Conflict ungaro-maghiar din cauza Roşiei Montane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peter Eckstein Kovacs, consilier prezidenţial pentru minorităţi, le cere foştilor săi colegi din conducerea UDMR să-şi precizeze poziţia faţă de proiectul minier din Munţii Apuseni. Intervenţia lui Eckstein Kovacs vine după ce ministrul Culturii, Kelemen Hunor, în acelaşi timp preşedinte al UDMR, şi-a dat avizul pentru realizarea proiectului.

Peter Eckstein Kovacs e în dezacord cu liderii UDMR în multe privinţe, de mulţi ani, dar avizul pe care fostul său contracandidat la preşedinţia formaţiunii politice l-a dat proiectului „Roşia Montană Gold Corporation" (RMGC) l-a determinat să fie mai vocal decât de obicei. Pentru consilierul prezidenţial, avizul privind „descărcarea arheologică" a sitului istoric (n.r. -  presupune că au fost salvate toate valorile istorice importante), dat de Kelemen Hunor, ministru al Culturii şi preşedinte UDMR, îl va pune pe colegul său de la Mediu, Laszlo Borbely, într-o postură delicată. Practic, semnătura acestuia ar fi ultimul obstacol de depăşit pentru ca mineritul cu cianuri în Munţii Apuseni să poată înceape. 

„Eu doar constat acordarea acestui aviz, aşa cum a fost considerată de domnul ministru, ca o problemă tehnică. Domnia sa a afirmat că nu a existat o discuţie la nivelul UDMR din acest punct de vedere. În condiţiile în care responsabilii pentru decizia privind eventuala pornire a acestui mega-proiect sunt doi miniştri ai UDMR, consider că formaţiunea politică ar trebui să exprime un punct de vedere. Nu putem să ne ascundem după deget!", declară, pentru „Adevărul", Peter Eckstein Kovacs.

UDMR, strânsă cu Roşia Montană

El spune că există multe argumente pentru care acest proiect e unul nefericit pentru România: de ordin ecologic, cultural, de păstrare a patrimoniului ori social. „Din moment ce Parlamentul European a cerut Comisiei Europene, cu o majoritate covârşitoare, să interzică mineritul pe bază de cianuri, nu cred că ne putem asuma riscuri inutile. Răspunderea celor care sprijină acest proiect e imensă. E totuşi vorba nu doar de viitorul nostru, ci şi de viitorul copiilor noştri."

După ce a subliniat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, în weekendul trecut, cât de bune sunt relaţiile dintre România şi Ungaria în acest moment, Eckstein Kovacs aminteşte că Ungaria a exprimat un punct de vedere ferm, contrar proiectului minier. „Râurile nu se uită la graniţă. După precedentul spargerii iazului din Maramureş, mi se pare firesc să aibă acest punct de vedere. Cui i-ar conveni pericolul ca mediul să fie distrus de o chestiune care se petrece la sute de kilometri distanţă?".

Potrivit proiecţiilor făcute în ultimii ani, în Apuseni s-ar găsi 800 de tone de aur şi 2.000 de tone de argint, cu valoare estimată la 10 miliarde de dolari. Gold Corporation, care a anunţat investiţii de un miliard de euro în proiectul miner, susţine că statul român ar urma să câştige de aici peste 4 miliarde de dolari. Numeroase organizaţii neguvernamentale au protestat vehement în ultimii ani faţă de acest proiect, fiind susţinute şi de instituţii precum Academia Română, Muzeul de Istorie a Transilvaniei ori liderii bisericilor tradiţionale din Ardeal.

"Consider că UDMR ar trebui să exprime un punct de vedere. Nu putem să ne ascundem după deget!"
Peter Eckstein Kovacs
consilier prezidenţial

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite