Colegiul Medicilor din Bucureşti îi răspunde ministrului Sănătăţii: Profesionalismul actului medical nu trebuie asociat cu noţiunea de feudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actul medical nu poate fi comparat cu activitatea unei multinaţionale, a unei organizaţii neguvernamentale (ONG), experienţa şi profesionalismul în actul medical nu trebuie asociate cu noţiunea de feudă, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, prof. dr. Cătălina Poiană, ca răspuns la afirmaţiile ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care a spus, joia trecută, că sistemul de sănătate este feudal.

Prezentă la conferinţa de presă pe tema rezultatelor sondajului "Tendinţa de migraţie a tinerilor medici”, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti a comentat afirmaţia ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, potivit căreia sistemul de sănătate din România este un sistem de tip feudal, iar până la sfârşitul mandatului, ar vrea să destructureze o parte din componentele feudale care împiedică reforma.

"În calitatea de preşedinte al unui for profesional nu aş vrea să comentez afirmaţiile. Ele ţin mai degrabă de un arsenal propagandistic, mai degrabă specific unei lupte de clasă. Eu, personal, am fost cea care l-am invitat astăzi (marţi, n.r.) pe domnul ministru la această discuţie. Dânsul mi-a răspuns că programul este foarte încărcat şi nu poate să facă faţă. Eu cred că aceşti termeni care au fost folosiţi în acele declaraţii nu cred că sunt nişte termeni care să ţină propriu-zis de atribuţiile ministrului Sănătăţii şi de rezolvarea problemelor pe care sistemul de sănătate le are în totalitate. Nu vreau să intru într-o polemică pe această temă. Consider însă că specificul activităţii medicale este puţin diferit de cel al unei societăţi multinaţionale şi de al unui ONG. Dacă într-o societate multinaţională putem să ne întâlnim şi să facem şedinţe, brain-storming-uri şi să luăm decizii, în activitatea medicală decizia trebuie luată, de cele mai multe ori, în câteva minute şi chiar câteva secunde. Ştiţi foarte bine că o decizie întârziată poate atrage consecinţe foarte grave pentru pacientul nostru", a spus Poiană.

Potrivit preşedintelui CMB, nu trebuie judecate deciziile actului medical de cei care sunt obişnuiţi cu activitatea dintr-o organizaţie neguvernamentală sau dintr-o multinaţională.

"Nu trebuie să judecăm deciziile actului medical. Actul medical nu se compară cu activitatea dintr-o multinaţională sau dintr-un ONG, cu care mulţi dintre cei care fac afirmaţii sunt mult mai obişnuiţi. În medicină, actul medical este un act în echipă. O echipă trebuie coordonată de cineva care să aibă mai multă experienţă. Cred că experienţa şi profesionalismul care se câştigă în ani de trudă nu trebuie asociate cu noţiunea de feudă. Un act medical poate presupune secunde. Actul medical se desfăşoară într-o echipă, iar echipa este coordonată de un lider, care are cea mai mare experienţă şi profesionalism şi această experienţă se capătă doar în timp. Acest gen de activitate specifică actului medical nu trebuie comparată cu o feudă ", a spus preşedintele CMB.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus, joia trecută, că sistemul de sănătate din România este "o feudă de sus până jos, în care este vorba mai puţin despre oameni, ci despre sistem". El a comparat corupţia din sănătate cu "un cancer" pentru care tratamentul este chimioterapia.

Ministrul Sănătăţii a făcut aceste declaraţii la finalul proiecţiei documentarului ”Reţeaua”, regizat după o investigaţie jurnalistică legată de lipsa unor medicamente esenţiale pentru tratamentul cancerului, criză care, în România ultimului deceniu, a afectat mii de pacienţi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite