Ministrul Sănătăţii anunţă că toţi bucureştenii ar urma să fie testaţi de COVID-19 prin echipe mobile VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Costache a făcut ultimele precizări privind epidemia la Adevărul LIVE FOTO Eduard Enea
Victor Costache a făcut ultimele precizări privind epidemia la Adevărul LIVE FOTO Eduard Enea

Ministrul Sănătăţii a precizat miercuri, la Adevărul Live, că toţi bucureştii vor fi testaţi în perioada următoare.

UPDATE 21:07 Nelu Tătaru a precizat că testările pentru noul coronavirus vor începe de săptămâna viitoare. Vor fi întâi testaţi medicii, pacienţii din spitale, vârstnicii şi persoanele cu boli grave din Capitală.

„Bucureştiul şi toate aglomerările urbane mari vor fi testate”, a precizat secretarul de stat, miercuri seara, la Digi 24.
Acesta a mai declarat că la Suceava, focarul de infecţie a ajuns în acel punct în care „a decimat” personalul medical. Peste 150 de cazuri de infectare sunt confirmate. 

Victor Costache a anunţat miercuri că vor fi testaţi de COVID-19 toţi bucureştenii.

 „Săptamana viitoare sper să avem şi foarte multe teste disponibile la nivel naţional. Sunt undeva în jur de 180.000, care trebuie să ajungă până cel tarziu, la sfârşitul acestei săptămâni. Necesarul pe care l-am indentificat în momentul de faţă este undeva până în minimum 2 milioane, maximum 5 milioane de teste. Acesta este primul necesar la nivel naţional. Astăzi (miercuri, 25 martie - n.red.) am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud şi să testam toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door (din uşă în uşă n.red.).

Targetul ministerului este să existe minim un centru per judeţ, a mai spus Costache, care a precizat că în următoarele zile se va ajunge la 25 de centre la nivel naţional.

„Haideţi să fim obiectivi: Această COVID-19 este o boală nouă. Acum două luni jumătate nu ştiam nimic despre. Grupul nostru de experţi a sesizat patologia de la finele lui decembrie şi de la începutul lui ianuarii am avut primul centru atestat pentru testare. La momentul de faţă avem 19 centre în ţară şi evident, sunt şi centre cu mai multe aparate”, a mai precizat ministrul.

Interviul integral al ministrului Sănătăţii pentru Adevărul LIVE. Declaraţia privind testarea tuturor bucureştenilor, de la minutul 5:27.

 La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, la Antena 3, că în câteva zile 12 maşini ecologice puse la dispoziţie de Primărie vor merge la bucureştenii de peste 65 de ani şi la cei cu boli cronice pentru a-i testa.

"Zilele acestea am discutat cu domnul profesor Streinu-Cercel, cel care este managerul Institutului de Boli Infecţioase şi Tropicale Matei Balş, şi l-am întrebat ce am mai putea să facem, având în vedere că Bucureştiul este cea mai mare aglomerare urbană şi aici e un pericol foarte mare de răspândire rapidă şi în masă a coronavirusului. După aceste zile de analiză, chiar aseară (...) am intrat în dialog din nou cu domnul profesor Streinu-Cercel, care a şi pregătit o strategie pe care să o aplicăm în câteva zile la nivelul municipiului Bucureşti. Am pus primele baze ale acestei operaţiuni de sănătate publică, şi anume Primăria Capitalei, prin Compania de Management al Traficului, a dus astăzi, cu titlu gratuit, la Matei Balş 12 maşini ecologice. Va fi prima flotă pusă în mişcare, astfel încât medici să meargă la bucureşteni pentru a realiza aceste teste de coronavirus de tip nou", a afirmat Firea.

Edilul a spus că operaţiunea va fi coordonată de Streinu-Cercel. „Dorim (...) să ni se transmită într-un timp foarte scurt care sunt persoanele care au depăşit 65 de ani, cu adresa acestora, exact unde locuiesc aceste persoane. Practic în câteva zile cele 12 maşini, care vor avea şi un medic infecţionist sau epidemiolog, vor merge ţintit, în primul rând, la persoanele de peste 65 de ani şi la persoanele cu afecţiuni cronice. Sunt 483.000 de persoane peste 65 de ani în Bucureşti. Tocmai de aceea, Primăria Capitalei achiziţionează teste şi kit-uri. Sunt convinsă că vom avea şi susţinerea DSP", a mai spus Firea.

Potrivit datelor anunţate miercuri, la ora 13.00, numărul total al cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a ajuns la 906, fiind diagnosticate alte 144 de persoane în ultimele 24 de ore. La ATI, erau internaţi 18 pacienţi, din care 8 în stare gravă.

Până la aceeaşi oră, la nivel naţional, au fost prelucrate 14.466 de teste, din care 646 în unităţi medicale private.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite