UPDATE Mai multe judeţe din ţară se află sub cod portocaliu de ploi, vânt şi grindină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două atenţionări de ploi au fost emise până miercuri FOTO Adevărul
Două atenţionări de ploi au fost emise până miercuri FOTO Adevărul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, două atenţionări de cod galben ploi torenţiale, grindină şi intensificări de vânt, valabile până marţi, respectiv până miercuri. Avertizările sunt valabile pentru aproape toată ţara. Pe parcursul acestei zile, vor emite mai multe atenţionări de ploi.

UPDATE Nordul judeţului Neamţ se află, până la ora 19:40, sub atenţionare de cod portocaliu de ploi. Se vor semnala cantităţi de apă ce pot atinge şi depăşi 40 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului care trecător pot lua aspect de vijelie, grindină şi frecvente descărcări electrice.

De asemenea, până la ora 20:00, judeţul Sălaj, inclusiv municipiul Sălaj, se va afla sub cod portocaliu de ploi. Se vor semnala averse de ploaie cu caracter torenţial care vor depăşi 40 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni medii şi mari, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi frecvente descărcări electrice.

UPDATE Jumătatea de sud a judeţului Satu Mare se află, până la ora 18:00, sub atenţionare de cod portocaliu de de ploi. Se vor semnala averse de ploaie cu caracter torenţial care vor depăşi 40 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni medii şi mari, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi descărcări electrice.

UPDATE Meteorologii extins avertizarea de cod portocaliu valabilp pentru vestul şi nordul judeţului Hunedoara, pentru zona localităţilor Deva, Lapugiu de Jos, Ilia, Gurasada, Tebea, Brad şi Bulzestii de Sus. În intervalul 16.40 - 17.40 se vor semnala averse de ploaie cu caracter torenţial care vor depăşi 40 l/mp, grindină de dimensiuni medii şi mari, descărcări electrice, intensificări de vânt şi cu aspect de vijelie.

UPDATE Meteorologii au anunţat cod portocaliu de ploi şi pentru sud-estul judeţului Caraş-Severin, valabil până la ora 16:40, când se vor semnala averse de ploaie cu caracter torenţial care vor depăşi 40 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni medii şi mari, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi descărcări electrice.

UPDATE Râurile mici din bazine hidrografice aflate în nordul, nord-vestul şi sud-vestul ţării se află, în intervalul luni, ora 18.00 - marţi, ora 16.00, sub atenţionare cod galben de inundaţii, informează Administraţia Naţională „Apele Române”.

Sunt vizate, astfel, râurile Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (Satu Mare), Someşul Mare (Bistriţa-Năsăud), Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru (Sălaj, Satu Mare, Bihor), Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (Timiş şi Caraş-Severin), Jiu superior şi afluenţi (Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi) şi afluenţii Oltului din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt.

Potrivit hidrologilor, se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

De asemenea, începând de marţi, ora 03.00, vor fi sub cod galben râurile mici din bazinele hidrografice Suceava, Moldova şi Bistriţa (judeţul Suceava).

image

UPDATE Centrul judeţului Hunedoara, inclusiv zona oraşelor Deva şi Hunedoara, se află până la ora 16:15, sub cod portocaliu de ploi. Se vor semnala averse de ploaie care vor depăşi 40 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni medii şi mari, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi descărcări electrice.

Meteorologii au anunţat cod galben de ploi, până la ora 16, şi pentru judeţele Suceava şi Bacău unde se vor semnala cantităţi de apă ce pot atinge şi depăşi local 20-30 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului care trecător pot lua aspect de vijelie, grindină şi descărcări electrice.

UPDATE Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ploi, valabil până la ora 15:30, pentru judeţul Cluj, inclusiv pentru municipiul Cluj-Napoca. Se vor semnala descărcări electrice, cantităţi de apă ce pot depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii şi intensificări de scurtă durată a vântului.

De asemenea, până la ora 16:00, a fost emisă o atenţionare de cod galben de ploi pentru sudul judeţului Braşov, pentru sudul judeţelor Caraş-Severin, sudul şi centrul judeţului Hunedoara. Se vor semnala averse de ploaie care vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii, descărcări electrice şi intensificări de vânt cu aspect de vijelie.

De luni 10 iunie ora 16:00, până în dimineaţa zilei de marţi 11 iunie, la ora 09:00, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Oltenia, nordul Moldovei şi al Munteniei, precum şi în zona de munte. 

În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 50-60 de litri pe metru pătrat.

Meteorologii au precizat că manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi în cursul acestei nopţi şi în sudul şi centrul Munteniei, dar şi al Moldovei, inclusiv în zona Bucureştiului, însă la cote mai reduse.

image

De asemenea, de marţi dimineaţă de la ora 09:00 până miercuri la ora 09:00, se vor semnala ploi torenţiale, grindină şi intensificări de vânt. 

Pe parcursul zilei de marţi 11 iunie, până în dimineaţa zilei de miercuri 12 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureş şi în cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, precum şi în zona de munte. 

În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 60-70 de litri pe metru pătrat.

Administraţia Naţională de Meteorologie a menţionat că manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în restul teritoriului dar la cote mai reduse.

image

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Guvern: Cod galben de ploi şi furtuni. Dunărea va atinge debitul maxim pe 16 iunie, dar nu va depăşi cota de inundaţii

Autorităţile vor emite avertizări cod galben de ploi, dintre care una de astăzi de la ora 16.00 până marţi dimineaţa în vestul ţării,  alta de marţi până miercuri dimineaţa pentru ploi la nivel naţional şi a treia de miercuri dimineaţa până joi seara.

Deşi nu sunt informaţii că debitele Dunării vor depăşi cota de inundaţie, autorităţile se pregătesc de ce-i mai rău

Speriate de inundaţiile prin care trec ţările riverane Dunării din centrul Europei, autorităţile locale au convocat astăzi un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă. Calculele, pe hârtie, arată că nu se va depăşi cota de inundaţie de 600 de cm, dar cu toate acestea s-a prevăzut un buget pentru achiziţionarea unor materiale necesare pentru situaţiile de urgenţă.

Ministrul Apelor: „Unda de viitură pe Dunăre este prognozată în perioada 13-14 iunie”

Amploarea inundaţiilor de pe sectorul românesc de Dunăre va depinde de ploile prognozate pentru începutul săptămânii viitoare. Aşa a afirmat ministrul delegat pentru Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, într-o intervenţie la Radio France Internationale. Varga susţine că viiturile sunt prognozate la mijlocul săptămânii viitoare şi că până atunci vor fi consolidate toate digurile de pe Dunăre.

Europa Centrală, lovită de cele mai puternice inundaţii din ultimii 10 ani: şapte morţi, cel puţin opt dispăruţi şi sute de persoane evacuate

Mai multe ţări din Europa Centrală au fost lovite de cele mai puternice inundaţii din ultimii zece ani, un bilanţ preliminar indicând patru morţi şi cel puţin opt persoane date dispărute. Aceştia se alătură sutelor de oameni care au fost evacuaţi în ultimele ore din cauza inundaţiilor şi alunărilor de teren.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite