Consilierul Puiuleţ şi şpăgile de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilier superior juridic la Prefectura Alba, Nicolae Puiuleţ (53 de ani), a pus la cale un plan de înavuţire din şpăgi. Şi taman când străduinţa lui s-a materializat în 41.400 de lei de la trei mituitori, a fost prins în flagrant de procurori.

Numitul Nicolae, zis şi „Prefectul de Apuseni”, era ajutat în îndeletnicirile lui de trafic de influenţă de soţia Miorica (45 de ani), fostă Cîrjă pe numele de fată, acum Puiuleţ.

Cei doi şi-au început „afacerea” în mai 2009, la Muntele Scărişoara, unde l-au cunoscut pe Sorin Paşca – în prezent denunţător. Din vorbă în vorbă, Puileţ a aflat că Paşca are o soacră. Îndrăzneţ din fire şi, se mândrea el, cu trecere la colegii funcţionari din Prefectură, l-a abordat cu o propunere ce suna cam aşa: „Nu vrei tu o pensie de handicap pentru mama soacră?” „Păi aş cam vrea”, zise Paşca, şi planul deja prindea contur.

Ce merge la soacră, merge şi la nevastă

Trei luni mai târziu, în august, familia Puiuleţ s-a reîntâlnit cu Sorin Paşca la Scărişoara. 4.000 de lei au cerut soţii Puiuleţ, iar omul, iubitor de soacră, a dat. Peste o săptămână, Paşca a fost din nou convocat de consilierul de la Prefectură. De data aceasta în satul numit Albac, unde a aflat că bunăstarea mamei soacră sub formă de pensie de handicap mai costă 4.000 de lei. Şi omul a dat.
Atunci, Puiuleţ a stat şi a cugetat şi s-a prins că dacă Paşca are o soacră, logica spune că ar trebui să aibă şi o soţie. Omul avea, pe Olga. Iar Olgăi nu i-ar fi prisosit, de asemenea, o pensie de handicap. Aşa se face că, la începutul lui septembrie, cei trei s-au revăzut. Şi tot atunci, suma de 8.000 de lei şi-a schimbat discret proprietarul, trecând din buzunarul lui Paşca în rezerva de bani lichizi a familiei Puiuleţ.

Cine n-are un Puiuleţ, să-şi cumpere

Dar Sorin Paşca avea şi un frate, pe Cosmin. Care, deşi posesor de carnet de conducere categoria „B”, nu avea slujbă. Din fericire pentru Cosmin, fratele Sorin avea o cunoştinţă sus-pusă la Prefectură, pe Puiuleţ. Iar Puiuleţ nu i-a dezamăgit. Pentru o „nimica toată” în sumă de 8.400 de lei, avea să-i aranjeze lui Cosmin un post de şofer la Serviciul de Ambulanţă.
Plata s-a efectuat în faţa Oficiului Poştal din Câmpeni – da, Puiuleţ era prevăzător, nu încasa şpaga în acelaşi loc. A trecut o săptămână în care nu s-a întâmplat nimic: Cosmin Paşca era şi fără slujbă şi cu banii daţi. În sfârşit, a sunat Puiuleţ. Afacerea avea să se rezolve, dar mai voia 2.000 de lei. Pe care i-a primit.

Dar cumnatul?

Şi, în sfârşit, Sorin Paşca avea şi un cumnat. Pe Petru Dobra. Care avea şi el carnet de conducere. Dar stătea p-acasă. Nicolae Puiuleţ a intrat din nou în acţiune şi i-a promis lui Petru un post de şofer. La 22 septembrie 2009, s-au întâlnit, iar familia Puiuleţ s-a mai ales cu 8.000 de lei.
Pe acelaşi calapod, după câteva zile, consilierul de la Prefectură a mai cerut 2.000 de lei. Pe care i-a primit, dar n-a făcut nimic.

Sătul de aşteptare, Petru Dobra şi-a căutat singur de lucru şi a şi găsit. Firesc, a cerut imediat cele 10.000 de lei înapoi.
Puiuleţ - bun încasator, dar şovăielnic ca plătitor – n-a fost de acord să renunţe la bani. „No, dacă-mi găseşti pe altu’ să-l fac şofer în locul tău, îţi dau banii îndărăt”, şi-a expus consilierul condiţiile. Evident, Celălalt trebuia să „sară” şi el cu şpaga.

Puiuleţ interceptat

Până în primăvara acestui an situaţia a rămas la fel. La 18 mai 2010, Petru Dobra îl sună pe Nicolae Puiuleţ, convorbirea fiind înregistrată de procurorii:

Petru Dobra: No, păi cum facem cu banii domnu’ Nicu? Aveţi ceva la d-voastră să-mi daţi sau cum?
Nicolae Puiuleţ: Da, păi ăla, nu te întâlneşti cu ăla?
P.D.: Mă întâlnesc, cum nu, cu el, doar am vorbit.
N.P.: Şi?
P.D.: Dar el m-a întrebat, că a zis că unde se rezolvă mai repede, la Alba sau la Câmpeni? (pentru postul de şofer – n.r.)
N.P.: Oriunde, cred că la Câmpeni.
P.D.: Atunci ne putem întâlni mai târziu?
N.P.: Ie mă, ne întâlnim. No, bun?
În aceeaşi zi, Petru Dobra se întâlneşte cu soţii Nicolae şi Miorica Puiuleţ într-o parcare din Alba-Iulia. Petru îl asigurase pe Puiuleţ că găsise un om pentru postul de şofer. Consilierul voia să se asigure ori că păstrează cele 10.000 de lei de la Petru, ori că va primi aceeaşi sumă de la cealaltă persoană. Ce nu ştiau şpăgarii, era că Petru Dobra purta un microfon pe sub cămaşă, iar vorbele lor ajungeau la urechile anchetatorilor.
Nicolae Puiuleţ: Am zis, dacă nu găsim unul şi s-a nimerit, dacă-l găseşti îi foarte bine, zi să ţi-i dea ţie, numai să-mi dai numele şi buletinul lui.
Petru Dobra: Da, bine, bine, dar el mă sună şi acum e plecat şi el.
N.P.: Na înţelegi ca să nu am dureri de cap şi cu tine şi să fie treabă bună, na.
P.D.: Ie, ie, dar vezi na, a trecut atâta timp, calce-l lucru.
N.P.: Nu-l facem ştii, de ce mă, nu s-a dat drumul mă, cu prostiile astea. Ai văzut că nu s-a angajat? Tu nu m-ai crezut.
P.D.: Asta îi problema, na şi banii, banii câţi trebuie să ăsta?
N.P.: Tot atâta.
P.D.: Na bine, atunci iaca îi spun de o sută (o sută de milioane de lei vechi – n.r.)
N.P.: Ie, da, că mie nu-mi trebuie nici în plus nici în minus....

Flagrantul

La 14 iunie, familia Puiuleţ se întâlneşte cu Petru Dobra, într-o piaţă din Alba-Iulia. Procurorii şi poliţiştii erau pe fază, gata să intervină. Scenariul era următorul: Petru avea să-i dea 5.000 de lei în bancnote marcate lui Nicolae Puiuleţ, ca o primă tranşă din partea pretinsului pretendent la postul de şofer.

Nicolae Puiuleţ: Na, zi, unde e ăla?
Petru Dobra: Ăla nu veni, că adusei eu banii.
N.P.: Da banii sunt ai tăi.
P.D.: Şi aşa o zis către mine să-i dau şi după aia, că ăsta, să ştii sigur că el face treaba, ca să faceţi treaba.
......
P.D.: Na şi el a zis, el a zis că el aduce...
N.P.: Diferenţa (diferenţa până la 10.000 de lei – n.r.)
P.D.: Aduce diferenţa.
N.P.: Şi atunci eu ţi-i dau ţie, ca să scap de tine.

După ce şpăgarii au pus mâna pe bani, anchetatorii au intervenit şi i-au încătuşat. Banii marcaţi erau în poşeta doamnei Puiuleţ.
Ancheta a continuat şi procurorii au aflat că Nicolae Puiuleţ se ocupa, printre altele, de rezolvarea ilegală a pensiilor de handicap pentru mai multe persoane din zona munţilor Apuseni. Doi medici sunt şi ei investigaţi, într-un dosar disjuns. Soţii Puiuleţ au fost arestaţi preventiv şi încarceraţi la Penitenciarul din Aiud. La 13 iulie, au fost eliberaţi, cu inderdicţia de a părăsi ţara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite