Concertele din Tulcea au umplut oraşul de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La concertele din Bucureşti, o firmă cu profil ecologic a reuşit să-i determine pe fanii muzicii să sorteze deşeurile Peste 150 de tone de gunoi au fost strânse în ultimele trei zile de pe

La concertele din Bucureşti, o firmă cu profil ecologic a reuşit să-i determine pe fanii muzicii să sorteze deşeurile

Peste 150 de tone de gunoi au fost strânse în ultimele trei zile de pe faleza oraşului Tulcea, în urma participanţilor la concertele organizate în cadrul Festivalului Internaţional al Dunării. Şeful Direcţiei de Servicii Publice (DSP) din cadrul Primăriei Tulcea, Lucian Simion, a menţionat că acţiunile de salubrizare a falezei municipiului se vor finaliza abia în cursul nopţii de joi spre vineri.

În perioada 12-15 august, la Tulcea a avut loc Festivalul Internaţional al Dunării şi mii de persoane au participat la concertele care au avut loc în fiecare seară pe faleza oraşului. În urma spectacolelor au rămas aproximativ 150 de tone de gunoaie, răspândite ca după furtună. Abia ieri-seară, utilajele şi angajaţii au putut intra să cureţe zona, pentru că pe faleză încă mai era lume.

Totuşi, începând de sâmbătă, terasele de pe faleză şi zona de promenadă a tulcenilor vor fi complet curăţate. Directorul Lucian Simion a precizat că pentru salubrizare au fost mobilizate trei tractoare, două utilaje speciale pentru măturare şi stropit, precum şi peste 50 de angajaţi, 10 dintre aceştia fiind în permanenţă pe faleză pentru a strânge deşeurile.

La case mai mari, alte obiceiuri

La concertele Coke Live, Live Earth şi Rolling Stones, care au avut loc în Bucureşti, fanii muzicii au sortat deşeurile de ambalaje. Şi concertele din Bucureşti lasă în urma lor mari cantităţi de deşeuri reciclabile, precum paharele din plastic, paharele din hârtie, ambalajele de tip PET de la băuturile răcoritoare sau cutiile de plastic pentru sandviciuri. Din acest motiv, Societatea Eco-Rom Ambalaje a iniţiat un program de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile în cadrul concertelor.

S-au achiziţionat 30 de containere ecologice speciale pentru a fi amplasate în incinta evenimentelor. Mesajele postate pe containere atenţionează fanii muzicii de toate tipurile în vederea sortării deşeurilor. Cei prezenţi la concertele Coke Live, Live Earth şi Rolling Stones au putut sorta deşeurile din plastic de cele din hârtie şi de restul gunoiului menajer.

Cantităţile de deşeuri reciclabile la concertul Coke Live a fost de 3.800 kg, la concertul Live Earth au fost colectate 1.500 kg de deşeuri de ambalaje reciclabile, iar la Rolling Stones, 3.000 de kg. În toate cele trei cazuri, ambalajele de plastic au reprezentat 80% din cantităţile menţionate. Deşeurile de ambalaje au fost colectate de compania Urban şi au fost livrate către operatorii economici reciclatori. În urma reciclării sau valorificării, deşeurile de ambalaje au fost transformate în materie primă pentru industrie sau energie.

Se aruncă multe ambalaje

În România, 60% din deşeuri provin din ambalaje aruncate de populaţie şi 40% de la agenţii economici. Conform datelor statistice din ultimii doi ani, cantitatea totală de ambalaje pusă pe piaţă este în creştere cu 10-15%. Şi aceasta în condiţiile în care tendinţa de creştere a consumului de ambalaje de către consumator se menţine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite