Consiliere online gratuită pentru victime şi martori pe antidiscriminare.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii, de două ori mai intoleranţi faţă de persoanele gay                FOTO Sever Gheorghe
Românii, de două ori mai intoleranţi faţă de persoanele gay                FOTO Sever Gheorghe

Victimele şi martorii actelor de discriminare pot fi consiliaţi juridic gratuit pe platforma www.antidiscriminare.ro, lansată miercuri, unde vor fi disponibile şi module interactive pentru crearea petiţiilor sau plângerilor adresate Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) sau instanţelor.

Prima platformă utilitară în domeniul antidiscriminării şi drepturilor omului din România, www.antidiscriminare.ro, va permite consilierea juridică anti-discriminare online şi gratuit, dar şi formularea plângerilor adresate CNCD, Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) sau instanţelor de judecată.

Website-ul a fost lansat de Coaliţia anti-discriminare, din care fac parte Asociaţia Accept, ActiveWatch, APADOR-CH, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice şi Centrul Filia, potrivit Mediafax.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat miercuri, la lansarea platformei web, că în România se raportează prea puţine cazuri de discriminare, iar asistenţa acordată victimelor dicriminării este extrem de importantă.

900 de petiţii trimise anual la CNCD

El a precizat că, anual, CNCD primeşte aproximativ 900 de petiţii şi cam în jumătate dintre aceste cazuri se confirmă fapte de discriminare. De asemenea, instanţele solicită anual 4.000 - 5.000 de puncte de vedere de la instituţie, însă multe dintre aceste cazuri nu sunt de competenţa CNCD.

Asztalos a arătat că asistenţa juridică acordată de platforma online este extrem de importantă, subliniind că ar fi necesară elaborarea unui cod care să înglobeze toată legislaţia din domeniu, astfel putând fi eliminate multe bariere de care se lovesc cei care au competenţe să soluţioneze o problemă de acest fel. 

El a mai spus că plângerile sau petiţiile trebuie să îndeplinească anumite standarde pentru a nu fi respinse de către instanţă sau de către orice altă instituţie cu atribuţii în domeniu.

Preşedintele CNCD consideră că, pentru schimbarea mentalităţii, în programa concursurilor pentru ocuparea posturilor de funcţionari publici, în educaţie, sau pentru avansarea în grad, trebuie să fie introduse şi subiecte care ţin de discrminare.

Românii, de două ori mai intoleranţi faţă de gay

Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a vorbit despre înapoierea României din punctul de vedere al acceptării diferenţelor dintre oameni. De exemplu, o cercetare demonstrează că intoleranţa faţă de gay în România este de două ori mai mare faţă de media Uniunii Europene.

"Este vorba de o populaţie care are nevoie să îşi schimbe profund mentalitatea", a spus Mircea Toma.
Website-ul antidiscriminare.ro are module informative cu privire la legislaţia românească în domeniu, instituţiile care implementează respectiva legislaţie, ştiri, evenimente şi acţiuni pentru respectarea drepturilor omului din România şi din lume.

În plus, website-ul antidiscriminare.ro va dispune de modulele interactive de creare a petiţiilor pentru respectarea drepturilor omului şi de consiliere juridică antidiscriminare. Acestea vor asigura victimelor discriminării sau persoanelor care vor să le vină în ajutor suportul necesar pentru raportarea situaţiilor de discriminare cu care se confruntă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite