Controale în pieţe la legume şi fructe româneşti: ce au arătat analizele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Autoritatea Naţională Fitosanitară a prelevat un număr de 401 de probe de roşii româneşti de la producătorii înscrişi în Programului guvernamental de sprijin pentru tomate 2019. În urma controalelor din pieţe, nu s-au înregistrat depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă.

„Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă întrunesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori. Totodată, în cadrul Programului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe şi cereale, Autoritatea Naţională Fitosanitară prelevează în permanenţă probe, în vederea depistării depăşirilor de reziduuri de pesticide. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Direcţiile pentru Agricultură Judeţene verifică permanent toate pieţele agroalimentare din Bucureşti şi din toate celelalte municipii din ţară, punând accent pe indicarea corectă a localităţii de producţie şi a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, precum şi a ţării de origine pentru produsele provenite din import”, conform agerpres.ro.

401 de probe prelevate de la producători

Conform Autorităţii Naţionale Fitosanitare, au fost prelevate 401 de probe de tomante româneşti, dintre acestea, pentru 321 de probele au fost finalizate analizele de laborator care au arătat că tomatele nu au depăşit rezidurile de pesticide admise. 

„Autoritatea Naţională Fitosanitară a prelevat până în prezent un număr de 401 probe de tomate autohtone de la producătorii înscrişi în Programului guvernamental de sprijin pentru tomate 2019. Au fost finalizate analizele de laborator pentru un număr de 321 de probe, fără a se înregistra depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă” se arată în comunicat. 

Ce informaţii include etichetarea standard a pepenilor româneşti

Conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.225/2017, pepenii româneşti vor etichetaţi cu scopul identificării producătorilor autohtoni.  „Toate cantităţile de pepeni, comercializate direct de producătorii agricoli autohtoni, au elementele de identificare, eticheta format A4/plastifiată, ce cuprinde informaţii privind: denumirea producătorului, localitatea de origine data recoltării şi desigur preţul cu amănuntul” precizează sursa citată.

În pieţele agroalimentare din Municipiul Bucureşti sunt prezenţi zilnic, în medie peste 200 de producători beneficiari ai Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere şi solarii cu o producţie cantitativă şi calitativă ce asigură necesarul de consum intern de tomate de calitate.

Până la începutul lunii iulie, în Municipiul Bucureşti şi în toate judeţele din ţară, acţiunile MADR şi ale Direcţiilor Agricole Judeţene au vizat verificarea tuturor pieţelor agroalimentare, iar după caz, reverificarea unor pieţe, precum şi a majorităţii depozitelor en-gros de legume şi fructe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite