Cod portocaliu de ninsori şi viscol în jumătate de ţară. ANM ar putea emite codul roşu. Ce sfaturi ne dau specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) ar putea prelungi până luni avertizarea de cod portocaliu de ninsori şi viscol, emisă vineri pentru zece judeţe ale ţării şi pentru Capitală, valabil de la ora 18:00 până duminică, ora 18:00. În acelaşi interval, alte 16 judeţe sunt sub avertizare de cod galben. Meteorologii avertizează că se poate institui chiar şi cod roşu, dacă stratul de zăpadă depăşeşte 50 de cm grosime.

UPDATE: Potrivit Florinelei Georgescu, şefa de prognoză de la ANM, la sfârşitul acestei săptămâni ar putea fi emisă chiar şi o avertizare de cod roşu, în condiţiile în care stratul plan de zăpadă acumulat depăşeşte 50 de centimetri grosime.

„Noi vom evalua mâine dimineaţă tot ce s-a întâmplat în cursul nopţii. În cazul în care va continua să ningă foarte puternic, nu excludem posibilitatea de a emite o avertizare cod roşu pentru un interval scurt de timp pentru zonele în care acel strat de 50 de centimetri va fi depăşit. Oricum, trebuie să fim foarte atenţi, să nu mai circulăm în această perioadă pentru că, cel mai probabil, codul portocaliu va închide drumuri naţionale. Asta pentru că Ministerul Transporturilor are dreptul să le închidă, dacă se pune în pericol viaţa unor oameni”, a declarat pentru adevarul.ro Florinela Georgescu, directorul de prognoză de la ANM.

Sfaturi pentru codul roşu de ninsoare

Specialista sfătuieşte populaţia să amâne călătoriile programate în această perioadă, dar şi să se aprovizioneze cu apă şi mâncare, în eventualitatea în care unele magazine vor fi închise şi se va circula cu greutate pe străzi.

„Trebuie să ne păzim pentru că în perioada în care viscolul e intens nu poţi face mare lucru. Este indicat să stăm în casă, să nu circulăm pe stradă decât dacă este necesar. De asemenea, este bine să avem o mică rezervă de apă şi mâncare, sfat esenţial pentru cei din mediul rural, asta în condiţiile în care magazinul nu se poate aproviziona cu marfă sau accesul către el este blocat. Vorbim de un fenomen care poate crea probleme”, a completat Georgescu.

UPDATE MESAJUL PREMIERULUI VICTOR PONTA: „Am vrut să vă dau un mesaj foarte clar de sprijin şi de încredere, salvaţi vieţi. Când se întâmplă ca ceva să nu funcţioneze sunt şi responsabilităţi politice. Eu cred că cei mai mulţi dintre oameni îşi fac datoria. Toată lumea merge mai departe la treabă, dar eu ca prim-ministru o să vă apăr”, a declarat premierul Victor Ponta la începutul comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria.

”Vreau să fim pregătiţi în baza atenţionărilor meteo, aşa cum am fost pregătiţi şi până acum. De săptămâna viitoare o să modificăm anumite proceduri, vicepremierul va avea o procedură foarte clară de funcţionare pentru catastrofe, în aşa fel încât să nu avem probleme”, le-a transmis Ponta.

Codul portocaliu, reactualizat sâmbătă

harta cod ninsoare anm

Referitor la avertizare, directorul generela al ANM, Ion Sandu, a explicat că acest cod portocaliu „este emis pentru cantităţi de zăpadă asociate cu vânt”. Printre judeţele aflate sub cod portocaliu se află Giurgiu şi Călăraşi, unde viteza vântului poate depăşi 70 km/h, a mai spus Sandu.

”În cursul zilei de mâine, vor fi două actualizări ale codului portocaliu. E posibil să fie adăugate Damboviţa, Argeş şi să scoatem judeţul Mehedinţi”, a mai spus Sandu.

Strat de zăpadă consistent în anumite zone

„Atenţie mare la judeţele respective care sunt sub cod portocaliu”, a declarat premierul Victor Ponta, care i-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea să şi meargă în acele judeţe. „Trebuie să luăm măsurile care se impun, astfel încât să evităm problemele”, a continuat Ponta.

„Codul portocaliu este pentru sudul şi estul ţării, unde va ninge. Codul galben este valabil pentru 16 judeţe. Potrivit datelor ANM, vremea se va înrăutăţi, vor exista zone în care stratul de zăpadă va fi consistent”, a explicat Gabriel Oprea, vicepriminstru. 

Ninsorile abundente, până luni

Legat de codul portocaliu, acesta spune că în judeţele vizate va fi viscol puternic şi ninsoare. „Teleorman, Olt, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova vor putea intra şi ele sub cod portocaliu”, a completat Sandu, directorul ANM.

Şeful ANM a avut şi un sfat pentru populaţie şi anume să se amâne orice deplasare, începând din această seară şi până duminică. Acesta a precizat că avertizarea ar putea fi valabilă inclusiv luni. 

UPDATE: Membrii comandamentului de iarnă se reunesc la ora 13.00, la Palatul Victoria.

În prima parte a intervalului ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30...40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada. În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75...80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

De asemenea, în sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60...70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent. Vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore.
În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe.

Vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor mai ales în estul şi sud-estul ţării.

anm cod

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Ninsori şi viscol de vineri până duminică în sudul ţării. Dragnea le-a cerut prefecţilor să stea în alertă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite