Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a început ancheta la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un control va avea loc la Ministerul Sănătăţii FOTO Shutterstock
Un control va avea loc la Ministerul Sănătăţii FOTO Shutterstock

Spitalul Pantelimon a fost luat luni la puricat de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. Oficialii fac un control amănunţit în unitatea sanitară după ce în presă a apărut o înregistrare potrivit căreia şefa de la Anestezie Terapie Intensivă dădea medicamente scumpe doar bolnavilor care „merită”.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti, Fiorella Mitoiu, a declarat că luni a început ancheta Corpului de Control la această unitate spitalicească, ea desfăşurându-se în acelaşi timp cu un control intern dispus de şeful spitalului. 

„În momentul de faţă, Corpul de control este la spital, au cerut toate documentele de care este nevoie. Ancheta se face în paralel cu ancheta internă care nu este încă finalizată”, a spus Mitoiu.

Ea a precizat că la nivelul AP-ATI erau două dulapuri şi doar unul dintre acestea era închis.

„Dulapul cu medicamente este descuiat acum. Au existat  două dulapuri, unul mare, care includea toată gestiunea de pe AP-ATI, şi unul mic, care includea aceleaşi medicamente ca cek nare, doar că în cantitate mai mică. Cel mare era încuiat, cheia era la asistena şefă care, atunci când se golea dulapul mic, refăcea stocul”, a explicat reprezentantul Spitalului „Sfântul Pantelimon”.

Fiorella Mitroiu a precizat că Laura Constantinescu a fost suspendată din funcţia de şefă a secţiei AP-ATI, însă aceasta profesează în continuare în incinta spitalului în calitate de medic.

Scandalul la Spitalul „Sf. Pantelimon”

Scandalul de la Spitalul Pantelimon din Capitală continuă după ce Elena Voicu, medic în cadrul unităţii sanitare, a declarat că dulapul cu medicamente scumpe, folosite la tratarea pacienţilor critici, este în continuare închis. Asta în condiţiile în care asistenta şefă şi şefa secţiei de Anestezie Terapie Intensivă au fost suspendate din funcţii, iar în spital se desfăşoară o anchetă internă.

De altfel, începând de azi, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii (MS) va demara o anchetă în spitalul de urgenţă, pentru a verifica dacă spusele angajatei sunt reale. Totodată, oficialii din Ministerul Sănătăţii arată că vor fi modificate procedurile privind medicamentele scumpe, folosite în cadrul programului de anestezie terapie intensivă - AP ATI - care nu ar fi ajuns la toţi bolnavii care ar fi trebuit să beneficieze de ele.

„Acum, modalitatea de predare a acestei chei se pare că a fost problema. Eu am fost , l-am văzut, dulapul este descuiat, accesul la medicamente e asigurat, iar în momentul acesta, procedura de predare a acestei chei şi a întregii gestiuni se modifică, astfel încât să nu mai fie în atribuţia şefului de ATI, ci să fie de la medicul de gardă la medicul de gardă care preia tura respectivă”, a declarat Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al MS.

Scandal uriaş la Spitalul Pantelimon din Capitală

Şefa Secţiei ATI a spitalului, medicul Laura Constantinescu, şi asistenta-şefă, Laura Manea, au fost suspendate după ce în presă a apărut o înregistrare în care şefa Secţiei ATI afirma că medicamentele trebuie administrate doar pacienţilor care „merită“.

„Medicaţia pe care o putem lua pe Acţiuni Prioritare - ATI, în primul rând, nu ar asigura cei 24 de pacienţi. Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oareşce diferenţiere. Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simţ: haideţi să dăm totuşi la ăia tineri şi la ăia cu şanse! Dacă vreţi, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toţi, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul!“, a explicat medicul Laura Constantinescu într-o şedinţă. Potrivit site-ului tolo.ro medicamentele vitale pentru pacienţi erau ţinute sub cheie, iar cheia era luată acasă fie de şefa secţiei, Laura Constantinescu, fie de asistenta-şefă, Laura Manea. Reprezentanţii pacienţilor au reacţionat, acuzând cinismul de care au dat dovadă cadrele medicale. Aceştia spun că, deşi lipsa de medicamente este o realitate în spitalele româneşti, de multe ori vinovaţi pentru această situaţie sunt chiar managerii instituţiilor sanitare, care nu le gestionează corect.

Vasile Barbu: A transformat secţia în propria feudă

„Prevederile legale în legătură cu siguranţa pacientului nu sunt respectate în secţiile ATI. Pornind de la utilizarea materialelor sanitare şi a procedurilor medicale sub aspect infecţios. Activitatea de îngrijire a bolnavilor în secţia de Terapie Intensivă a Spitalulul Pantelimon este una precară. Sunt ore în şir în care în secţie nu este nici măcar un medic, ci doar două asistente medicale. Medicii, care sunt foarte puţini, erau în operaţii. Numai în ultimul timp au plecat patru medici, după ce au intrat în conflict cu şefa secţiei, Laura Constantinescu. Ea este cauza principală pentru ceea ce se întâmplă la ATI. A transformat secţia în propria feudă, sprijinită de asistenta-şefa. Ceilalţi medici n-au acces la materialele sanitare, la medicamente“, a explicatVasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Potrivit acestuia, medicamentele ar fi fost administrate pacienţilor care nu erau eligibili în programul Acţiuni prioritare pentru pacientul critic (AP-ATI). „Deci, bani sunt, numai că nu sunt folosiţi cum trebuie. În loc să fie folosiţi la pacienţii critici, au fost cheltuiţi pentru cei care veneau cu intervenţii. Se va constata că acele medicamene nu au fost administrate pacientului eligibil în programul de acţiuni prioritare. La Spitalul Pantelimon era o debandată, totul era la cheremul şefiei de secţie“, a mai spus Barbu.

Radu Gănescu: Este o crimă în masă

La rândul său, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), acuză lipsa medicamentelor din spitale, care îi face pe medici să decidă cine trăieşte şi cine moare.

„Din păcate, aici am ajuns. Este punctul culminant al evoluţiei Sănătăţii în România. Un medic ajunge să fie Dumnezeu pe pământ, decizând cine trăieşte şi cine moare. Ceee ce s-a întâmplat la Spitalul Pantelimon nu are nicio legătură cu tratarea pacienţilor şi cu jurământul lui Hipocrate. Este o crimă în masă. Vorbim de decizii de viaţă şi de moarte, care nu ar trebui să aparţină medicului. Asta vedem zi de zi, este o realitate“, a spus Radu Gănescu.

Acesta afirmă că, pe lângă subfinanţarea sistemului, o vină pentru această situaţie o au şi cei care gestionează fondurile. „Există o culme a realităţii. Pe de o parte, nu sunt bani suficienţă, pe de altă parte, sunt cazuri în care fondurile, aşa puţine cum sunt, nu sunt cheltuite. Spre exemplu, pacienţii cu hemofilie au un buget alocat printr-un program naţional, care este insuficient. la sfârşitul fiecărui an avem surpriza să constatăm că rămân bani necheltuiţi, cu toate că pacienţii nu au tratament“, a mai spus preşedintele COPAC.

Ministerul Sănătăţii anunţă control la Spitalul Pantelimon

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că vor trimite Corpul de control la Spitalul de Urgenţă Pantelimon pentru a face verificări în acest caz. „Drepturile pacienţilor nu sunt negociabile. Discriminarea este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România“, arată un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite