Control la Spitalul Floreasca din Capitală. Ministrul Sănătăţii a blocat concursul de selecţie a noilor manageri de spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele şase paturi de la Unitatea de Arşi a Spitalului Floreasca din Capitală nu au contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel că tratamentele făcute în această rezervă nu pot fi decontante. Asta a declarat miercuri Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, care a mai precizat că procedura de selecţie a noilor manageri de spitale a fost blocată până la elaborarea unui nou contract de management.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut marţi un control la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, fiind verificată şi Unitatea de Arşi grav.

„În acest moment, cele şase paturi ale Unităţii de Arşi nu sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi acest lucru este o problemă ce trebuie rezolvat rapid pentru că tratamentele făcute în această rezervă nu pot fi decontante”, a spus Colintineanu.

De asemenea, acesta a adăugat că în prezent tratamentul pentru mari arşi are o limită de decontare care nu acoperă costul real al acestuia, astfel că se încearcă găsirea unei soluţii pentru aceste probleme.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a mai precizat că o altă problemă identificată la nivelul Unităţii de Arşi este legată de personal, fiind „nevoie de oameni cu experienţă care să facă faţă unui asemenea tratament”.

A fost blocat concursul pentru şefia spitalelor

Acesta a mai precizat că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis blocarea concursului pentru şefia Spitalului de Urgenţă Floreasca pentru a crea o nouă procedură de selecţie a viitorilor manageri de spitale. O altă schimbare majoră în ce priveşte conducerea spitalelor din România este evaluarea managerilor, unde vor fi introduse criterii precum igiena, părerea pacienţilor şi raportarea reală a infecţiilor nosocomiale.

„Este în lucru un proiect pentru un nou contract de management al spitalelor. Acesta trebuie modificat pentru că trebuie să conţină criterii clare de performanţă. Printre criterii l-aş menţiona pe cel legat de raportarea reală a infecţiilor nosocomiale. Un alt criteriu este legat de igienă, pentru că nu mai vrem spitale murade în România. Un alt criteriu îş reprezintă părerea pacienţilor pentru că vrem să ştim care este părerea lor”, a mai spus Laurenţiu Colintineanu.

De asemenea, el a mai precizat că noile modificări la contractele de management vor fi făcute „în câteva săptămâni”. 

„Decizia ministrului e că nici un concurs pentru manageri nu va avea loc până nu se vor face modificările la procedura de selecţie”, a completat Colintineanu.

Spitalul Floreasca, fără manager din aprilie

Pe 21 aprilie 2016, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu l-a demis pe managerul interimar al Spitalului de Urgenţă Foreasca, doctorul Nicuşor Louchi, pe motiv că Unitatea de Arşi de la Spitalul Floreasca, deşi inaugurată, nu era complet operaţională. 

În prezent, director interimar a fost numit Sorin Păun, fostul director medical al unităţii sanitare. 

„Doctorul Louchi a fost demis în această dimineaţă după ce ministrul Sănătăţii s-a dus la Spitalul Floreasca pentru a vedea cum funcţionează Unitatea de Arşi despre care conducerea spitalului spunea ieri că este funcţională. În realitate, nu este aşa, pentru că, pe lângă faptul că niciun medic nu se afla în momentul vizitei ministrului acolo, camera pentru oxigenoterapie hiperbară nu funcţionează nici ea. Astfel, în eventualitatea în care ne-am mai confrunta cu o tragedie precum cea de la Colectiv, nu îţi preia nimeni pacienţii”, a explicat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii pentru „Adevărul”.

De altfel, aceasta a arătat că medicii şi asistentele angajate în Unitatea de Arsuri s-au şcolit pe banii Ministerului Sănătăţii şi ai Băncii Mondiale în Franţa, promisiunea făcută după tragedia Colectiv de conducerea unităţii medicale fiind aceea că în cel mult trei luni Unitatea va deveni funcţională. 

„Chiar cred că nu am forţat pe nimeni să fac imposibilul, aşa mi s-a spus atunci, că în trei luni se rezolvă problema”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Doctorul Nicuşor Louchi era şeful Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din decembrie 2015, după ce Radu Macovei, fostul manager, a demisionat din funcţie.

Unitatea de Arşi, inaugurată de trei ori

Profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Arsuri de la Spitalul Floreasca, a declarat că unitatea şi-a început activitatea, după ce personalul medical a fost instruit în Franţa. „Acum avem 12 persoane care se instruiesc la Paris,  Bordeaux şi Lille. Ultima echipă, adică alţi opt, vor fi la Bordeaux şi Lille. Acum, secţia pentru mari arşi este funcţională, are şase paturi, în loc de cinci, câte au fost prevăzute iniţial. Nu avem pacienţi încă. Internarea în această secţie se face aşa cum este în toată lumea, după criterii foarte bine stabilite, trecute într-o listă cu caracter de lege pentru personal", a explicat profesorul Ioan Lascăr.

Medicul a mai spus că secţia este folosită doar pentru bolnavii arşi grav, fiind estimate, la nivel naţional, aproximativ 200 de cazuri pe an. Următoarele unităţi de genul celei care funcţionează la Floreasca ar urma să fie înfiinţate la Iaşi, Târgu Mureş, Cluj şi Craiova, care vor fi spitale regionale.

Dosar penal pentru abuz în serviciu

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în urma neregulilor găsite la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. 

De altfel, procurorii au şi început urmărirea penală in rem în acest caz pentru abuz în serviciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite