Probleme la Carrefour. ANPC propune închiderea a două magazine din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controale ANPC la Carrefour FOTO news.ro
Controale ANPC la Carrefour FOTO news.ro

Controalele făcute de ANPC la 14 magazine Carrefour din Bucureşti şi din ţară s-au soldat cu amenzi de peste 300.000 de lei, cu aproape 1,5 tone de produse retrase de le vânzare, cu închiderea raioanelor la care se vindea mâncare gătită sau cu propunere de închidere temporară a două magazine, după ce inspectorii au găsit alimente păstrate la temperaturi inadecvate, cu data limită de consum depăşită sau depozitate în condiţii neigienice.

Controalele s-au desfăşurat în 24 octombrie, au vizat magazine Carrefour, din Bucureşti şi din Satu Mare, Cluj, Oradea, Baia Mare, Constanţa, Braşov, fiind verificate 6.724 de kilograme de produse alimentare, în cazul a 1.660 de kilograme fiind constatate abateri, scrie news.ro

În Bucureşti, la Carrefour Mega Mall a fost găsit la vânzare piept de mânzat cu data de valabilitate depăşită, peştele era depozitat în condiţii necorespunzătoare, iar produsele calde erau la temperaturi sub 60 de grade.

În Carrefour Militari, neregulile au constat în păstrarea peştelui în alte condiţii decât cele indicate de furnizor, preparatele calde erau la temperaturi sub 60 de grade, iar cele reci erau la temperaturi de peste 8 grade, crap sălbatic din Grecia vândut ca având ”prospeţime extra”, în condiţiile în care gradul de prospeţime era B. Nereguli similare au fost găsite şi la Carrefour Băneasa, precum şi la Carrefour Bucureşti - Orhideea.

image

La Carrefour Bucureşti Grand Arena nu erau respectate condiţiile de consum la masa caldă, erau puse în vânzare produse cu termenul de valabilitate depăşit, cu etichete duble,şi peşte alterat.

image

Nereguli legate de temperaturile de păstrare a alimentelor au fost găsite şi la Carrefour Bucureşti Colosseum.

La Carrefour Satu Mare au fost găsite cântare cu verificarea metrologică depăşită şi produse cu două etichete având termene diferite de valabilitate.

image

La Carrefour Cluj Napoca au fost găsite produse care pun în pericol sănătatea consumatorilor, la magazinul din Oradea - Lotus Market, nu poate fi stabilit lotul din care proveneau unele produse din carne, la produsele din zona de mâncare gătită nu poate fi determinată data preparării, iar la cel din Baia Mare au fost descoperite practici comerciale înşelătoare legate de ingredientele utilizate la prepararea mâncării.

image

La Carrefour Constanţa au fost găsite cuptoare induficient igienizate, un congelator mobil neiginenizat, obiecte din plastic care nu sunt recomandate uzului în alimentaţia publică şi peşte păstrat la temperaturi mai mari decât cele recomandate.

image

La două magazine din Braşov controalele au relevat rastele pe care era păstrată carne şi care, din cauza modului în care erau confecţionate, nu puteau fi igienizate corespunzător, carne depozitată la temperaturi mai mari decât cele indicate, iar la raionul de produse gătite, mancarea caldă era în aceeaşi vitrină frigorifică cu dulciurile.

image

Au fost aplicate 35 de amenzi în valoare de 301.000 de lei şi au fost date 3 avertismente, peste 200 de kilograme de produse alimentare au fist retrase temporar de la comercializare, iar definitiv au fost retrase 1.423 de kilograme de alimente în valoare de peste 28.000 de lei. De asemenea, serviciile la raionul de gastronomie au fost oprite temporar în două magazine şi a fost proppusă măsura închiderii temporare până la şase luni în cazul a două magazine.

Punct de vedere din partea Carrefour România cu privire la controalele ANPC desfăşurate recent în reţeaua de magazine

În ziua de 24 octombrie, 14 magazine Carrefour din Bucureşti şi din ţară au fost supuse unor controale realizate de inspectorii ANPC. În urma verificărilor din teren, au fost identificate anumite aspecte de neconformitate punctuale, diverse ca scală şi impact. A urmat un proces de dialog cu autorităţile, pentru a definitiva un plan de măsuri pentru prevenţie sau remediere, conform legii.

Unele dintre măsurile solicitate au fost în linie cu programele deja angajate pentru modernizarea magazinelor Carrefour, incluzând tranziţia către etichete electronice (pentru a elimina posibilitatea diferenţelor de preţ), upgrade-ul progresiv al echipamentelor din raioanele de gastronomie sau peşte, îmbunătăţirea trasabilităţii produselor proaspete de la producător la raft. În anumite cazuri, am agreat accelerarea modernizării raioanelor, motiv pentru care unele ar putea fi indisponibile temporar în perioada următoare.

Tratam extrem de serios orice problemă referitoare la standardele sanitare şi de calitate. În acest sens, am aprecia să nu fie aduse în spaţiul public informaţii inexacte, trunchiate sau distorsionate - incluzând titluri despre închiderea magazinelor Carrefour pe termen mediu, înainte ca rapoartele ANPC să fie finalizate sau planul de măsuri să fie agreat. Aceasta deoarece ne găsim într-o situaţie ingrată, în care nu putem să clarificam diverse aspecte aflate pe agenda publică, deoarece procesele legale nu au fost finalizate.

În acelasi timp, din respect pentru încrederea pe care ne-o acordă deopotrivă producătorii români (care reprezintă peste 90% din oferta noastră de produse proaspete în sezon) şi milioane de clienţi, vom demara intern începând de astăzi un proces amplu de verificare a condiţiilor de păstrare şi comercializare a produselor proaspete, în linie cu standardele naţionale şi europene.

Dorim să îi asigurăm pe clienţii noştri că eforturile noastre zilnice sunt pentru a garanta standarde de excelenţă în calitate şi că vom lua toate măsurile necesare pentru că aceştia să îşi poată face în continuare cumpărăturile din magazinele noastre în deplină siguranţă, ca şi până acum. Vom reveni cu o comunicare detaliată privind măsurile de prevenţie, îmbunătăţire sau remediere, pe măsură ce ele vor fi implementate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite