Consiliul Naţional al Rectorilor îi cere ministrului Marius Bostan să-şi dea demisia

Consiliul Naţional al Rectorilor îi cere ministrului Marius Bostan să-şi dea demisia

Marius Bostan

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor îi cer demisia ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Marius Bostan, pentru că ar fi adus o ofensă întregului sistem de educaţie după declaraţiile pe care le-a făcut cu privire la profesorii care „îşi bat joc de meseria lor” şi la eventuale taxe pentru şcolarizare care ar putea fi solicitate părinţilor pentru ca aceştia „să simtă că nu e gratis”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Solicităm demisia ministrului Comunicaţiilor pentru declaraţiile jignitoare şi iresponsabile aduse cadrelor didactice şi întregului sistem de învăţământ. Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR), membru al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, solicită demisia domnului Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională care, prin declaraţiile sale, în calitate de Ministru şi Membru al Guvernului, a adus o ofensă întregului sistem de educaţie, inclusiv celui universitar”, arată Consiliul Naţional al Rectorilor.
 
CMR, care reprezintă 82 de universităţi din România în care activează peste 30.000 de cadre didactice arată că se solidarizează cu cadrele didactice care se simt jignite de declaraţiile făcute de ministrul Bostan.
 
Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a afirmat, marţi, la un eveniment, că unii profesori îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici.
 
”Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că «am salariu mic» e o imbecilitate (...) Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis”, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan.
 
În cursul serii, Marius Bostan a scris pe pagina sa de Facebook că se bucură să vadă că o declaraţie făcută în cadrul unei conferinţe a stârnit atâta interes, deşi este trist când vede că aceasta este folosită în scopuri politice.
 
”Regret că sunt interpretate declaraţiile într-un mod în care nu am gândit. Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici şi că răspunsul la această problemă este crearea unei pieţe competitive a învăţământului. Sunt criticat pentru că am spus că la buget nu sunt suficienţi bani pentru a creşte salariile tuturor profesorilor, deşi cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3% iar o depăşire a acestuia nu este o soluţie”, scrie ministrul.
”Acum merg şi mai departe şi vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu şi la universitate, ca părinte al unor elevi şi student care a parcurs module de educaţie la două universităţi din Europa, soluţia este să recunoaştem situaţia grea în care ne aflăm. O soluţie ar putea fi găsită pentru profesorii dedicaţi şi care fac performanţă. Consider că profesorii ar trebui plătiţi mai bine şi trebuie sa li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obţin prin declaraţii populiste. Cred că problemele din Educaţie pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influenţă politică sau ideologică”, continuă Bostan.
 
El mai precizează că declaraţiile sale ”au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări”.
 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, marţi seară, la Palatul Victoria, că premierul Dacian Cioloş i-a cerut ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, să îşi ceară scuze şi să vină cu clarificări după declaraţiile referitoare la profesori pe care acesta le-a făcut marţi la o conferinţă. Bostan a afirmat că unii profesori îşi bat joc de meseria lor, dar spun că au salarii mici.
 
”Premierul României a cerut ministrului Bostan să îşi ceară scuze şi să vină cu clarificări pe această temă. Comentariile domnului ministru nu angajează în niciun fel Guvernul în acest moment, sunt regretabile din punctul nostru de vedere şi ministrul va face clarificările necesare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.
 
Întrebat dacă premierul Dacian Cioloş ia în calcul o remaniere a ministrului Marius Bostan, Iolu a negat.
 
"Nu. Premierul i-a cerut domnului ministru să îşi ceară scuze. Noi am aflat când eram în şedinţa de guvern, următoarele etape, dacă vor fi, vor fi la decizia premierului. Va veni cu clarificări de îndată", a răspuns Iolu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările