Codul galben de inundaţii, menţinut pe râuri din 13 judeţe. Dunărea rămâne sub Cod portocaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Galaţi, Dunărea a inundat faleza oraşului FOTO Adevărul
În Galaţi, Dunărea a inundat faleza oraşului FOTO Adevărul

Râuri din 13 judeţe, majoritatea din jumătatea de est a ţării, rămân sub avertizare de Cod galben de inundaţii până luni la ora 18.00. De asemenea, Codul portocaliu emis pentru Dunăre rămâne valabil până pe 5 iunie.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) precizează că rămân sub Cod galben râurile din bazinele hidrografice: Olt superior şi mijlociu (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu şi Vâlcea), râul Prut amonte Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani), Bârlad (judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui şi Galati), afluenţii mici ai Prutului şi Siretului din judeţele Vrancea, Vaslui şi Galaţi şi râurile mici din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Potrivit specialiştilor, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri.

Până pe 5 iunie la ora 18.00, Dunărea se află sub Cod portocaliu pe sectorul aval Hârşova (judeţele Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Galaţi). Potrivit hidrologilor, avertizarea pe acest sector vizează, în primul rând, sectoarele cu diguri locale de apărare.

Tot pe Dunăre, până pe 3 iunie la ora 18.00, este în vigoare un Cod galben emis pentru sectorul Bechet-Călăraşi (judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călaraşi). Sub Cod galben se află, până pe 5 iunie la 18.00, şi sectorul aval Călăraşi - Hârşova (judeţele Călăraşi, Constanţa şi Ialomiţa).

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi ştire: 

Codul galben de ploi, restrâns la 26 de judeţe şi cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre şi râuri din 17 judeţe

Codul galben de ploi, care viza iniţial 35 de judeţe, a fost restrâns la 26, majoritatea din jumătatea de est a ţării, atenţionare valabilă până sâmbătă la ora 23.00, potrivit meteorologilor. Două judeţe rămân sub codul galben de vânt puternic. Dunărea, pe sectoare din şapte judeţe, şi râuri din 17 judeţe, majoritatea din jumătatea de est a ţării, se află sub cod portocaliu de inundaţii, până duminică seară, au avertizat la rândul lor hidrologii.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

În următoarele două săptămâni vom avea parte de temperaturi ridicate, dar şi de ploi. Meteorologii au emis prognoza meteo pentru 26 mai – 8 iunie potrivit căreia, în majoritatea regiunilor în prima parte a perioadei va fi mai cald, urmând ca apoi temperaturile să mai scadă puţin. De asemenea, vor cădea şi precipitaţii în majoritatea regiunilor din ţară.

Cum va fi vremea în următoarele trei luni: vara caniculară şi secetoasă

Meteorologii anunţă că vremea în următoarele trei luni va fi caniculară şi secetoasă. Specialiştii arată că valorile înregistrate vor fi peste normalul perioadei, iar precipitaţiile vor fi din ce în ce mai puţine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite