România, mai coruptă decât anul trecut. Ţara noastră se clasează pe locul 69 în clasamentul privind percepţia corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este cu cinci poziţii mai jos în clasamentul privind percepţia corupţiei faţă de 2012 FOTO Adevărul
România este cu cinci poziţii mai jos în clasamentul privind percepţia corupţiei faţă de 2012 FOTO Adevărul

România se situează pe locul 69 din 177 de state în clasamentul pe 2013 al celor mai corupte ţări din lume, cu cinci poziţii mai jos faţă de anul trecut, obţinând 43 de puncte, la egalitate cu Kuwait şi Italia. Raportul aparţine Transparency International şi a fost publicat marţi, la Berlin. Datele mai arată că niciuna dintre cele 177 ţări studiate nu obţine un scor perfect.

Concret, mai mult de două treimi din cele 177 de ţări incluse în Indicele din 2013 au un punctaj sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind total necorupte). Danemarca şi Noua Zeelandă sunt la egalitate pentru primul loc, cu punctaje de 91, fiind urmate de Finlanda şi Suedia, cu 89 de puncte, şi Norvegia şi Singapore, cu 86 de puncte. La polul opus s-au situat Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia, cu opt puncte fiecare.

România se înscrie în plutonul codaş al Uniunii Europene

Cu cele 43 de punte, România se înscrie şi de această dată în plutonul codaş al Uniunii Europene, afirmă Transparency International (TI) România.

„Scorul obţinut de România este expresia dezamăgirii pe care oamenii de afaceri şi experţii o împărtăşesc deopotrivă cu privire la lipsa de rezultate a angajamentelor anticorupţie asumate de clasa politică în timpul campaniei electorale de anul trecut, pe baza cărora au fost exprimate opţiunile electorale. Deşi au fost înregistrate unele îmbunătăţiri punctuale, inexistenţa unor măsuri anticorupţie sistematice care să genereze rezultate concrete şi sustenabile pe termen mediu şi lung au condus la o pierdere accentuată de credibilitate a angajamentului politic, exprimată şi în cadrul sondajelor şi studiilor care compun Indicele de Percepţiei a Corupţiei”, a precizat TI România.

Pe fondul lipsei marcate de reacţie din partea guvernanţilor din ultimii ani, Transparency International România a lansat un apel la acţiune către ceilalţi actori din mediul social şi economic românesc, invitându-i pe toţi cei care cred că lupta anticorupţie trebuie să înceapă în primul rând din interiorul sistemului, să adere la un set comun de valori şi principii pe care să îşi construiască acţiunile viitoare.

În acest context, Transparency International România face apel la întreaga clasă politică să îşi asume un nou program de ţară pentru România: adoptarea şi implementarea tuturor măsurilor necesare pentru ca până la finele anului 2020 scorul IPC al României să depăşească 70 de puncte şi să înscrie România în jumătatea de state ale lumii pentru care dezvoltarea durabilă şi îmbunătăţirea calităţii vieţii sunt obiective realizabile.

Corupţia în sectorul public - una dintre cele mai mari provocări

Indicele de Percepţie al Corupţiei 2013 al Transparency International oferă un avertisment că abuzul de putere, înţelegerile secrete şi mita continuă să devasteze societăţi în toată lumea.

Corupţia în sectorul public rămâne una dintre cele mai mari provocări din lume, în special în domenii cum ar fi partidele politice, poliţia şi sistemele de justiţie. Instituţiile publice trebuie să fie mai deschise cu privire la activitatea lor şi funcţionarii trebuie să fie mai transparenţi în procesul de luare a deciziilor.

Indicele de Percepţie a Corupţiei TI clasează ţările în funcţie de cât de corupt este perceput a fi sectorul public al ţării. În acest an au fost incluse în index 177 de ţări şi teritorii. În 2012 au fost 176 de ţări, CPI 2013 incluzând şi Sudanul de Sud.

Indicele de Percepţie a Corupţiei este în cea mai mare parte o evaluare a percepţiei corupţiei administrative şi politice. El nu este un verdict cu privire la nivelurile de corupţie ale naţiunilor sau societăţilor, sau a politicilor şi activităţilor acestora.

Pe aceeaşi temă:

Barometrul global al corupţiei 2013. Sănătatea, justiţia, poliţia şi educaţia - domeniile în care se dă cel mai des mită

Sănătatea, justiţia, poliţia şi educaţia rămân cele mai mari consumatoare de mită din partea populaţiei, potrivit Barometrului Global al Corupţiei, lansat astăzi de Transparency International. Pe de altă parte, românii consideră că măsurile anticorupţie ale Guvernului Ponta sunt cu 6% mai eficiente de cât cele ale Guvernului Boc-Ungureanu.

Corupţia în lume

Mai mult de o persoană din două (53 la sută) din lume consideră că în doi ani corupţia s-a agravat, potrivit unui raport al organizaţiei Transparency International, publicat marţi şi citat de AFP.

Transparency International: Guvernele lumii neglijează corupţia în domeniul Apărării

Şaptezeci la sută dintre ţări nu au instrumentele necesare prevenirii corupţiei în sectorul apărării, potrivit primului indice care măsoară modul în care guvernele previn şi combat corupţia în acest domeniu, arată un raport al Programului de Apărare şi Securitate al Transparency International din Marea Britanie, citat de Reuters.

STUDIU 25 de milioane de euro au primit şpagă medicii din Bucureşti numai anul trecut

Peste 70% dintre bucureşteni spun că a da bani sau cadouri unui medic de care ai fost mulţumit nu este un act de corupţie. Ca urmare, şpaga dată anul trecut de pacienţi în spitalele din Capitală este de aproape 25 de milioane de euro. Aşa arată studiul „Bucureştenii şi Sănătatea”, realizat de sociologii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite