Completări la „Mărturii pentru cercetări viitoare I“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest text nu este unul care să susţină vreuna dintre poziţiile pro sau contra „legii antilegionare“. Cine are minte şi interes pentru a înţelege, a avut de unde să se informeze. Acest text este doar o necesară completare la textul „Mărturii pentru cercetări viitoare (I)“, al domnului Andrei Pleşu, publicat tot aici, pe blogurile Adevărul.

Astăzi, 10 august 2015, s-a săvârşit o minciună prin omisiune, s-a evidenţiat o lipsă de cunoaştere sau domnul Pleşu doar a „uitat" un lucru esenţial într-o pagină de... „memorialistică". Aşadar, textul domniei sale are nevoie de o completare importantă:

Nichifor Crainic a fost Ministrul Propagandei în timpul dictaturii militare a lui Ion Antonescu.

Acesta este un fapt istoric important de menţionat când vorbim în acest context despre o lege „antilegionară", despre memorie, despre regimuri totalitare.

Tot despre contexte: omologul lui Nichifor Crainic, în aceeaşi perioadă istorică, în Germania, a fost Joseph Goebbels. Vă daţi seama ce ruşinos ar fi dacă toţi intelectualii germani contemporani s-ar inspira din Goebbels şi l-ar descrie ca pe un bătrânel inofensiv. Ei bine, se pare că pentru domnul Pleşu este în regulă să descrie un Ministru al Propagandei ca pe un intelectual, model pentru o societate şi model pentru domnia sa.

A făcut puşcărie Nichifor Crainic, iar domnul Pleşu îl compătimeşte. Miniştrii Propagandei din timpul dictaturilor militare ce altceva ar trebui să facă, domnule Pleşu? A fost poet, ni se mai spune cu afecţiune, dar cine l-a acuzat, domnule Pleşu, de delicte în plan literar?

Nichifor Crainic a fost ministru al unui guvern antidemocratic, vinovat de Holocaust.

Că dumneavoastră îl vedeţi mai curând poet, intelectual şi cumsecade, nu schimbă cu nimic realitatea despre Nichifor Crainic, dar sper că schimbă opiniile despre Andrei Pleşu.

Se umple „insectarul", domnule Pleşu, de simpatizanţi legionari. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite