COVID-19 a intrat într-un platou alunecos. În ce circumstanţe poate exploda numărul infectărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifrele epidemiei cu noul coronavirus s-au mai „îmblânzit” oarecum, iar experţii în boli infecţioase consideră că am intrat într-un platou al numărului de infectări. Mai mult, specialiştii spun că este posibil să înregistrăm  chiar şi o scădere a numărului de noi infectări, dar că echilibrul este mai mult decât fragil şi că o nouă explozie a COVID-19 în România este posibilă oricând.

„Categoric suntem un platou al numărului de noi infectări. Este foarte bine că măsurile de restricţionare au avut un oarecare efect. În zilele următoare putem înregistra chiar şi o uşoară scădere a numărului de noi persoane pozitive la noul coronavirus. Totuşi, nu trebuie să ne bucurăm prea tare. Numărul de noi infectări este numai unul dintre indicatorii epidemiei în România. Mai avem trei variabile importante: noile internări, pacienţii ATI şi decesele. Aceşti parametri nu au evoluat în bine până acum. Din contră, la ATI sunt din ce în ce mai mulţi pacienţi. Şi mai este şi problema sărbătorilor care vin.

Dacă nu sărbătorim  Crăciunul în familia standard ci în cea lărgită, la începutul lunii ianuarie putem fi sufocaţi de noi infectări Emanoil Ceauşu medic primar Boli Infectioase si Tropicale

Cifrele epidemiei se pot ameliora până la Crăciun, dar această tendinţă este una fragilă pentru că totul depinde de modul în care gestionăm situaţia, de cât de responsabili suntem. Dacă nu sărbătorim  în familia standard ci în cea lărgită, cu rude pe care nu le-am văzut zilnic, la începutul lunii ianuarie putem fi sufocaţi de noi infectări”, a precizat profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infectioase si Tropicale. 

La rândul lui, Emilian Imbri, managerul Spitalului “Victor Babeş” din Capitală, consideră că după jumătatea lunii decembrie numărul infectărilor cu coronavirus va începe să scadă, arată digi24.ro. „Şi în decembrie o să avem un număr important de infectări. Sunt convins de asta, dar sper că pe o pantă descrescătoare. (...) Au intrat în carantină foarte multe localităţi şi probabil vor mai intra, sigur că şi vânzoleala va fi mult mai puţin evidentă şi sigur vă spun, o să vedeţi, după 15 decembrie va începe să scadă numărul de infectări. Ne dorim asta şi ar fi obligatoriu, pentru că foarte greu facem faţă acum”, a declarat Imbri.

Capitala, principalul focar roşu 

Grupul de Comunicare Strategică a transmis joi, că în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 9.005 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, din 36.271 teste efectuate. În acelaşi interval, 1.226 pacienţi se aflau la ATI şi s-au înregistrat 171 decese. De precizat că opt dintre pacienţii care au pierdut lupta cu boala nu aveau comorbidităţi cunoscute. 

Din totalul cazurilor noi de joi, 1.355 au fost înregistrate în Bucureşti, care  păstrează o rată de infectare peste 6 la mia de locuitori. La numărul de cazuri noi, după Capitală urmează judeţele Constanţa, cu 644, Cluj, cu 551, Braşov, cu 494 şi Sibiu, cu 396 de cazuri. Judeţul Ilfov scade la 392 de noi bolnavi descoperiţi şi o rată de infectare de 5,57 la mia de locuitori. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite