Comisia Europeană vrea să interzică plasticul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a pus gând rău materialelor de plastic de unică folosinţă, pe care vrea sa le interzică. Decizia a fost luată în contextul în care cantitatea de deşeuri dăunătoare din plastic din mări şi oceane este în continuă creştere.

Prin urmare, aleşii europeni au propus o serie de noi norme care vizează 10 articole din plastic de unică folosinţă, regăsite cel mai frecvent pe plajele şi în mările Europei. Concret, luate împreună, plasticul reprezintă 70% din totalul deşeurilor marine, informează Comisia Europeană. Potrivit parlamentarilor, plasticul va fi interzis în produse precum beţişoare de urechi, tacâmuri, farfurii, paie, agitatoare pentru băuturi, ele urmând a fi confecţionate din materiale sustenabile. 

Vor mai fi interzise ambalajele pentru produsele alimentare, potrivit proiectului, care, pentru a intra în vigoare, trebuie aprobat de toate cele 28 de state membre şi de Parlamentul European. 

Sticlele de plastic, colectate şi reciclate

O altă modificare, referitoare la sticlele de plastic, prevede că statele membre vor avea obligaţia de a colecta 90% din sticlele de băuturi din plastic de unică folosinţă până în 2025, de exemplu prin sisteme de returnare a garanţiei. 

„Deşeurile de plastic se regăsesc în aerul, în solul, în oceanele şi în alimentele noastre. Propunerea va reduce articolele din plastic de unică folosinţă de pe rafturile supermarketurilor printr-o serie de măsuri. Vom interzice o parte dintre aceste articole şi le vom înlocui cu alternative mai ecologice, astfel încât consumatorii să poată continua să folosească produsele lor preferate”, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

Mai exact, Uniunea Europeană estimează că prin interzicere se vor evita 3,4 milioane de tone de emisii de carbon, prevenirea deteriorării mediului, care ar costa echivalentul a 22 de miliarde de euro, până în 2030 şi ar salva consumatorii cu 6,5 miliarde de euro.

Măsura, una de bun augur

Măsura ar fi una de bun augur, susţin specialiştii în protecţia mediului de la noi. „Până în 2020, România are obligaţia de a recicla jumătate din cât produce astăzi, plasticul fiind cea mai mare resursă nevalorificată corespunzător. Trebuie să înăsprim această legislaţie, ca omul să înţeleagă că tot el este afectat direct şi indirect, în foarte scurt timp”, a explicat Andrei Coşuleanu, directorul executiv al asociaţiei Let's do it Romania.

În prezent, în jur de 8 milioane de tone ajung anual în ocean. „Până în 2025 vom pune suficient plastic în ocean, după estimările cele mai prudente, pentru a acoperi în fiecare an 5% din întreagă suprafaţă a pământului în folie”, completează specialiştii. 

Potrivit acestora,  unele deşeuri, precum microsferele din plastic care se găsesc în produsele de îngrijire personală ajung în oceane şi sedimente unde pot fi îngurgitate de către organisme care sunt aşezate la fundul oceanului sau care se hrănesc cu materie suspendată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite