Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă pentru sudul României. A fost emisă şi o informare de furtuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capitala şi şapte judeţe din sudul ţării se află, joi, sub Cod galben de caniculă
Capitala şi şapte judeţe din sudul ţării se află, joi, sub Cod galben de caniculă

Capitala şi şapte judeţe din sudul ţării se află, joi, sub Cod portocaliu de caniculă, în timp ce alte 14 judeţe din ţară se află sub Cod galben de caniculă. De asemenea, începând din această după-amiază şi până vineri seară, în partea de nord a ţării, în centru şi în zona de munte, vor fi furtuni şi vânt.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod portocaliu de caniculă, valabilă joi, pentru Bucureşti şi pentru judeţele Ilfov, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa

Se vor atinge temperaturi maxime de 38...39 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 40 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

De asemenea, a fost emisă şi o avertizare de Cod galben de caniculă potrivit căreia, valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, centrul şi sudul Moldovei, precum şi în partea continentală a Dobrogei, unde temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Judeţele afectate de Cod galben de caniculă sunt Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Tulcea şi Constanţa.

cod portocaliu cod galben canicula

Restricţii de circulaţie în judeţele afectate de caniculă

Ca urmare a avertizării de Cod portocaliu de caniculă, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), a instituit restricţii temporare de circulaţie pe drumurile din judeţele afectate. 

Astfel, în intervalul orar 12.00 – 20.00,  a fost instituită o restricţie pentru vehiculele cu masa totală maximă mai mare de 7,5 tone pe drumurile naţionale şi autostrăzile din judeţele afectate, cu excepţia:

  • transporturilor de persoane;
  • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animala şi vegetală;
  • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
  • transporturi funerare;
  • transporturi poştale;
  • transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
  • transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
  • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată;
  • transporturi produse provenite din exploatări agricole.

 

„Precizăm că măsura restricţionării circulaţiei rutiere a fost luată în vederea protejării sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate, se produc deformaţii majore, ireversibile, cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere”, potrivit unui comunicat emis de Centrul Infotrafic. 

Nordul şi centrul ţării, sub informare de furtuni

Totodată, ANM a emis şi o informare de furtuni şi vânt, valabilă de joi, ora 17.00, până vineri, ora 23.00. Astfel, în după-amiaza zilei de joi, 30 iulie, precum şi în noaptea de joi spre vineri, 30/31 iulie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, cu precădere în centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, iar în cursul zilei de vineri, 31 iulie, aria de instabilitate va cuprinde majoritatea regiunilor, dar îndeosebi pe cele sudice, estice şi centrale. 

Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel încât, pe arii restrânse, cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat, iar izolat, mai ales în Carpaţii Orientali şi Meridionali, peste 30...35 de litri pe metru pătrat. Vor fi condiţii de grindină.

„Vineri, 31 iulie, în regiunile sudice vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, au mai precizat specialiştii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea se menţine caniculară în cea mai mare parte a ţării, însă sunt anunţate şi zile cu ploi

Prognoza meteo pe două săptămâni. În perioada 27 iulie – 9 august, vremea se va menţine caniculară în cea mai mare parte a ţării, însă vor fi şi intervale cu precipitaţii pe arii extinse, în special în ultimele zile ale lunii iulie, dar şi pe 4 şi 5 august.

Prognoza meteo pe următoarele trei luni: temperaturi peste mediile normale şi cantităţi reduse de precipitaţii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele trei luni (august, septembrie şi octombrie), potrivit căreia, temperaturile vor înregistra nivele peste valorile normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi scăzute în aproape toate regiunile. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite