Comisia de Muncă din Senat a dat undă verde la angajarea de bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Pop a cerut undă verde angajărilor în sectorul bugetar FOTO Arhiva Adevărul
Liviu Pop a cerut undă verde angajărilor în sectorul bugetar FOTO Arhiva Adevărul

Instituţiile statului ar putea scăpa de restricţiile de a angaja un bugetar la şapte plecaţi, dacă propunerea senatorului Liviu Pop aprobată, ieri, de Comisia senatorială pentru muncă va trece şi de votul Camerei Deputaţilor, forul decizional.

UPDATE Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a solicitat Guvernului să ţină seama de propunerea lui Liviu Pop şi „să identifice soluţiile financiare pentru deblocarea şi scoaterea la concurs a posturilor vacante blocate”. 

Preşedintele Federaţiei, Marius Ovidiu Nistor, a explicat, în comunicatul dat publicităţii, că blocarea posturilor din sectorul bugetar a fost o nedreptate faţă de această categorie socială. Nistor leagă direct creşterea numărului de incidente violente din şcoli de disponibilizarea celor 4.000 de paznici din şcoli.

„Numai dacă ne gândim la dispariţia, în ultimii 5 ani, a peste 4.000 de posturi de paznici, care asigurau siguranţa copiilor în şcoli şi ne putem da seama de impactul negativ pe care această măsură l-a avut asupra învăţământului”, a precizat Marius Ovidiu Nistor.  


„În condiţiile în care cheltuielile de buget de personal sunt prevăzute în legea bugetului de stat, lucrurile sunt foarte simple: se vacantează un post, există buget, se scoate la concurs. Nu e nevoie să se vacanteze şapte posturi pentru a angaja o persoană“, şi-a motivat Liviu Pop decizia de a amenda Ordonanţa de Urgenţă 84/2012.

Senatorul Liviu Pop a explicat că a propus acest amendament în numele corectitudinii, având în vedere că România a reuşit să îşi respecte angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte reducerile de angajaţi din sectorul bugetar, la acest moment plafonul fiind depăşit cu aproape 2.000 de persoane. 

Liviu Pop a propus deblocarea posturilor

„Trebuie să fim corecţi. În condiţiile în care există buget, se pot face aceste angajări. Noi avem prin angajamentele cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI prevederea că în anul 2013 nu trebuie să depăşim 1.187.000 de bugetari. În momentul de faţă, din datele pe care le-a prezentat Ministerul de Finanţe, acest plafon e depăşit cu 1.833, deci foarte, foarte puţin“, spune Liviu Pop. 

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea salariilor din sectorul bugetar, dar şi a unor alte măsuri fiscal-bugetare a ajuns la Comisiile reunite pentru muncă şi buget de la Senat cu prevederea menţinerii hotărârii ca pentru fiecare funcţionar care urmează să fie angajat în sectorul bugetar să fie eliberate mai întâi şapte posturi. 

Decizia de a bloca ocuparea posturilor vacante din instituţiile publice a fost parte din înţelegerea pe care a încheiat-o România cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană privind reducerea numărului de angajaţi din sectorul bugetar. 

Memorandum la guvern pentru angajări la stat

Hotărârea a fost prelungită în fiecare an, din 2009, prin Ordonanţă de Urgenţă. În cazul în care amendamentul lui Liviu Pop va primi votul final la Camera Deputaţilor, 2013 ar fi primul an de la adoptarea măsurilor de criză în care instituţiile publice pot face angajări în funcţie de buget, fără alte restricţii.

În toţi aceşti ani, instituţiile şi autorităţile administraţiei centrale care îşi doreau ocuparea posturilor vacante au fost nevoite să solicite acest lucru Guvernului prin memorandum, astfel încât să obţină aprobarea scoaterii la concurs a posturilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite