Consiliere gratuită şi dispozitive medicale pentru tinerele mame cu Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile diagnosticate sau suspecte de infecţia cu noul coronavirus pot primi consiliere psihologică gratuită şi sfaturi pentru menţinerea lactaţiei printr-un program al unei organizaţii nonguvernamentale.

În aceste zile, atât gravidele care urmează să nască, precum şi cadrele medicale din maternităţi sunt preocupate de modul în care pandemia de coronavirus şi măsurile instituite de autorităţi pentru combaterea răspandirii infectării vor afecta protocoalele de naştere şi îngrijire a lehuzei şi a nou-născutului, mai ales în situaţia femeilor cu infecţie Covid-19.

Ministerul Sănătăţii a decis, printr-o metodologie publicată în martie anul acesta ca ca bebeluşii născuţi de o mamă confirmată cu coronavirus să fie separaţi de aceasta până când testele demonstrează că mama este sănătoasă, iar asta înseamnă că alăptarea pentru o mamă afectată de Covid-19 poate fi o provocare.

Specialiştii Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România sunt de părere că deşi recomandările OMS susţin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate COVID-19, având în vedere infrastructura secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie a maternităţilor din România, precum şi amploarea pandemiei Covid-19, se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată şi hrănirea acestuia cu formulă de lapte. Aceştia recomandă menţinerea lactaţiei prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obţinut se colectează, se depozitează şi se dezafectează urmând circuitul obişnuit al deşeurilor infecţioase. 

Unde se poate suna pentru consiliere

Nou-născutul este, astfel, privat de beneficiile laptelui matern şi de legătura profundă creată în momentul alăptării. Mama, la rândul ei, trece printr-o perioadă extrem de grea. Ea este nevoită să facă faţă stării dificile de lăuzie, dar şi situaţiei de incertitudine, fiind separată de bebeluşul pe care tocmai l-a adus pe lume.

Paradoxal, în plină pandemie, cele mai multe programe publice de susţinere a mamelor şi sugarilor au fost suspendate, deşi tocmai acest public este extrem de vulnerabil.

”SAMAS la bine şi la greu – Program pentru alăptare în siguranţă a bebeluşilor născuţi de mame cu Covid-19” este destinat femeilor care trec prin naştere cu un diagnostic confirmat sau sunt suspecte de a fi infectate cu noul coronavirus, potrivit unui comunicat al Asociaţie SAMAS. 

Asociaţia pune la dispoziţia mamelor afectate de Covid-19 numărul de telefon 0786.176.949 la care acestea pot suna pentru a primi sfaturi. 

Criterii pentru a primi dispozitive medicale 

Totodată, pentru a ajuta femeile să-şi menţină lactaţia, Asociaţia va trimite prin curier pompe de sân manuale. Dispozitivele medicale vor fi distribuite femeilor provenind din familii în care venitul mediu pe membru este sub 500 de lei; victime ale violenţelor în familie, mame tinere, sub 18 ani; femei disponibilizate, supuse discriminării etnice sau provenite de casele de protecţie. 

Asociaţia estimează că numărul maxim de beneficiare ale programului va fi aproximativ 16.020 de mame. Calculul a fost estimat în baza ratei de natalitate, precum şi a datelor de proiecţie epidemică şi prevalenţă în rândul populaţiei comunicate în Europa (36%), potrivit aceleiaşi surse.

”Ne dorim să putem ajuta cât mai multe mame şi, implicit, sugari. De aceea, o parte din fondurile strânse din serviciile online ale Asociaţiei SAMAS vor fi direcţionate către acest program. Asociaţia SAMAS deja susţine din resurse proprii primele mame cu Covid-19, iar donaţiile ne vor sprijini să asiguram acest ajutor unui numar cât mai mare de sugari veniţi pe lume în aceste vremuri tulburi şi care merită să aibă un start bun în viaţă, bucurându-se de beneficiile pe termen lung ale alăptării.” - declară dr. Marina Oţelea, director executiv al Asociaţiei SAMAS.

150 de lei donaţi asigură sprijinul descris mai sus pentru o mamă beneficiară a programului SAMAS la bine şi la greu. Toţi cei care doresc să susţină campania o pot face prin: donaţii în contul RO60 RNCB 0280 1450 2415 0006. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite