Contribuţia de sănătate, eliminată pentru beneficiarii indemnizaţiei de creştere a copilului. Ce categorii mai sunt vizate de această măsură

Contribuţia de sănătate, eliminată pentru beneficiarii indemnizaţiei de creştere a copilului. Ce categorii mai sunt vizate de această măsură

Contribuţia de sănătate a fost eliminată pentru beneficiarii indemnizaţiei de creştere a copilului. FOTO: 123FR

Guvernul a adoptat miercuri, prin Ordonanţă de urgenţă, eliminarea plăţii contribuţiei de sănătate din bugetul de stat pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, cele care primesc venitul minim garantat cât şi pentru persoanele care primesc indemnizaţie pentru concediul de acomodare în urma unei adopţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În cazul drepturilor la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, a drepturilor de ajutor social şi a celor de concediu de acomodare şi indemnizaţie aferente, stabilite până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se asigură de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, până la 31 martie 2018“, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Muncii.

Ordonanţa de urgenţă mai prevede ca sumele reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate, pentru drepturile aferente perioadei până la 31 decembrie 2017, să nu se mai recupereze, măsura fiind luată ţinând cont de categoria de beneficiari care prezintă vulnerabilitate crescută atât pentru sănătate, dar şi economică.

Informaţii de background

Potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare,  Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare şi  Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată, persoanele care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului, ajutor social sau indemnizaţie pe perioada concediului de acomodare, beneficiau şi de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.  

Cuantumul contribuţiei se calcula prin aplicarea cotei procentuale, prevăzută de lege, la valoarea indemnizaţiei acordate pe perioada concediului pentru creşterea copilului, a indemnizaţiei pe perioada concediului de acomodare, respectiv la cuantumul ajutorului social.

Fondurile necesare plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate erau asigurate, până în prezent, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv corelează prevederile cuprinse în actele normative care reglementează beneficiile de asistenţă socială cu modificările aduse Codului Fiscal prin OUG 79/2017.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările