Coplata în spitale. La trei săptămâni de la introducerea taxei pe pat, sumele colectate sunt nesemnificative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a intrat în vigoare de aproape trei săptămâni, coplata nu a adus beneficii semnificative la bugetul spitalelor, susţin managerii unităţilor sanitare din Bucureşti. Ba, dimpotrivă, explică aceştia, banii adunaţi de la pacienţi sunt puţini comparativ cu cheltuielile impuse de tratament.

Spre exemplu, profesorul Cătălin Cârstoiu, şeful Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) a precizat că numai pe secţia de ortopedie s-au strâns, până în prezent, 1.000 de lei de la 200 de pacienţi care au fost nevoiţi să achite coplata la externare. Momentan, statistici pe întreg spitalul nu au fost făcute, dar la final de lună va fi trasă linie, a completat ortopedul. 

„În vreo două luni de zile implementăm şi un sistem electronic de plată. Până acum, funcţionează sistemul cu chitanţier. Din banii colectaţi din coplată sper să reuşim să achiziţionăm ceva util pentru spital. Vrem să tragem linie şi să spunem: aici sunt banii din coplată”, a explicat pentru adevarul.ro profesorul Cârstoiu. 

Potrivit acestuia, nu au existat situaţii în care pacienţii să nu fie de acord să plătească suma de 10 lei la externarea din spital. 

Un singur pacient de la Spitalul Victor Babeş nu a plătit taxa la externare 

La Spitalul de Boli Tropicale Victor Babeş din Bucureşti, un singur pacient a motivat că nu poate plăti suma impusă prin coplată. 

„În afară de acel caz, nu au mai fost situaţii neplăcute. La noi, casiera este cea care încasează banii. În cele două săptămâni nu s-a adunat foarte mult, dar vom cumpăra din ei (bani, n.red.) instrumente sanitare ieftine, mănuşi, hârtie şi alte consumabile”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Emanoil Ceauşu, managerul spitalului. 

Nici la Spitalul Colţea, unitate sanitară cu profil oncologic, suma colectată la externare nu a fost prea mare. 

„Vom folosi banii respective la ce e nevoie. Îi vom avea în visteria spitalului şi, când va fi nevoie, vom face achiziţii din ei. E o altă sursă de venit, nu semnificativă, însă”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Anca Lupu, managerul Spitalului Colţea. 

Coplata nu trebuie să fie o condiţie la internare

Sistemul de coplată a intrat în vigoare la 1 aprilie 2013, odată cu semnarea Contractului cadru pentru asistenţă medicală pentru anii 2013/2014. Coplata este o măsură care se regăseşte în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu fiind cel care a stabilit un nivel minim al taxei – 5 lei şi un nivel maxim al acesteia – 10 lei. 

Potrivit doctorului Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, coplata nu trebuie să fie o condiţionare la internarea în spital. Coplata se percepe o singură dată la externarea pacientului, iar în cazul decesului pacientului nu se va aplica această taxă.

Nu se percepe coplată pentru serviciile acordate în urgenţă şi pentru cele din internarea de zi, dar nici pentru persoanele exceptate de la această taxă: bolnavi cronici, gravide şi lăuze, copiii sub 18 ani, pensionarii cu venituri sub 740 de lei şi cetăţenii cu statut de persoane cu handicap. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite