Cod galben şi cod portocaliu de ploi pentru jumătate din ţară, valabile până sâmbătă dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouăsprezece judeţe sunt vineri, până la ora 21.00, sub cod galben de ploi abundente, urmând a se înregistra cantităţi de precipitaţii de pot depăşi 60 de litri pe metru pătrat.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis cod galben de instabilitate atmosferică şi ploi, valabil de vineri ora 11:30 şi până mâine la ora 06.00

În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat, nordul Munteniei şi zona montană şi deluroasă a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.

 Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat  40…50 l/mp.

Totodată, pentru intervalul intervalul 29 iunie, ora 15.00- 30 iunie, ora 06.00, ANM a emis cod portocaliu de ploi. Avertizarea este valabilă în jumătatea de nord a Moldovei, zona Carpaţilor Orientali, local în Maramureş şi în sud-estul Transilvaniei temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 40...50 l/mp şi pe arii restrânse 60…70 l/mp.

De asemenea, de sâmbătă de la ora 6 până duminică la aceeaşi oră, va fi cod galben în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei şi Maramureşului, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat grindină.
”Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp”, au mai spus meteorologii.

Potrivit acestora, zece judeţe vor fi sub cod portocaliu, de duminică de la ora 6.00 până la ora 23.00.

Ploile torenţiale au creat probleme în douăzeci de judeţe şi în Bucureşti, apa inundând sute de curţi, case, anexe şi subsoluri. Zeci de copaci au fost doborâţi de vânt, iar pompierii au intervenit pentru degajarea lor. 14 persoane surprinse de ape au fost salvate, iar un adolescent lovit de fulger a murit, anunţă reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Ploile au creat probleme în 20 de judeţe şi Bucureşti

Ploile torenţiale au creat probleme în douăzeci de judeţe şi în Bucureşti, apa inundând sute de curţi, case, anexe şi subsoluri. Zeci de copaci au fost doborâţi de vânt, iar pompierii au intervenit pentru degajarea lor. 14 persoane surprinse de ape au fost salvate, iar un adolescent lovit de fulger a murit, anunţă reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Meteorologii spun că în cea mai mare parte a Moldovei, local în estul şi în sud-estul Transilvaniei, în Maramureş şi în nordul Munteniei şi al Olteniei vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ, dar va continua să plouă până sâmbătă în majoritatea zonelor ţării.

Potrivit meteorologilor, până vineri la ora 21.00, sunt sub cod galben de ploi abundente 19 judeţe - Maramureş, Bistriţa-Năsăud,  Suceava, Botoşani, Mureş, Harghita, Neamţ, Iaşi, bacău, Braşov, Covasna, Vrancea, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău. 

În acest interval, în cea mai mare parte a Moldovei, local în estul şi în sud-estul Transilvaniei, în Maramureş şi în nordul Munteniei şi al Olteniei vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ. 

”Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 20-30 l/mp şi pe arii restrânse 50-60 l/mp”, spun meteorologii. 

Potrivit acestora, va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă, temporar însemnat cantitativ.

Totodată, hidrologii au emis avertizări cod galben şi cod portocaliu valabile în următoarele zile în zeci de judeţe. Sunt vizate bazinele hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare, Mureş, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Cӑlmӑţui (ABA Argeş-Vedea), Vedea, Argeş, Ialomiţa, Cӑlmӑţui (ABA Buzӑu-Ialomiţa), Siret, Prut şi râurile din Dobrogea şi afluenţii acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite