Consultaţii oferite de medici dentişti şi asistente care fac parte din grupul persoanelor defavorizate, din 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10 cabinete medicale, înfiinţate de la anul FOTO Adevărul
10 cabinete medicale, înfiinţate de la anul FOTO Adevărul

10 cabinete medicale care vor oferi asistenţă medicală dentară persoanelor defavorizate social vor fi înfiinţate pe parcursul anului 2015 cu bani europeni. Cei care vor trata, însă, bolnavii, sunt medici şi asistente medicale încadrate tot în grupul persoanelor vulnerabile - proveniţi din familii monoparentale şi persoane cu boli profesionale generate de managementul cabinetului.

„Fiecare cabinet îşi va face propriul management, dar cu siguranţă vor exista tarife speciale pentru persoanele defavorizate. Medicii vor avea libertatea de a alege dacă fac sau nu contract cu casele de asigurări. În plus, ei, asistentele medicale şi recepţionerii sunt, la rândul lor, persoane vulnerabile. Vorbim de familii monoparentale, care au mai mult de trei copii sau de medici şi asistenţi care au dezvoltat, în timp, boli profesionale - dermatite, afecţiuni oculare, etc”, a explicat, pentru adevarul.ro, conferenţiarul Adina Dumitrache, manager de proiect şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Potrivit medicului, cabinetele urmează să fie deschise în Oradea, Zalău, Iaşi, Braza şi Bucureşti, dar şi în patru localităţi din ţară, printre care Vadu Crişului (judeţul Bijor), Topolovăţu Mare (judeţul Timiş), Craşna (Sălaj) şi Rediu (Iaşi).

„Ideea proiectului <<DENS - Dezvoltarea EcoNomiei Sociale>> a avut la bază reducerea riscului de sărăcie, deci contextul general european”, subliniază conferenţiarul Dumitrache, adăugând că statisticile pe sănătate orală în România sunt cel puţin îngrijorătoare.

70% dintre români nu mai au toţi dinţii naturali
 
Spre exemplu, o analiză făcută cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale a arătat că rata mortalităţii cauzată de cancer la buze, cavitate orală şi faringe este în continuă creştere, în special în rândul bărbaţilor, unde tendinţa este de 12 ori mai mare decât la femei.

Aceleaşi studii arată că 70% dintre români nu mai au toţi dinţii naturali, iar dintre aceştia 30% şi-au pierdut toţi dinţii, deci deţin sau au nevoie de proteză dentară, în timp ce 32% dintre români nu reuşesc să se hrănească normal din cauza problemelor de masticaţie provocate de o dantură precară.

În opinia specialiştilor, faptul că 83% dintre copiii din România în vârstă de 6 ani au dinţii afectaţi de carii este unul îngrijorător. La aceste statistici, care plasează ţara noastră pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte stomatolgia, contribuie şi faptul că românii nu merg la medicul dentist pentru consultaţii şi tratamente stomatologice. Totodată, în România, unui medic stomatolog îi revin în medie 1.725 de pacienţi, în timp ce în Norvegia, media de pacienţi la un medic este de 833.

Pe aceeaşi temă:

Serviciile de medicină dentară gratuite pentru români. Ce se asigură prin intermediul pachetului de bază

Medicii dentişti nu s-au înghesuit să încheie contracte cu casele de sănătate pentru a oferi tratamente gratuite asiguraţilor. Cei care au semnat, însă, trebuie să se încadreze într-un plafon care variază de la 1.600 la 3.000 de lei.

Turismul medical ia amploare: românii lasă mii de euro pentru tratamente într-o clinică privată din Istanbul

Deschis în urmă cu nouă ani, Centrul Medical Anadolu din Istanbul atrage, în prezent, în fiecare lună, în jur de 500 de pacienţi străini. Aproximativ 50 de romani caută săptămânal rezolvare la diferite probleme de sănătate, în top aflându-se diferite tipuri de cancer.

România, raiul turismului medical

Nu aş fi scris acum despre acest subiect dacă în urmă cu câteva zile o redacţie de ştiri nu ar fi considerat că şi-ar putea îmbogăţi materialul şi cu opinia unui consultant din societatea civilă - respectiv cu opinia mea. Redacţia avea în baza de date un număr greşit de telefon la care şi cu alte ocazii, un cetăţean care se pare că este onorat de a fi confundat cu mine îşi exprimă cu generozitate opiniile, în numele meu!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite