Viteza şi presiunea au compromis vaccinul antigripal românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul preliminar întocmit de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au analizat linia de fabricaţie de la Institutul Cantacuzino arată că viteza şi presiunea sunt două motive care au compromis producţia de vaccin antigripal autohton.

Presiunea pusă asupra angajaţilor a fost unul dintre motivele pentru care producţia de vaccin antigripal autohton a fost compromisă, România pierzând astfel 10 milioane de lei din fondul de rezervă al statului. Aceasta este una dintre concluziile preliminare ale experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), veniţi săptămâna trecută în România pentru a verifica linia de fabricaţie de la Institutul Cantacuzino. Astfel, aceştia au exclus posibilitatea ca producţia de vaccin antigripal autohton să fi fost sabotată din interior, aşa cum a susţinut iniţial fostul ministrul al Sănătăţii Eugen Nicolăescu.

Raportul întocmit de experţii OMS  va ajunge pe masa autorităţilor în scurt timp, arată specialiştii, care garantează că în sezonul antigripal 2014/2015 vaccinarea se va face strict cu ser autohton, produs în laboratoarele de la Cantacuzino. Asta pentru că formula de vaccin este aceeaşi ca în sezonul precedent.

„Pe linia de fabricaţie nu sunt niciun fel de probleme, tehnologia corespunde cu standardele europene. Problemele au apărut pe partea de producţie, pentru că cei de la Institutul Cantacuzino s-au apucat târziu de producerea vaccinului, abia în august, deşi noi dăm formula încă din luna martie. De asemenea, anumiţi timpi au fost comprimaţi şi aici s-a greşit. Aşa au apărut micile erori care au dus la acest rezultat – vaccinul neconform. S-a lucrat sub o presiune fantastică, şapte zile din şapte”, a declarat pentru ziarul „Adevărul” doctorul Victor Olsavszky, şeful Biroului OMS România.

Potrivit acestuia, raportul OMS va conţine şi recomandări pe care Institutul Cantacuzino va trebui să le pună în aplicare.

Iordăchel: situaţia nu este atât de dezastruoasă

La rândul său, Radu Iordăchel, şeful de la Cantacuzino, susţine că vizita experţilor europeni a fost una de bun augur, explicând că mare parte din constatările acestora se regăsesc şi în raportul elaborat de comisia internă pe care a desemnat-o să analizeze situaţia de la Cantacuzino.

„Situaţia nu este nici pe departe atât de dezastruoasă, însă este cert că au existat probleme, în special la nivel organizatoric. Nu s-au identificat elemente care să confirme că au fost rele intenţii, aşa cum s-a speculat. De vină au fost viteza şi presiunea pusă asupra oamenilor şi faptul că au fost sărite unele etape pentru a termina într-un timp-record cele 400.000 de doze”, a declarat pentru ziarul „Adevărul” Radu Iordăchel, care susţine că semnalele experţilor OMS cu privire la personalul din institut au fost pozitive.

400.000 de doze, în rezerva statului
 
La începutul lunii februarie, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a interzis punerea pe piaţă a celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino, pe motiv că serul conţine o concentraţie de endotoxine de 30 de ori mai mare decât valoarea admisă de organismele internaţionale. Printre altele, administrarea unui astfel de vaccin putea provoca febră şi chiar şoc anafilactic.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite