Conferinţele Dilema veche: Afacerea dreptului şi dreptul în afaceri / Prieteni vechi sau foşti prieteni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna octombrie, pe 13 şi pe 20, au loc Conferinţele Dilema veche la Teatrul Naţional Bucureşti, găzduite de Sever Voinescu. Redactorul-şef al revistei îi va avea ca invitaţi pe Valeriu Stoica (fost Ministru al Justiţiei) şi pe George Banu (critic de teatru).

 Duminică, 13 octombrie, ora 11:00, la Sala Atelier (TNB), Sever Voinescu (redactor-şef Dilema veche) se va afla în dialog cu Valeriu Stoica (fost Ministru al Justiţiei), cu tema „Afacerea dreptului şi dreptul în afaceri“. 

„Lumea se află în căutarea dreptăţii de cînd se ştie şi tot ceea ce putem găsi, din cîte se pare, este satisfacţie ori insatisfacţie personală. Cum ne raportăm la dreptate? Avem idee care este dreptatea înainte de a lăsa ochii plînşi să ceară s-o vadă? Dar, poate că dreptatea este unul dintre acele idealuri spre care noi toţi tindem fără să-l putem măcar defini raţional. Atunci, poate că este mai bine să-l negociem. Nu cumva exact asta ne învaţă democraţia? Pentru un antic mult citat, dreptul este arta binelui şi a echităţii. Dar dacă cumva este arta de a negocia satisfacţia pe care o numim adesea „dreptate”? Dreptul este o ştiinţă precisă, cu reguli clare, de o logică impecabilă, adesea asemuită matematicii. Dar pe cît este dreptul de riguros, pe atît obiectul său – dreptatea – este de capricios. Oare nu cumva, după ce părăseşte tratatele academice, dreptul devine mai degrabă o afacere? Şi dacă da, e chiar aşa de rău?

Într-o Românie de-a dreptul obsedată de puşcării, corupţie şi legi penale, ca să înţelegem mai bine ce ar fi dreptatea şi care ar trebui să fie rolul dreptului în societate, este mai potrivit să privim spre un domeniu crucial pentru binele nostru comun, unde dreptul joacă de asemenea un rol esenţial, dar care nu stârneşte prea multe patimi: spre domeniul afacerilor. Avem noi toţi învăţăminte de tras din lumea afacerilor. Printre altele, putem înţelege, privind atent lumea afacerilor, ce este, de fapt, dreptatea?”

Biletele sînt disponibile aici.

Duminică, 20 octombrie, ora 11:00, la Sala Atelier (TNB), Sever Voinescu (redactor-şef Dilema veche) se va afla în dialog cu George Banu (critic de teatru), cu tema „Reîntoarceri. Prieteni vechi sau foşti prieteni?“

Pentru vechii greci, prietenia era „o virtute” obţinută graţie schimburilor intelectuale şi afective între „oameni de bine”, întrucît evaluarea partenerilor serveşte ca fundament, dar şi drept garanţie pertinenţei acestei legături interpersonale. Discursurile asupra statutului prietenului s-au constituit ca o transmitere de ştafetă prin timp de la Aristotel şi Cicero la Montaigne, Nietzsche şi la atîţia alţii, ca Blanchot şi Derrida. Cea mai mare parte a acestor exegeţi consideră prietenul ca fiind „un alt eu însumi”, un „al treilea” care însoţeşte „dublul” din care orice fiinţă este construită, sau chiar un „alter ego”. Dar oamenii pleacă şi vin, vieţile tuturor sunt călătorii în cel mai propriu sens al cuvântului. Ce se întîmplă cu prietenii ale căror drumuri merg spre zări diferite? Dar cu prieteniile care se rup? Dar cu prieteniile viitoare?

O viaţă bogată, precum cea a lui Georges Banu, poate constitui foarte bine începutul unei reflecţii pe tema prieteniei. Şi mai ales pentru că viaţa lui George Banu este impregnată de teatru, şi mai toate prieteniile sale se leagă de teatru, putem folosi chiar experienţa teatrului ca să ne minunăm împreună de experienţa prieteniei. 

Biletele sînt disponibile aici.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite