Copiii români, campioni europeni la fumat. Care sunt motivele pentru care tinerii între 13 şi 15 ani fumează săptămânal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolescenţii români fumează mai mult decât restul europenilor
Adolescenţii români fumează mai mult decât restul europenilor

Copiii români fumează în procent mult mai mare decât restul copiilor europeni, arată cele mai recente date prezentate de specialiştii din domeniu. Concret, ţara noastră se situează pe locul 4 la nivel european în ceea ce priveşte numărul adolescenţilor de 13 ani care fumează săptămânal. Totodată, România este plasată pe locul 7 într-un top al adolescenţilor de 15 ani care fumează săptămânal.

Aceleaşi cifre evidenţiază că România se plasează pe locul 5 între ţările europene, procentul fumătorilor tineri fiind de cinci ori mai mare faţă de cel din Statele Unite ale Americii. 

„În România, 34% dintre copiii cu vârsta între 13 şi 15 ani, adică 223.200 de copii, afirmă că au fumat cel puţin o dată în viaţă, iar la 15-16 ani deja mai mult de jumătate (51,7%) încercaseră un produs din tutun. Trebuie remarcat însă şi faptul că 15%, respectiv 11,2% dintre cei cu vârsta între 13-15 ani afirmă că au „testat” prima ţigară la 7 ani, respectiv la 8-9 ani. Urmare a interacţiunii precoce cu produsele din tutun este faptul că mulţi adolescenţi fumează curent la 15 ani: 20% dintre băieţi şi 17% dintre fete deja consumă tutun cel puţin o dată pe săptămână. Pe măsură ce vârsta creşte, un număr tot mai mare de adolescenţi fumează din ce în ce mai frecvent, astfel că 31% respectiv 30% dintre băieţii şi fetele de 15-16 ani afirmă că au fumat în ultima lună”, a declarat Ramona Brad, directorul iniţiativei România 2035 - O generaţie fără tutun.

Aceasta afirmă că o problemă o reprezintă expunerea minorilor la publicitate şi acţiuni de promovare a produselor de tutun. „În România, în anul 2013, patru din zece copii (41,1%) cu vârsta între 13 şi 15 ani care au fost într-un loc în care se vindeau şi ţigări în ultimele 30 de zile au observat activităţi de publicitate sau promovare în aceste locuri. De asemenea, 6,4% din ei au primit gratuit un produs din tutun, deşi acest lucru este interzis prin legea 457/ 2004”, se arată într-un comunicat de presă. 

Ce determină consumul ridicat în rândul copiilor

Gradul de atractivitate al pachetelor de ţigări la locul de vânzare, casetele luminoase, panourile atrăgătoare şi mascarea avertismentelor de sănătate cu cartoane frumos colorate sunt câteva dintre motivele pentru care consumul de tutun în rândul tinerilor este ridicat. Practic, în cazul a 56% din fumătorii copii, modul de ambalare al pachetelor este definitoriu pentru alegerea mărcii de ţigări. În proporţie de 40% tinerii sunt influenţaţi de aspectul şi forma ţigării. 

Interzicerea vânzării de tutun către minori este una din cel mai puţin respectate prevederi, cu toate că este în vigoare de 14 ani. „Acest comportament se presupune că ar avea la bază acceptabilitatea socială a comportamentului de a fuma; în ţări precum SUA, în care fumatul nu mai este privit ca un comportament dezirabil, minorilor le este foarte greu să îşi procure un produs din tutun”, arată specialiştii. 

Copiii nu sunt refuzaţi de vânzători din cauza vârstei

În sprijinul valabilităţii acestei afirmaţii şi pentru România vine constatarea că în 2013, 72,3% dintre copiii cu vârsta între 13 şi 15 ani (476.828 de copii) care au declarat că fumează în mod curent şi-au cumpărat ţigările în mod legal, de la magazin ori chioşc. 

Mai mult, 74,4% dintre ei (489.854 de copii) au afirmat că nu au fost refuzaţi de vânzători din cauza vârstei. Mai mult, continuă să existe adulţi care oferă ţigări sau facilitează obţinerea de către minori a produselor din tutun: aproape un sfert (21,9%) din copiii cu vârsta între 13 şi 15 ani au afirmat că au primit ţigările de la o altă persoană decât un vânzător. 

„Toate aceste date indică nevoia adoptării de urgenţă a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuşi, încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun”, afirmă specialiştii. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite