Corina Creţu: UE va aloca 30 de miliarde de euro pentru lupta împotriva sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

30 de miliarde de euro vor fi alocaţi la nivelul Uniunii Europene pentru lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale având în vedere că 21% din copiii din statele membre trăiesc în sărăcie şi risc de excluziune socială, a anunţat comisarul european Corina Creţu.

"Copiii reprezintă 17% din populaţia totală a Uniunii Europene şi, din păcate, aproape 21% din aceşti copii se află în risc de sărăcie, iar statisticile arată că 9% din aceşti copii trăiesc în condiţii neadecvate, în condiţii materiale foarte precare. De aceea ne dorim ca toate statele membre să se gândească la această latură socială şi Comisia Europeană va aborda toate laturile acestei politici inclusiv accesul pe piaţa muncii a părinţilor, servicii de calitate pentru ei, afterschool şi alte acţiuni care să-i ajute". A spus comisarul european Corina Creţu în cadrul conferinţei internaţionale Eurochild din Bucureşti.

Comisarul european a anunţat că 30 de miliarde de euro vor fi investiţi, la nivel european, pentru incluziune socială, lupta împotriva sărăciei şi a discriminării.

"Suntem în faza de demarare şi de adoptare a programelor operaţionale pentru următorii şapte ani şi speranţa noastră este ca cele 28 de state membre să includă în aceste programe operaţionale, proiecte de calitate prin care să sprijine investiţii de îngrijire a copilului şi investească în infrastructura din educaţie, grădiniţe, şcoli, spitale, aşa cum au făcut şi în exerciţiul financiar trecut în perioada 2007-2013. Fac un apel către toate statele membre să depună proiecte de calitate care să răspundă acestor nevoi. Apreciez  faptul că în perioada 2007 – 2013, foarte multe ţări au avut proiecte privind infrastructura socială, inclusiv în România au fost două proiecte care s-au referit direct la copii", a declarat Creţu.

Comisarul a dat şi câteva exemple de astfel de proiecte, cum ar fi înfiinţarea în Bucureşti, Sectorul 4, a unui centru de zi pentru copii cu deficienţe fizice şi mentale, din fonduri europene de peste 422.000 de euro.

"De asemenea, în Câmpina există casa copiilor, unde am alocat 510.000 de euro mai ales pentru copii abandonaţi, copii mici. Punem o atenţie deosebită şi pe asigurarea de unităţi celor mai în vârstă, spre exemplu Centrul rezidenţial de bătrâni "Suflet pentru oameni" din judeţul Dâmboviţa. Practic, prin fondurile europene, am transformat o casă abandonată într-un un centru rezidenţial pentru 130 de bătrâni şi am reabilitat un centru de bătrâni din judeţul Prahova. Speranţa mea este ca astfel de proiecte să continue şi în exerciţiul financiar 2014-2020", a spus Creţu.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite