Coronavirus: Ghid de supravieţuire

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu vă faceţi iluzii, vom fi mai toţi infectaţi. Adevărata întrebare la ora actuală nu mai este dacă ne vom îmbolnăvi sau nu, ci CÂND ne vom îmbolnăvi.

Cei care s-au îmbolnăvit printre primii şi cei care se vor îmbolnăvi printre ultimii au o şansă în plus. Primii îmbolnăviţi au avut şansa de a avea un aparat de ventilat, în cazul în care simptomele au fost grave, şi o echipă medicală odihnită şi completă. Ultimii îmbolnăviţi vor avea un aparat de ventilat, o echipă medicală devotată şi poate un tratament medical adecvat.  Poate.

Şansele pentru cei care se îmbolnăvesc în vremea valului sunt mai mici. Aparatele de ventilat nu vor fi disponibile pentru toată lumea, iar echipele medicale vor fi suprasolicitate şi incomplete. 

Primul lucru, esenţial, este să amânăm cât mai mult întâlnirea cu virusul.

FĂ ceea ce ţine de tine 

Ţine de tine să respecţi regulile de carantină. Comportă-te ca şi cum tu ai fi infectatul şi fereşte-i pe cei din jur. Regulile carantinei, pe care mulţi le consideră imbecile, te ajută să nu ajungi concomitent cu mii de oameni la spital. Regulile acelea permit ca fluxul pacienţilor să fie mai mic şi fiecare să poată avea acces la ventilaţie şi medicamente. 

Ţine de tine să respecţi regulile de igienă şi prevenţie. Păstrează distanţa socială şi atunci când e vorba de vecini, prieteni şi familie. Nu uita că TU poţi fi infectat fără să ştii  şi că virusul prin gesturile tale de iubire va ajunge la ceilalţi, la cei care îţi sunt dragi. Priveşte ce se întâmplă în Italia, ţară în care familia este sfântă şi oamenii petrec mult timp împreună. După decretarea carantinei, virusul nu a mai intrat prin case adus de străini, ci a fost răspândit de un membru al familiei, de un prieten, de un apropiat.

Ajută pe cât poţi cadrele medicale. În ceasul bolii vei avea nevoie de doctori, de asistente, de infirmiere. Nu te gândi că stând în casă şi obligând vecinii asistenţi infirmieri, medicii, să se mute în altă parte, vei scăpa. Mai devreme sau mai târziu, tu sau un membru al familiei tale va ajunge să aibă nevoie de vecina medic sau infirmieră pe care tu ai stresat-o şi ai vrut să o alungi ca pe un câine din propria ei casă. Ajută-i pe cât poţi şi fă ce ţine de tine ca, în pauzele dintre două lupte, să se poate odihni, să se simtă încurajaţi şi susţinuţi. E vital pentru ei, şi e vital şi pentru tine. 

Nu-ţi lua ca model şmecherii. Ai impresia că o duc super bine. Şerpuiesc pe unde se poate, fentează pe toată lumea şi-şi umplu cămările. Încalcă regulile carantinei, fentează poliţia şi rânjesc prin diverse self-iuri făcute hai-hui prin oraş. Îşi fentează şefii şi stau acasă în loc să fie la muncă. Vârfuiesc sacii cu bani şi se îngroapă în măşti şi dezinfectanţi. Ai zice că o duc bine. Şi au să o ducă bine până dau ochii cu virusul... Căci au fente pentru  orice,  dar nu şi fente pentru viruşi. Virusul acesta nu poate fi fentat. E insesizabil. 

Ca să opreşti un ceas nu e nevoie să îi scoţi din funcţiune toate rotiţele. Una singură este suficientă. Ţine de tine să îţi faci corect datoria şi rotiţa aceea mică a societăţii care depinde de tine să funcţioneze corect. Ţine şi de tine ca lumea noastră să meargă înainte.

Ai grijă cui îi oferi vaste spaţii ale creierului tău

Nu lăsa tsunamiul mediatic să-ţi scufunde creierul sub teorii negative, duhnind a ură şi a dezbinare.Te vei salva doar împreună cu ceilalţi, nu singur împotriva tuturor. Ceilalţi vecini, ceilalţi români, ceilalţi europeni, ceilalţi locuitori ai planetei. Dacă, într-o singură ţară a lumii, virusul va continua să facă ravagii, mai devreme decât te gândeşti va ajunge şi la tine. Degeaba închizi graniţele şi te baricadezi. Virusul nu are nevoie nici de paşaport. Va intra la tine în casă prin ceea ce iubeşti, prin lucrurile de primă necesitate : o rudă, ambalajul unui obiect pe care l-ai cumpărat.  

Verifică sursele de informare

În vremurile de răstrişte, mulţi sunt profitorii. Dezbină şi vei conduce, îndoapă oamenii cu informaţii greşite şi vei obţine de la ei ce vrei. Faptul că ai găsit o informaţie pe internet nu garantează veridicitatea ei. În spatele ei pot fi cei care au anumite interese. Oameni foarte inteligenţi care îţi vor oferi momeli minunate. Aşa cum ai grijă pe ce pui mâna, ai grijă şi ce atingi cu ochii. Aşa cum ai grijă cui deschizi uşa, ai grijă cui deschizi urechile. 

Nu lăsa nici ura, nici teama, nici disperarea să-ţi colonizeze creierul

Orice furtună scoate la suprafaţă toate hârburile mării şi împânzeşte toată plaja cu ele. Marinarul adevărat ştie însă că adevărata viaţă e în adâncuri. Şi acolo totul rămâne frumos chiar şi în vreme de furtună. 

Furtuna crizei sanitare a scos pe ţărm cele mai inimaginabile deşeuri umane. Nu-ţi pierde vremea holbându-te la ele. Timpul tău e preţios, creierul tău e un hambar în care astfel de gunoaie nu au ce căuta nici măcar în tranzit. Uită-te mai degrabă la oamenii buni şi frumoşi. La ambulanţierul care zilnic ajută zeci de bolnavi să ajungă la spital, la medicul care luptă cu un virus greu de învins, la poliţistul care veghează, la gunoierul care zilnic strânge toată mizeria oraşului sau satului tău, la brutarul care îţi coace pâinea, la toţi acei oameni mărunţi care prin gesturi simple fac ca societatea noastră să nu capituleze. Pe ei priveşte-i, şi lor alătură-te tu. Şi dacă tot o fi să vină virusul şi pe la tine, să te găsească verigă în lanţul celor buni, nu epavă eşuată într-o haldă de gunoaie.

Nu-i cere lui Dumnezeu absurdul 

Atunci când tu umbli teleleu, nu respecţi nicio regulă sanitară, dar în paralel te rogi cu ardoare, practic îi atribui Marelui Dumnezeu un rol de bodyguard. Bodyguardul unui şmecher. Nu sunt convinsă că rolul acesta îi va plăcea. 

Atunci când tu nu faci nimic pentru cei din jur, când fugi de datoria ta, când calci în picioare orice regulă morală pentru trei saci de făină pentru tine şi familia ta, când bruschezi cadrele medicale, sufletul tău e mai aproape de aiuristicul şi himericul Zeu al Individualismului decât de bunul Dumnezeu. 

Nu te pitici sub un munte de făinuri şi măşti şi nu-ţi vinde dramul de omenie necuratului pentru o iluzorie protecţie. În ziua în care virusul va veni şi la tine, degeaba vei striga după ajutor. Dracul, noul tău patron, nu salvează pe nimeni.  

Astăzi, Dumnezeu are nevoie de tine. Tu eşti veriga prin care îi ajută pe ceilalţi. Roagă-te, fă-ţi datoria faţă de societate şi fii în tot ceea ce faci o verigă trainică. Dumnezeu prin verigi acţionează. Şi câtă vreme eşti o verigă sănătoasă, nu ai de ce să te temi. Dumnezeu ţine toate verigile în palmele lui.

Priveşte spre mâine 

E vremea marilor schimbări. Un nou punct zero al lumii. Nu-ţi pierde vremea bocind trecutul ce se duce şi nici calculând viteza cu care drobul de sare va percuta moviliţa ta de bunuri. Caută mai degrabă să vezi ce poţi face în situaţia actuală pentru ca mâine să demarezi ceva mai bun, ceva mai frumos. Poate fi ceva în familie, poate fi la locul de muncă. 

Învaţă, citeşte, pregăteşte-te activ pentru un nou TU. Cultivă vise frumoase şi idei rodnice, nu-ţi dezlănţui catastrofe în cap.

Nu umbla cu inima ghem şi visele în apnee ca să măsori adâncimea dramei ci caută de pe acum să vezi cum să construieşti scări spre soare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite