Controale de amploare în spitalele de stat. Verificările vizează decontările făcute la CNAS pe ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
77 de unităţi medicale urmează să fie controlate la capitolul decontări FOTO Adevărul
77 de unităţi medicale urmează să fie controlate la capitolul decontări FOTO Adevărul

Începând de luni, 77 de spitale publice din Bucureşti şi din ţară vor fi luate la puricat de echipe mixte, formate din specialişti de la Ministerul Sănătăţii şi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Controalele, ce urmează să se desfăşoare pe parcursul lunii mai vizează decontările făcute de unităţile medicale pe ultimul an.

„Controalele vizează tot ceea ce a însemnat decontul făcut către Casă, raportarea la spital primită de Casă. Controalele vor dura atât cât va fi nevoie. Am introdus în plină fază cele mai mari spitale. Este vorba în primă etapă de 77, urmând să se extindă către toate unităţile care au contract cu Casa. Am încurajat să meargă prin sondaj şi la pacienţi pentru a vedea dacă raportările sunt false”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Controlul va viza respectarea criteriilor de internare, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli, întocmirea, respectarea şi raportarea listelor de prioritate pentru cazurile programabile, potrivit Contractului cadru.

„Acest control va verifica în special secţiile de chirurgie ale spitalelor, urmând să fie extins şi la alte secţii”, a mai spus ministrul.

Controlul privind curăţenia din spitale, finalizat

Şeful de la Sănătate a explicat că toate controalele efectuate de autorităţi până în prezent au arătat că există foarte mult haos în sistem, haos creat nu neaparat de lipsa de bani, ci de managementul defectuos.

Medicul a subliniat că recent au fost finalizate şi controalele demarate de Inspecţia Sanitară de Stat şi Direcţiile de Sănătate Publică, pe partea de norme igienico-sanitare din unităţile medicale. De altfel, Bănicioiu a precizat că fiecare manager de spital are datoria de a face controale lunare privind curăţenia.

Bănicioiu a mers duminică în control la Institutul Clinic Fundeni, la Institutul de Boli Cardiovasculare «C.C. Iliescu» şi la Institutul Oncologic Bucureşti.

„Este un preambul al controalelor mixte care vor începe luni, în 77 de spitale. Spitalele au diverse probleme, dar se văd şi progresele. La Institutul Oncologic Bucureşti am ţinut lucrurile sub control, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente, dar lucrurile nu merg bine la IOB", declara ieri Nicolae Bănicioiu, la finalul controlului.

Ideea controlului a pornit în urma scandalului de la Spitalul de Arşi, mai multi medici fiind acuzaţi că ar fi făcut ilegal operaţii estetice în unitatea sanitară, mascate sub diagnostice false, pentru a le putea deconta la CASMB, că ar fi solicitat şi luat mită pentru operaţiile estetice efectuate ilegal în spitalul public de urgenţă. Operaţiile estetice nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Pe aceeaşi temă:

Spitalele de stat, controlate de echipe mixte din Ministerul Sănătăţii şi CNAS începând cu luna mai

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor demara o serie de controale în spitalele de stat începând cu luna mai. Controalele se vor axa pe modul în care unităţile medicale raportează serviciile medicale pe care le oferă. De asemenea, controlul va viza şi modul în care serviciile respective sunt decontate de casele de sănătate cu care unităţile medicale se află în relaţie contractuală.

INFOGRAFIE Cum a supt din banul public „mafia silicoanelor”

Trei medici de la Spitalul de Arşi din Bucureşti au fost arestaţi preventiv şi alţi şase sunt cercetaţi sub control judiciar pentru că făceau ilegal operaţii estetice. În timp ce chirurgii încasau bani negri, intervenţiile camuflate sub diagnostice false erau decontate din bani publici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite