Cod portocaliu de inundaţii în cinci judeţe din estul ţării. Ploi torenţiale anunţate de meteorologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cod portocaliu de inundaţii în mai multe judeţe FOTO Adevărul
Cod portocaliu de inundaţii în mai multe judeţe FOTO Adevărul

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu de inundaţii pe râul Tutova, în judeţele Bacău şi Vaslui, şi o atenţionare cod portocaliu pentru râul Bârlad, în judeţele Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău şi Vrancea.

Potrivit avertizării cod portocaliu emise duminică de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate şi a celor prognozate, se pot produce scurgeri pe versanţi  viituri rapide pe râurile mici şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţii pe râurile din bazinul hidrografic Elan, în zonele bazinului superior şi mijlociu, din judeţul Vaslui.

Inundaţii locale se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic superior al râului Elan.

O avertizare cod portocaliu de inundaţii a fost emisă, sâmbătă, şi pentru râul Bârlad, în bazinul superior şi pe afluenţii din bazin mijlociu şi inferior, din judeţele Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău şi Vrancea, fiind valabilă până duminică, la ora 12.00.

Tot până duminică, la ora 12.00, sunt sub avertizare cod portocaliu şi râurile din bazinul hidrografic Bahlui, în judeţul Iaşi.

Ploi torenţiale şi vijelii 

Ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină vor fi, până duminică seara, în centrul, nord-estul şi sudul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte.

Potrivit unei informări a Administraţiei Naţionale de Meteorologie, duminică, în special după-amiaza şi în primele ore ale serii, vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

În zonele de deal şi de munte, precum şi în regiunile centrale, nord-estice şi local în cele sudice vor fi averse ce pot avea caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi, în unele zone, căderi de grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi local 15 litri pe metru pătrat şi izolat 30-35 de litri pe metru pătrat. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite