Copiii de profesori, mai egali decât alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii au prioritate în înscrierea propriilor copii în şcoli de elită, chiar dacă nu predau la aceste unităţi de învăţământ.

Cadrele didactice au prioritate să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare sau în clasa I la altă şcoală decât sunt repartizaţi. În cazul în care numărul locurilor disponibile este mai mic decât numărul de înscrişi.

Copiii cadrelor didactice au întâietate la înscrierea în clasa pregătitoare sau în clasa I, chiar dacă părinţii nu lucrează la unitatea respectivă. Această facilitate acordată micuţilor ai căror părinţi lucrează în sistemul de învăţământ stârneşte controverse atât în rândul celorlalţi părinţi, cât şi în rândul autorităţilor care se ocupă de combaterea discriminării.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) ia în calcul ipoteza contestării acestui criteriu, pe motiv că nu este tocmai legal. „Noi suntem nouă membri în Consiliu, iar oricine se poate sesiza. Am vorbit cu colegii mei despre acest aspect şi au zis că se vor gândi dacă fac autosesizare sau nu. Eu nu mă pot pronunţa acum dacă este discriminare sau nu, pentru că ar însemna să fac o antepronunţare. Ce pot spune este că nu văd justificarea obiectivă, motivul pentru care au introdus acest criteriu", a subliniat Istvan Haller, membru în Colegiul Director al CNCD.

„Un pic" nedrept

„Nu mi se pare normal ca băiatul meu să nu fie primit la o şcoală pe motiv că există un profesor care vrea neapărat să-şi înscrie copilul la aceeaşi unitate de învăţământ. Dacă nu sunt locuri, eu trebuie să-l las pe copilul venit din altă zonă şi să-l duc pe al meu în altă parte. De ce este acel copil privilegiat?", spune, Bogdan M. din Bucureşti, care are un copil pe care l-a înscris la o şcoală din sectorul 4.

Niciunii dintre profesori nu sunt total de acord cu aceste criterii generale ale legii. „Consider normal acest criteriu dacă părintele lucrează la instituţia la care doreşte să-şi înscrie copilul. Astfel, cadrului didactic i-ar fi mult mai uşor să-l controleze, să discute cu învăţătoarea mai îndeaproape, să nu aibă timpi morţi cu transportul. Măcar acest beneficiu să-l aibă angajaţii din sistem, dacă altele nu ni se acordă. În alte condiţii este un pic discriminatoriu, pentru că şi ceilalţi oameni au dreptul la acest lucru", a declarat Viorel Zâmbreanu, profesor de fizică la Colegiul Naţional „Octav Onicescu" din Bucureşti.

Există, în schimb şi alte păreri. „Nu este discriminare pentru că sunt peste tot astfel de criterii. În orice domeniu de activitate există o prioritate pentru cei care lucrează în sistemul respectiv. Angajaţii dintr-un sistem au nişte facilităţi pentru ei şi familia lor. Este o facilitate, nu discriminare. În cazul în care vrem să eliminăm aceste facilităţi, trebuie să o facem din toate sistemele, nu numai din Educaţie", a declarat Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiei de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

Poziţia autorităţilor

Faptul că au existat mereu facilităţi pentru copiii angajaţilor din sistemul de învăţământ nu este o noutate. „Este o metodologie dată de minister. Există cinci criterii generale şi nu pot să comentez despre ele. Îmi place sau nu-mi place, eu pun în aplicare metodologia", a comentat Cristian Alexandrescu, inspector şcolar al Capitalei.

Reprezentanţii ministerului susţin că nu este nimic în neregulă cu acest criteriu. „Metodologia de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013 a fost contestată în instanţă de patru ori de către diverse asociaţii de părinţi. În toate cele patru cazuri, instanţele au dat câştig de cauză MECTS. În aceste condiţii, criteriile de înscriere sunt parte integrantă a metodologiei, inclusiv criteriul privind existenţa unui document care dovedeşte că unul dintre părinţi este cadru didactic în învăţământ respectă prevederile legale în vigoare", este punctul de vedere al biroului de presă al MECTS.

Legea mai prevede şi alte excepţii. Prioritate la circumscripţie mai au şi copiii cu un grad de handicap, orfanii de ambii părinţi şi micuţii care provin din familii monoparentale. De asemenea, existenţa unui frate sau soră înscris deja la respectiva unitate de învăţământ constituie un avantaj.

"Nu văd justificarea obiectivă a criteriului conform căruia un copil cu părinţi care lucrează în învăţământ are prioritate.''
Istvan Haller membru în Colegiul Director al CNCD

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite