Comisie pentru rezolvarea problemelor din Sănătate. Ponta nu vrea grevă aşa că va ţine sâmbătă prima şedinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problemele din sănătate ar putea fi rezolvate într-o şedinţă comună FOTO Adevărul
Problemele din sănătate ar putea fi rezolvate într-o şedinţă comună FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a decis constituirea unei comisii formate din miniştrii Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, care să analizeze principiile procesului de reformă în sănătate şi revendicările Coaliţiei din domeniu, prima şedinţă fiind sâmbătă, a declarat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat, miercuri, că premierul a decis, în şedinţa de miercuri a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, constituirea unei comisii care să analizeze, împreună cu Coaliţia profesioniştilor din sănătate, problemele invocate de aceştia.

„Sâmbătă, la ora 11.00, împreună cu ministrul de Finanţe, ministrul Muncii şi ministrul Sănătăţii, urmează să participăm la o întâlnire, la Ministerul Sănătăţii, la care Coaliţia să facă un pas în plus faţă de ce s-a întâmplat până acum, referitor la principiile procesului de reformă, legea salarizării şi ceea ce s-a discutat în ultimele săptămâni. Se pot găsi soluţii în afară de cele prezentante de ministrul Sănătăţii până acum. Se pare că sâmbătă vor veni cu alte propuneri. Se pare că se mai pot găsi resurse”, a mai spus Bărăscu, citat de Mediafax.

Întrebat dacă în acest context va înceta strângerea de semnături pentru declanşarea conflictului de muncă, liderul sindical a negat acest lucru, precizând că presiunea pusă pe autorităţi va continua, sindicaliştii fiind decişi să menţină calendarul de proteste anunţat, inclusiv mitingul din Capitală, anunţat pentru începutul lunii noiembrie.

8.300 de angajaţi au semnat pentru declanşarea conflictului de muncă

Peste 8.300 de angajaţi din sistemul sanitar au semnat pentru declanşarea conflictului de muncă, după ce Federaţia Sanitas a depus luni, la Ministerul Muncii, documentaţia necesară pentru începerea acestuia, a declarat vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.

„De ieri până azi, în nici o zi şi jumătate, sunt deja peste 8.300 de semnături adunate, ceea ce arată că gradul de nemulţumire în rândul salariaţilor este foarte mare”, a mai spus Sepi.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a Coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în 10 septembrie, că posibilele proteste anunţate de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar nu se justifică şi nu au temei real, atâta timp cât ministerul a pus în dezbatere publică un pachet de legi, şi a precizat că aşteaptă toţi partenerii la dialog.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite