UPDATE Greva controlorilor de trafic aerian a luat sfârşit. Zborurile vor avea în continuare întârzieri  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva controlorilor de trafic a luat sfârşit. Aceştia au intrat în grevă la ora 11.00. Cu o jumătate de oră înaintea începerii grevei la aeroportul Otopeni, pasagerii erau anunţaţi că zborurile de vineri vor avea o întârziere de „cel puţin 2-3 ore". Unii pasageri susţin că au primit SMS-uri prin care companiile aeriene îi asigurau că zborurile vor decola la timp.

UPDATE Reprezentanţii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) au anunţat că greva a luat sfârşit şi nu se va ajunge la grevă generală, întrucât discuţiile asupra revendicărilor continuă.

UPDATE Formalităţile şi controalele de pe aeroportul Otopeni se desfăşoară conform programului.

„Formalităţile şi controalele se desfăşoară conform programului obişnuit. Pasagerii vin la timp şi îşi fac toate formalităţile, urmând să aştepte în zona de îmbarcare. Unii dintre ei vor pleca la timp sau foarte aproape de ora programată, unii vor pleca cu o întârziere care poate fi mai mică sau mai mare”, a spus Valentin Iordache, directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a declanşat vineri, între orele 11:00 şi 13:00, o grevă de avertisment, din cauza lipsei contractului colectiv de muncă, care a expirat din data de 1 septembrie 2016, dar şi pentru că nu s-a ajuns la nicio înţelegere cu autorităţile în privinţa revendicărilor salariaţilor.

În timpul grevei se va asigura mai mult de o treime din activitatea normală a ROMATSA, iar organizatorii acesteia, respectiv comisia de negociere a sindicatului ATSR, au disponibilitatea de a continua negocierile cu patronatul în vederea soluţionării revendicărilor.

Greva controlorilor de trafic aerian nu va afecta zborurile monarhilor, şefilor de stat, premierilor şi miniştrilor, zborurile misiunilor de căutare şi salvare, zborurile militare, zborurile umanitare şi zborurile de poliţie aeriană.

Controlorii de trafic avertizează că în cazul în care greva de avertisment nu are ca efect soluţionarea revendicărilor şi încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă vor declanşa greva generală.

Scuze pentru disconfort

Joi seara, sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) îşi cere scuze public pentru „disconfortul" care va fi creat vineri cu ocazia grevei de avertisment de două ore, declanşată de către angajaţii ROMATSA, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, însă precizează că acţiunea este urmarea unei "lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului instituţiei, pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei". Sindicaliştii spun că nu urmăresc avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, avertizând că înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie un atac la adresa siguranţei traficului.

„Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, în condiţiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu paşi programaţi la faliment şi înstrăinare. Au vândut pământul, urmează cerul?", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, sindicaliştii avertizează că înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie, în acest moment, un atac la adresa siguranţei traficului, cu toate eforturile pe care angajaţii ROMATSA le depun pentru a gestiona eficient traficul din spaţiul aerian românesc.

„De aceea, rugăm publicul larg să ne înţeleagă şi să fie alături de noi în acest demers care ne priveşte pe toţi, familiile noastre, copiii noştri... Nu vrem să mai pozăm în vinovaţi din cauza incompetenţei, indolenţei şi a lipsei de răspundere a unor indivizi necalificaţi pentru posturile de conducere pe care le ocupă în diverse instituţii ale statului", se mai arată în comunicatul citat.

Ultima grevă de avertisment declanşată de controlorii de trafic aerian a avut loc în iulie 2015 şi a afectat 22 de aterizări şi 18 decolări, adică 40 de mişcări de aeronave programate pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, conform planurilor de zbor.

ROMATSA se finanţează din taxele percepute

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an. Mai mult, la ieşirea la pensie aceştia primesc aproximativ 24 de salarii compensatorii care sunt de neglijat.

ROMATSA se finanţează din taxele percepute liniilor aeriene pentru servicii de dirijare a trafciului. Regia a fost puternic criticată de linii aeriene în perioada crizei carburanţilor din 2008 (când preţul carburanţilor pentru aeronave crescuseră mult) pentru faptul că nu a micşorat costul serviciilor prestate, în pofida dificultăţilor în care se zbăteau companiile aeriene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite