criză, iar urmările directe vor fi asupra pacienţilor. „Avem acum în jur de 5.000 de cazuri pe zi. Şi astăzi (ieri-n.r.) avem o rată de pozitivare imensă. Un român din trei testaţi a ieşit pozitiv. Şi, precizez, cei care se testează acum la cerere nu mai sunt în categoria celor care vor să facă turism şi nu se încadrează în definiţia de caz COVID-19. Ei merg să facă aceste testări la cerere pentru că au auzit că o cunoştinţă este infectată şi s-au panicat sau pentru că au unele simptome specifice, se tem să meargă la spital pentru testare şi decid să aleagă o clinică privată pentru o mai mare siguranţă, spun ei. Oricum, în curând vom avea şi 6.000 de cazuri pe zi. 

n zece zile se va bloca sistemul ATI şi vom ajunge la triajul medical militar, să alegem ce pacient să tratăm Carmen Dorobăţ managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Iaşi

Cum 5 la sută din pacienţii descoperiţi în fiecare zi ajung în final la ATI şi cum mai avem numai vreo 200 de astfel de paturi libere în toată ţara şi alea în unele locuri izolate, un calcul simplu ne demonstrează că în cel mult două săptămâni, zece zile spun eu, vom ajunge la triajul medical militar. Vom ajunge să alegem un pacient mai zdravăn pentru internarea la ATI pentru că are şanse de salvare. Totul în detrimentul celor care din cauza vârstei sau a comorbidităţilor sunt mai greu de salvat. Putem evita această situaţie mergând pe două direcţii. Eu cred că ar trebui introduse, pentru ceva timp, unele restricţii noi pe zona de socializare, cu un impact economic suportabil. Apoi, trebuie să ne gândim la ce e mai rău şi sunt oligatoriu de luat, cred eu, măsuri de dotare a spitalelor din zonele cele mai afectate de pandemie cu ventilatoare mici şi portabile pe care să le folosim în orice salon, nu numai în secţiile ATI”, a declarat pentru „Adevărul“ managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Iaşi, dr. Carmen Dorobăţ. 

În ce cazuri putem scoate masca pe stradă în localităţile „roşii“

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, ieri, că persoanele din localităţile „roşii”, unde este obligatorie purtarea măştii de protecţie şi în spaţiile deschise, precum Capitala, vor putea să o înlăture pentru scurt timp, atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal. De asemenea, vor putea renunţa la mască cei care fac jogging. Totodată, CNSU a actualizat şi lista cu ţările/zonele de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Este vorba de Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceză, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franţa, Gibraltar, Elveţia, Liechtenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croaţia, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia şi Puerto Rico. 

Numărul ţărilor care figurează pe actualizarea emisă pe 26 octombrie este mult mai mic faţă de cel de pe listele precedente. Între altele, Statele Unite, Israel şi Brazilia nu mai figurează pe listă, dar pe aceasta a apărut în plus Vaticanul. Cel mai probabil, Statele Unite au fost scoase de pe listă pentru că numărul de infectări înregistrate zilnic a scăzut, de la 65.327 (15 octombrie) la 59.591 (25 octombrie).  Î

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite