Condiţiile în care trăiesc locuitorii din cartierul Ferentari: fără acces la servicii medicale şi fără acces la utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile în care trăiesc locuitorii din Ferentari FOTO Adevărul
Condiţiile în care trăiesc locuitorii din Ferentari FOTO Adevărul

Condiţiile precare de locuire, lipsa de acces la utilităţi, lipsa educaţiei şi lipsa serviciilor de sănătate sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă locuitorii din cartierul Ferentari din Capitală. Aşa arată cel mai recent studiu derulat de Fundaţia Policy Center for Roma and Minorities.

Potrivit documentului, locuinţele sunt supraaglomerate, existând situaţii în care într-o gospodărie trăiesc chiar şi 20 de persoane. Dintre locuitori, cei mai mulţi utilizează energia electrică pentru încălzire, având costuri ridicate pe timp de iarnă, dat fiind faptul că blocurile nu sunt racordate la reţelele de distribuţie de gaze şi agent termic.

Concret, cercetarea a analizat principalele probleme de acces ale locuitorilor la reţelele de utilităţi - electricitate, apă, gaz - şi factorii care determină condiţiile dificile de locuire în Aleea Livezilor, strada Iacob Andrei şi strada Pângăraţi, se arată în document. 

Se încălzesc cu ajutorul energiei electrice pe timp de iarnă

„Din cauza neracordării blocurilor la reţelele de distribuţie de gaze naturale şi de agent termic, locuitorii se încălzesc cu ajutorul energiei electrice pe timp de iarnă, ceea ce se traduce în consum şi costuri ridicate. Problema consumului crescut de electricitate este agravată de folosirea de aparate electrocasnice vechi, ineficiente energetic. Renunţarea la acestea ar presupune pentru mulţi dintre ei o viaţă la limita subzistenţei, cu agravarea problemelor de sănătate şi igienă, ceea ce ar constitui ulterior o piedică pentru accesul pe piaţa muncii”, arată autorii studiului. 

În ceea ce priveşte condiţiile precare de locuire şi accesul la utilităţi, aceştia au remarcat că în clădiri subsolurile sunt degradate, terasele şi acoperişurile permit infiltrări de apă, blocurile sunt neracordate la sistemul centralizat de încălzire. 

Referitor la sănătate, majoritatea  respondentilor spun că apelează la serviciile medicale doar în regim de urgenţă, fie din pricina lipsei unui medic de familie, fie ca urmare a a supraaglomerării cabinetelor existente. 

Problemele de sănătate întreunează bugetul gospodăriei

„Problemele de sănătate au fost menţionate de persoanele intervievate ca generând cheltuieli mari, care îngreunează bugetul gospodăriei, sau ca bariere în accesarea şi menţinerea unui loc de muncă. În ceea ce priveşte problema sănătăţii publice, aceasta este agravată de subsolurile inundate ale blocurilor din zonele Aleea Livezilor şi Iacob Andrei, care atrag şobolani şi gândaci, dar şi de gunoiul neridicat din spaţiul public”, se arată în document. 

Nici sistemul de educaţie nu este bine reprezentat. „Accesul precar la utilităţi, lipsa resurselor financiare care să acopere cheltuielile asociate şcolii sunt principalele motive care îi împiedică pe locuitori să-şi trimită copiii la şcoală sau să îi sprijine pe termen lung în procesul educaţional”, completează studiul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite