Codul Muncii, un volum util, în limbaj accesibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de marţi, 26 aprilie 2011, la chioşcurile de ziare din toată ţara puteţi găsi „Codul Muncii 2011, pe înţelesul tuturor", o carte de 208 pagini, publicată de Editura Adevărul. Volumul explică într-un limbaj accesibil noutăţile aduse de legislaţia muncii.

Publicaţia conţine un argument semnat de Grigore Cartianu, redactorul- şef al ziarului „Adevărul", o prefaţă care explică unde se plasa România faţă de
restul Europei din punct de vedere al legislaţiei care reglementează relaţiile dintre angajaţi şi angajatori, semnată de jurnalistul Mariana Bechir, precum şi textul noului Cod care va intra în vigoare la 1 mai.  Cele mai importante prevederi ale noii legislaţii sunt explicate şi adnotate de specialişti de la societatea civilă de avocaţi „Pop, Savin & Asociaţii".

Mai bine de 20 de ani România a avut o legislaţie a muncii excesiv de protectivă cu drepturile angajaţilor. Marea problemă, în opinia angajatorilor, era imposibilitatea eliminării salariaţilor incompetenţi atât timp cât aceştia veneau la muncă şi respectau programul de lucru. De asemenea, rigiditatea legislativă nu permitea redimensionarea programului de muncă în momente de criză, o firmă ajungând să intre în faliment fiindcă n-avea cum să-şi restructureze rapid activitatea. Pentru ca firmele să poată trimite oamenii în şomaj tehnic, Guvernul a fost obligat, în 2009 şi 2010, să emită ordonanţe de urgenţă.

Noul Cod al Muncii permite acum atât trimiterea acasă a oamenilor cu 75% din venituri de pe cartea de muncă, cât şi reducerea săptămânii de lucru (cu plata corespunzătoare numărului diminuat de ore). Potrivit noii legislaţii a muncii, toţi salariaţii vor fi informaţi la angajare  referitor la obligaţiile pe care le au, conţinutul fişei postului şi normele existente.  Orice modificare ulterioară a acestor documente  se va face de comun acord cu angajatul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite